Het nieuwe tijdperk van design: Mid-century moderne stijl in de 21e eeuw - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
03/07/2023
2 min
0

Het nieuwe tijdperk van design: Mid-century moderne stijl in de 21e eeuw

03/07/2023
2 min
0

Naast de nadruk op eenvoud en functionaliteit, is duurzaamheid ook een belangrijk kenmerk van de mid-century modern stijl. Meubels en accessoires zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en leer, en er wordt veel gebruik gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen.

Amerikaans karakter

De mid-century modern stijl heeft een duidelijk Amerikaans karakter, maar heeft ook veel invloeden uit Europa, met name uit Scandinavië. Dit is terug te zien in het gebruik van licht hout, zoals teak en walnoot, en de nadruk op functionaliteit en minimalisme. 

Opvallende kenmerken van een mid-century modern interieur

 • Organische vormen: meubels en accessoires hebben vaak organische, afgeronde vormen, zoals bijvoorbeeld de Eames Lounge Chair.
 • Strakke lijnen: hoewel er organische vormen worden gebruikt, zijn er ook veel strakke, geometrische lijnen te zien, vooral in meubels.
 • Opvallende kleuren: in een mid-century modern interieur worden vaak felle, opvallende kleuren gebruikt, zoals geel, oranje, groen en blauw. Deze kleuren worden vaak gecombineerd met neutrale kleuren zoals zwart, wit en grijs. Dit kan in meubels, maar ook in accessoires en kunstwerken.
 • Natuurlijke materialen: Hoewel mid-century modern bekend staat om het gebruik van nieuwe materialen zoals plastic en glasvezel, worden er ook veel natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout, wol en leer. Deze materialen worden vaak gecombineerd met metalen, zoals staal en chroom.
 • Minimalisme: hoewel er opvallende kleuren en organische vormen worden gebruikt, draait mid-century modern ook om minimalisme en functionaliteit. Meubels zijn vaak strak vormgegeven en er wordt weinig gebruik gemaakt van decoraties en accessoires.
 • Mix van oud en nieuw: mid-century modern combineert vaak oude en nieuwe elementen. Bijvoorbeeld een vintage Eames stoel naast een modern bankstel.
 • Openheid: mid-century modern interieurs zijn vaak open en licht. Er wordt veel gebruik gemaakt van grote ramen en lichte kleuren om de ruimte te vergroten en te verlichten.
 • Open plattegronden: Mid-century modern interieurs hebben vaak open plattegronden, waarbij verschillende ruimtes naadloos in elkaar overlopen. Dit creëert een gevoel van ruimtelijkheid en verbinding tussen de verschillende ruimtes.
 • Focus op functionaliteit: Meubels in de mid-century modern stijl zijn ontworpen met functionaliteit in gedachten. Veel meubels zijn multifunctioneel en kunnen worden aangepast aan verschillende behoeften.
 • Aandacht voor detail: Mid-century modern meubels zijn vaak voorzien van opvallende details en afwerkingen, zoals taps toelopende poten, afgeronde hoeken en strakke lijnen.
 • Geometrische patronen: Mid-century modern design maakt vaak gebruik van geometrische patronen, zoals cirkels, driehoeken en ruiten. Deze patronen worden vaak gebruikt op behang, stoffen en tapijten.
 • Focus op verlichting: Verlichting speelt een belangrijke rol in mid-century modern design. Veel lampen zijn ontworpen met opvallende vormen en materialen, zoals gestileerde bogen en geperforeerde metalen kapjes.

Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk aspect van de stijl, waarbij er veel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. De stijl heeft een duidelijk Amerikaans karakter met invloeden uit Europa, vooral uit Scandinavië. Opvallende kenmerken van een mid-century modern interieur zijn onder andere organische vormen, strakke lijnen, opvallende kleuren, natuurlijke materialen, minimalisme, een mix van oud en nieuw, openheid, open plattegronden, functionaliteit, aandacht voor detail, geometrische patronen en focus op verlichting. Mid-century modern is een tijdloze stijl die nog steeds populair is en past bij zowel moderne als klassieke interieurs.

Tot slot

Mmid-century modern is een stijl die zich kenmerkt door eenvoud, functionaliteit, opvallende kleuren en natuurlijke materialen. Het interieur heeft een lichte, open uitstraling en er wordt veel aandacht besteed aan ergonomie en comfort.

> Bekijk hier alle andere woonstijlen voor inspiratie


Reacties
Categorieën