Haal de rustieke charme in huis: Alles wat je moet weten over de Landelijke stijl - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
03/11/2023
3 min
0

Haal de rustieke charme in huis: Wat je moet weten over de Landelijke stijl

03/11/2023
3 min
0

De landelijke stijl is een interieurstijl die geïnspireerd is door het leven op het platteland. Het staat voor gezelligheid, warmte en een ontspannen sfeer. De landelijke stijl is populair vanwege de rustieke en gezellige uitstraling en wordt vaak gekenmerkt door veel hout, natuurlijke materialen en kleuren, zoals wit, beige en pasteltinten.

Meer dan een huisje op het platteland

Bij landelijk wonen wordt vaak gedacht aan een huisje op het platteland, maar het kan ook worden toegepast in een stedelijke omgeving. Een belangrijk aspect van de landelijke stijl is het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, steen en linnen. Deze materialen geven een warme en gezellige uitstraling aan de ruimte.

Kenmerken landelijke stijl uitgelicht

Een ander kenmerk van de landelijke stijl is het gebruik van zachte kleuren. Wit, beige en pasteltinten zijn veelgebruikte kleuren in deze stijl. Ze creëren een rustige en ontspannen sfeer en passen goed bij de natuurlijke materialen die gebruikt worden.

Accessoires landelijke stijl

Ook het gebruik van accessoires is belangrijk bij het creëren van een landelijke stijl. Denk hierbij aan kussens, plaids en gordijnen van natuurlijke materialen zoals linnen en katoen. Ook het gebruik van houten accessoires zoals dienbladen, houten kisten en rieten manden past goed in deze stijl.

Meubels in landelijke stijl

De meubels in een landelijk interieur zijn vaak robuust en hebben een stoere uitstraling. Meubels van ruw hout of geschilderd in een witte of pastelkleurige verf passen goed bij deze stijl. Ook meubels met een verweerde look of met een vintage uitstraling passen goed in een landelijk interieur.

De juiste verlichting

Verlichting is ook een belangrijk aspect van de landelijke stijl. Gebruik bijvoorbeeld lampen met een natuurlijke uitstraling zoals lampen van touw, riet of hout. Ook hanglampen van glas of metaal passen goed in een landelijk interieur.

Planten mogen niet ontbreken

Tot slot kunnen planten en bloemen niet ontbreken in een landelijk interieur. Zet bijvoorbeeld een grote vaas met bloemen op tafel of hang planten aan de muur. Planten en bloemen geven een natuurlijke en gezellige uitstraling aan de ruimte.

Gezelligheid en warmte 

In een landelijk interieur draait het om gezelligheid en warmte. De natuurlijke materialen, zachte kleuren en accessoires geven de ruimte een ontspannen en rustgevende sfeer. De landelijke stijl is daarom een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gezellig en warm thuis.

De kenmerken van een landelijke stijl op een rij

Omdat een landelijke stijl aandeel kenmerken kan voldoen zetten we hieronder nog even een overzicht van de kenmerken van de landelijke interieurstijl op een rij. 

 • Natuurlijke materialen: In een landelijk interieur worden veel natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout, steen, riet en wol. Deze materialen zorgen voor een warme en gezellige sfeer.
 • Kleurenpalet: In een landelijk interieur worden veel natuurlijke kleuren gebruikt, zoals verschillende tinten bruin, beige, groen en grijs. Deze kleuren zorgen voor een rustige en serene uitstraling.
 • Landelijke meubels: Landelijke meubels zijn vaak gemaakt van hout en hebben een rustieke uitstraling. Veelgebruikte meubels zijn robuuste tafels, comfortabele banken, fauteuils en stoelen met een hoge rugleuning.
 • Vintage elementen: Vintage elementen, zoals oude lampen, spiegels, klokken en accessoires geven een landelijk interieur een persoonlijke en unieke touch.
 • Textiel: In een landelijk interieur wordt veel gebruik gemaakt van textiel. Denk hierbij aan warme dekens, kussens, gordijnen en vloerkleden in natuurlijke tinten en materialen.
 • Natuurlijke decoratie: Een landelijk interieur wordt vaak gedecoreerd met natuurlijke elementen, zoals takken, bloemen, planten, schelpen en dierlijke accessoires.
 • Open haard: Een open haard of houtkachel is een kenmerkend element in een landelijk interieur. Het zorgt voor warmte en gezelligheid en past perfect bij de rustieke uitstraling van de meubels en accessoires.
 • Ruimte: Een landelijk interieur is vaak ruim opgezet, met veel natuurlijk licht en grote ramen. Het creëert een gevoel van ruimte en vrijheid, wat past bij de landelijke uitstraling van de stijl.
 • Grote meubels: In een landelijk interieur worden vaak grote meubels gebruikt, zoals een grote houten eettafel, een robuuste bank en een grote kast. Deze meubels hebben vaak een stoere uitstraling en zijn gemaakt van natuurlijke materialen.
 • Sfeerverlichting: In een landelijk interieur wordt vaak gebruik gemaakt van sfeerverlichting. Dit kan bijvoorbeeld een grote hanglamp boven de eettafel zijn of een mooie tafellamp op een bijzettafeltje. Ook kaarsen worden vaak gebruikt om extra sfeer te creëren.
 • Decoraties: In een landelijk interieur worden vaak decoraties gebruikt om de ruimte gezelliger te maken. Denk hierbij aan kussens, plaids, kaarsen, planten, houten kisten en oude potten. Deze decoraties hebben vaak een vintage uitstraling en passen goed bij de landelijke stijl.
 • Rustieke accessoires: In een landelijk interieur worden vaak rustieke accessoires gebruikt, zoals oude klokken, antieke spiegels, koperen potten en houten dienbladen. Deze accessoires passen goed bij de landelijke sfeer en dragen bij aan de gezelligheid van de ruimte.

Tot slot

De landelijke stijl is een warme, gezellige en tijdloze interieurstijl met aardse kleuren, natuurlijke materialen en rustieke elementen. Het straalt een gevoel van rust en sereniteit uit en brengt de natuurlijke schoonheid van het platteland naar binnen in huis. De landelijke stijl is veelzijdig en kan worden aangepast aan verschillende persoonlijke smaken en voorkeuren, waardoor het een populaire keuze is voor veel interieurs wereldwijd.

> Meer voorbeelden van interieur- en woonstijlen


Reacties
Categorieën