Hoelang duurt het gemiddeld om een huis te verkopen? - Geregeld24
Huizenmarkt nieuws
Zo Geregeld
Huizenmarkt nieuws
05/22/2023
5 min
0

Hoelang duurt het gemiddeld om een huis te verkopen?

05/22/2023
5 min
0

Als je je huis wilt verkopen, is een van de vragen die waarschijnlijk in je opkomt: "Hoe lang duurt het gemiddeld om een huis te verkopen?" Het is begrijpelijk dat je een idee wilt hebben van de tijdsduur voordat je je huis kunt overdragen aan een nieuwe eigenaar. Hoewel er geen exact antwoord is dat voor elke situatie geldt, zijn er verschillende factoren die de verkoopduur van een huis beïnvloeden. In dit artikel geven we je tips en adviezen om een beter inzicht te krijgen in het gemiddelde verkoopproces en hoe je dit kunt optimaliseren.

Gekte op de woningmarkt is (voorlopig) voorbij?

Waarschijnlijk heb je inmiddels wel meegekregen dat de gekte op de woningmarkt enigszins tot kalmte is gekomen waarbij ook de verkooptijd in steeds meer gevallen langer is dan een jaar geleden. Naar mijn mening blijven de woningen kunstmatig hoog gehouden door de aanhoudende krapte op de woningmarkt. Hoewel de rente is gestegen en mensen minder kunnen lenen heeft dit nog niet tot een finale crash in de huizenprijzen geleidt.

In het kort de huizenverkoop cijfers

De verkooptijd van woningen in Nederland bedroeg in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld 42 dagen aldus de cijfers van makelaarsvereniging NVM. De gemiddelde verkoopprijs is gedaald naar € 394.000,-. Omdat we het hier over gemiddelden hebben kan het voor jouw huis anders zijn. Er zijn grote regionale verschillen waarbij ook prijscategorie een rol speelt. Wil jij weten hoe de makelaar de verkooptijd (en waarde) van jouw huis inschat? Start dan hier met een gratis waardebepaling van een erkende makelaar.

Verkoopsnelheid en verschillende factoren

Op de verkoopsnelheid van een huis zijn verschillende factoren van invloed. op sommige factoren zoals onderhoud en modernisering heb je zelf invloed. Op andere factoren zoals belendingen en locatie heb je geen invloed. Hieronder geven we nog even een aantal factoren die meespelen bij de verkoopsnelheid van een huis.

De locatie van je huis

Een belangrijke factor die de verkoopduur van een huis beïnvloedt, is de locatie. Sommige locaties zijn populairder en aantrekkelijker voor potentiële kopers, waardoor de vraag naar huizen in die gebieden hoger is. Als je huis zich in een gewilde buurt bevindt, kan dit de verkoopduur verkorten. Aan de andere kant, als je huis zich in een minder gewilde buurt bevindt, kan het langer duren voordat je een koper vindt.

De staat van je huis

De staat van je huis is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de verkoopduur. Als je huis goed onderhouden is, met bijgewerkte voorzieningen en in goede staat van reparatie, kan het aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers en sneller verkopen. Aan de andere kant, als je huis achterstallig onderhoud heeft, reparaties nodig heeft of verouderde voorzieningen heeft, kan het langer duren om een koper te vinden. In de meeste gevallen kun je al door een paar kleine aanpassingen een groot verschil in verkooptijd realiseren. Bekijk hiervoor ook het artikel: "Herstel kleine gebreken en verkoop je huis sneller!"

Vraag en het aanbod op de woningmarkt

Zoals bij bijna alles spelen de vraag en het aanbod in de vastgoedmarkt een grote rol in de verkoopduur van een huis. Als er veel vraag is naar huizen en weinig aanbod, kan het sneller verkopen. Dit kan het geval zijn in een verkopersmarkt, waar er meer kopers zijn dan beschikbare huizen. Aan de andere kant, als er veel aanbod is en weinig vraag, kan het langer duren om een koper te vinden. Dit kan het geval zijn in een kopersmarkt, waar er meer huizen te koop staan dan potentiële kopers. Nu de grote gekte achter de rug is geven we je als tip mee om de woningmarkt goed te bestuderen, en welke gevolgen het afnemen van deze gekte voor jouw huis heeft. De verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.


De prijs van je huis

De prijs van je huis is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de verkoopduur. Als je je huis te hoog geprijsd hebt, kan het langer duren om een koper te vinden. Potentiële kopers kunnen worden afgeschrikt door een te hoge prijs en ervoor kiezen om naar andere opties te kijken. Het is belangrijk om een realistische en marktconforme prijs voor je huis vast te stellen om de verkoopduur te verkorten. Daarnaast is de hypotheekrente in Nederland een bepalende factor op de woningmarkt en mogelijkheid tot financiering van jouw woning. En juist die rente is gestegen waardoor potentiële kopers minder kunnen lenen. Dit kan een beperkende factor zijn waarbij "kopers" wel willen maar niet kunnen.

De marketing en presentatie van je huis

De manier waarop je je huis op de markt brengt en presenteert, kan ook van invloed zijn op de verkoopduur. Effectieve marketing en presentatie kunnen meer potentiële kopers aantrekken en de verkoopkansen vergroten. Zorg ervoor dat je professionele foto's van je huis laat maken, een aantrekkelijke beschrijving opstelt en je huis op verschillende online platforms en Funda adverteert. Het inhuren van een ervaren makelaar kan je helpen bij het optimaliseren van de marketing- en presentatiestrategieën voor je huis maar zelf je huis verkopen om makelaarskosten te besparen behoort net zo goed tot de mogelijkheden.

De onderhandelingen en afhandeling van de verkoop

Zodra je een koper hebt gevonden, begint het onderhandelingsproces en de afhandeling van de verkoop. Dit kan ook invloed hebben op de verkoopduur. Het is belangrijk om open te staan voor onderhandelingen en flexibel te zijn bij het afhandelen van de verkoop. Een soepel verlopend onderhandelings- en afhandelingsproces kan helpen om de verkoopduur te verkorten. We blijven natuurlijk Nederlanders en willen graag ons huis zo duur mogelijk verkopen maar zoals bij alles is de rek er soms uit. Ga hier slim mee om zodat je later geen spijt krijgt van een onderhandeling die is afgeketst.

Verkooptijd van jouw huis

Hoewel er geen exacte tijdsduur is voor het verkopen van een huis, kan het gemiddeld variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben tijdens het verkoopproces. Door de juiste stappen te nemen, zoals het optimaliseren van de presentatie, het bepalen van een marktconforme prijs, kun je de kans vergroten om je huis sneller te verkopen.

Houd er rekening mee dat het verkoopproces voor elk huis uniek is en afhankelijk is van verschillende individuele factoren. Het is raadzaam om een gratis waardebepaling van een lokale makelaar aan te vragen die bekend is met de vastgoedmarkt in jouw regio. Hiermee krijg je snel een nauwkeurig beeld van de waarde en verkoopduur van jouw specifieke huis.

Tot slot

Met een gemiddelde verkoopduur kun je als verkoper niet zoveel mee. De verkooptijd is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Sommige huizen worden nog steeds binnen 3 dagen voor de hoofdprijs verkocht terwijl het bij andere huizen veel langer duurt of zelfs eerst in prijs moet zakken om interesse te wekken. Mijn ervaring als makelaar is dat wanneer een huis niet binnen een acceptabele tijd wordt verkocht, het waarschijnlijk te hoog is ingezet. Ga dus voor een slimme prijsstrategie en start met een gratis waardebepaling of download een waarderapport.


Reacties
Categorieën