Welke Kosten Betaalt een VERKOPER aan de Notaris? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
05/10/2023
2 min
0

Welke Kosten Betaalt een VERKOPER aan de Notaris?

05/10/2023
2 min
0

Verkopers zijn niet helemaal vrijgesteld van kosten bij de notaris, ondanks dat de koper meestal de meeste kosten betaalt. Als verkoper betaal je bijvoorbeeld de kosten voor het doorhalen van de hypotheek bij het Kadaster, maar deze liggen eens stuk lager dan die van de koper.

Maar wat zijn precies de kosten die een verkoper aan de notaris moet betalen? In dit artikel zullen we je uitleggen welke kosten een verkoper aan de notaris betaalt.

Doorhalen hypotheek

Wanneer je als verkoper een hypotheek hebt op je woning, moet deze worden doorgehaald bij het Kadaster. Dit wordt ook wel het royeren van de hypotheek genoemd. De notaris zal deze handeling voor je uitvoeren en daarvoor betaal je een bedrag aan de notaris. De kosten voor het doorhalen van de hypotheek variëren per notaris, maar liggen doorgaans tussen de €150 en €250.

Overige kosten

Naast het doorhalen van de hypotheek kunnen er nog andere kosten zijn waar de verkoper aan moet bijdragen, bijvoorbeeld als er sprake is van een verdeling van eigendom tussen de verkoper en de koper. Ook kunnen er kosten zijn als er nog openstaande rekeningen zijn bij de notaris of als er documenten moeten worden opgevraagd bij het Kadaster.

Kosten voor het opstellen van volmachten

In sommige gevallen kan het nodig zijn om volmachten op te stellen, bijvoorbeeld als de verkoper niet aanwezig kan zijn bij de notaris. Voor het opstellen van volmachten worden kosten in rekening gebracht. De kosten voor het opstellen van volmachten variëren per notaris.

Makelaarskosten?

Als verkoper kun je ervoor kiezen om een makelaar in te schakelen bij de verkoop van je woning. De kosten voor de makelaar zijn voor rekening van de verkoper. Deze kosten worden dus niet betaald aan de notaris, maar zijn wel kosten die je als verkoper moet meenemen in de totale kosten van de verkoop. Deze makelaarskosten worden meestal vermeld op de nota van afrekening waarbij de verrekening via de notaris plaats vindt.


Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is een belasting die de koper betaalt bij de aankoop van een woning. Als verkoper hoef je deze belasting niet te betalen, maar het kan wel van invloed zijn op de verkoopprijs van je woning. De koper zal deze kosten namelijk meenemen in zijn of haar berekening van de totale kosten van de aankoop.

Een laatste tip

In de meeste gevallen wordt de woning kosten koper verkocht waarbij de koper de notaris kiest tenzij iets anders is afgesproken bijvoorbeeld wanneer een projectnotaris de overdracht begeleidt. Zorg ervoor dat je ook als verkoper op de hoogte bent van de kosten die je aan de notaris moet betalen. Er zijn notarissen die een goedkope offerte voor de akte van levering en hypotheekakte rekenen maar de verkoper een hoger bedrag voor het doorhalen van de hypotheek rekenen. Dit kun je ondervangen door een clausule in de koopovereenkomst op te laten nemen waarbij hier een maximum aan wordt gesteld. Vraag je makelaar hiernaar.

Conclusie

Als verkoper van een woning betaal je over het algemeen veel minder kosten aan de notaris dan de koper. De kosten die de verkoper betaalt, hebben voornamelijk te maken met het doorhalen van de hypotheek en eventuele overige kosten. Daarnaast kunnen er kosten zijn voor het opstellen van volmachten en zijn de kosten voor de makelaar voor rekening van de verkoper. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de kosten die je als verkoper moet betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Makelaars kunnen je helpen bij het begeleiden van het verkoopproces en het adviseren over de kosten die je als verkoper moet betalen aan de notaris. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je gerust kan zijn van een succesvolle verkoop van je woning.

Zoek uw Notaris

Reacties
Categorieën