Wanneer staat het geld van de notaris op mijn rekening?
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
07/02/2024
1 min
0

Wanneer staat het geld van de notaris op mijn rekening?

07/02/2024
1 min
0

Het geld van de notaris staat in de meeste gevallen binnen 1-3 dagen op je rekening. Dit is mede afhankelijk van het tijdstip dat je naar de notaris moet om te tekenen, en of het weekend ertussen zit, of dat er misschien sprake is van feestdagen. Dat kan voor enkele vertraging zorgen. Ook per notaris kan dit weleens verschillen.

Huis verkocht

Je huis is verkocht en de stukken zijn verzonden naar de notaris. Je hebt even rust, je huis hoeft niet meer telkens te worden opgeruimd voor de bezichtigingen. Ook hoeven de huisdieren niet meer de deur uit en je kunt heerlijk op de bank ploffen zonder dat je ergens rekening mee hoeft te houden. De makelaar en notaris regelen de rest.

Bevestiging van ontvangst en Wwft

Van de notaris ontvang je een bevestiging van ontvangst en staat de datum en tijdstip van overdracht in het bericht vermeld. Vanwege de wet ter voorkoming van het witwassen en financieren terrorisme (Wwft) is elke notaris verplicht onderzoek te doen. Ik zal je hiermee niet al te veel vermoeien, maar waar het op neer komt is dat jij nog wat extra gegevens aan moet leveren. Dit is op zich allemaal niet zo spannend en is vaak zo geregeld.

De juridische stukken ter controle

Enkele weken of dagen voor de overdracht ontvang je de juridische stukken ter controle van de notaris. Hier zit ook de aflossingsnota (verkoper) of nota van afrekening (koper) bij. Hier staan voor de verkoper de kosten op vermeld en het bedrag wat onderaan de streep overblijft. Dat kunnen flinke bedragen zijn dus bedenk van tevoren alvast hoe je hiermee omgaat zoals sparen, beleggen of investeren.

De dag van overdracht

De dag van overdracht is aangebroken en de eindinspectie is inmiddels achter de rug. De meterstanden zijn genoteerd en de gang volgt naar de notaris waar de akte van levering (koper en verkoper) en (meestal) de akte van hypotheek (koper) worden getekend. Voor de verkoper zit het erop wanneer de akte van levering is getekend. De koper blijft meestal nog even zitten om de akte van hypotheek te tekenen.

Nog een laatste controle

Alles is vlot verlopen en iedereen is blij. De notaris schrijft de stukken in het kadaster in, deze inschrijving wordt de volgende werkdag (of 1 dag later) gecontroleerd. Dit wordt gedaan om te controleren of er geen beslag op de woning ligt. Nadat deze controle bij het kadaster heeft plaatsgevonden kunnen de gelden worden overgedragen aan de verkoper. Dit is meestal 1 tot 2 dagen na het tekenen en is mede afhankelijk van het tijdstip van tekenen.


Verhuisplanner

Reacties
Categorieën