Woonoppervlakte opvragen via kadaster, kan dat?
TIPS Huis kopen
Meindert
TIPS Huis kopen
08/06/2024
2 min
0

Woonoppervlakte opvragen via kadaster, kan dat?

08/06/2024
2 min
0

De huizenprijzen worden grotendeels bepaald door de woonoppervlakte en de oppervlakte van het perceel. Maar hoe kom je aan die oppervlaktes en kun je de woonoppervlakte ook opvragen bij het kadaster?

Woonoppervlakte

In de volksmond wordt nog steeds het woord woonoppervlakte gebruikt terwijl deze term officieel is vervangen door Gebruiks Oppervlakte Wonen, maar dat is voor de consument maar een klein detail. We spreken nog steeds over woonoppervlakte wanneer het over huizen gaat.

Kan ik de woonoppervlakte opvragen bij het kadaster?

Het antwoord hierop is nee, de woonoppervlakte van een woning is niet beschikbaar bij het kadaster en zal fysiek door een makelaar, taxateur of inmeter worden opgemeten. er is dus geen actuele data over de woonoppervlakte (voor de consument) beschikbaar waarmee je andere woningen kunt vergelijken. Natuurlijk behoort de juiste woonoppervlakte op Funda te worden vermeld en kunnen er sancies op volgen wanneer professionals het niet zo nauw nemen met de oppervlaktes. Meestal zijn het de makelaars zelf die fouten in andere woningen doorgeven aan Funda waarna er een correctie plaats moet vinden. Het antwoord is dus duidelijk een NEE!

Woonoppervlakte opmeten volgens NEN2580

Professionals meten de woning op volgens de laatste normen NEN2580 die verplicht wordt gesteld bij bijvoorbeeld het aanbieden van de woning op Funda. Tegenwoordig worden de presentaties vaak uitbesteedt aan een extern bureau die ook de woning op kan meten. Deze zogenaamde inmeter meet de woning op en maakt (laat maken) de plattegronden. Zo wordt de presentatie compleet aangeleverd inclusief foto's, (soms video), plattegronden en meetrapport. Hierover is overigens nog weleens discussie want in principe blijft de makelaar verantwoordelijk voor hetgeen online wordt aangeboden. En de taxateur blijft verantwoordelijk voor hetgeen er in het taxatierapport wordt vermeld. Hierover verschillen partijen nogal eens van mening en is het laatste woord in uitzondelijke gevallen nog niet over gezegd.

Oppervlaktes volgens de BAG van de gemeente?

In de basis administratie gebouwen (BAG) van de gemeente worden vaak de oppervlaktes vermeld zoals de woonoppervlakte, echter kunnen hieraan geen rechten worden ontleend en zijn ze niet opgemeten volgens de laatste NEN2580 normen. Wil je de juiste woonoppervlakte achterhalen zal de duimstok (elektronisch apparaat) eraan te pas moeten komen. De BAG kun je dus niet gebruiken om de exacte woonoppervlakte weer te geven.

Opmerking

In het verleden werden weleens oppervlaktes vermeld die op z'n zacht's gezegd iets aan de overdreven kant waren, tegenwoordig val je hiermee al snel door de mand. Het kan dus voorkomen dat jij in het verleden een huis hebt gekocht van 110m2 die volgens de huidige normen maar 98m2 groot is. Afhankelijk van het tijdspad zou je de verkoper of diens makelaar voor deze afwijking en de geleden schade aansprakelijk kunnen stellen. Hierover is veel jurisprudentie te vinden waarbij rechters een uitspraak hebben gedaan. laat je als verkoper niet verleiden om hiermee de grens op te zoeken of zelfs over te gaan en vermeld eerlijk de woonoppervlakte.

Ook zijn er makelaars die een uitsluitingsclausule in de koopovereenkomst opnemen waarbij elke aansprakelijkheid wordt uitgesloten voor het verkeerd vermelden van de woonoppervlakte, dit houdt vaak geen stand bij de rechter. Bij een huis kopen adviseer ik je om dit wel even te controleren en niet akkoord te gaan met deze clausule.

Welke oppervlakte(s) kan ik opvragen bij het kadaster?

Hier kan ik kort over zijn, de oppervlakte van het perceel of de percelen staan correct vermeld in het kadaster en zijn betrouwbaar. Daarnaast kan de akte van levering worden opgevraagd waarin het gekochte/verkochte staat beschreven inclusief kadastrale nummers. Let wel op dat bepaalde nummers een omnummering kunnen krijgen of samengevoegd, of gesplitst kunnen worden. Kijk dus altijd goed naar wat je zoekt en welke middelen je daarvoor inzet.

Conclusie

De woonoppervlakte kun je niet opvragen bij het kadaster, en via de BAG is de woonoppervlakte vermelding niet betrouwbaar vanwege een afwijkende manier van meten. Laat de woning bij een huis verkopen dan ook altijd opmeten door de makelaar of een inmeter. Zorg ervoor dat wanneer je een huis koopt je op de hoogte bent van de juiste woonoppervlakte. raadpleeg anders een aankoopmakelaar of taxateur om dit te verifiëren. 

Verhuisplanner


Reacties
Categorieën