Wat is Curb appeal?
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
06/07/2024
4 min
0

Wat is Curb appeal?

06/07/2024
4 min
0

Curb appeal is een term die wordt gebruikt in de vastgoedsector om de aantrekkelijkheid van een woning te beschrijven zoals deze vanaf de straatkant wordt gezien. Het gaat om de eerste indruk die een woning maakt op potentiële kopers of voorbijgangers. Curb appeal is belangrijk omdat het vaak de eerste indruk is die mensen van een huis krijgen, en een aantrekkelijke buitenkant kan de waarde van een woning verhogen en het sneller verkopen.

Dat klopt natuurlijk als een bus! Niemand wil een lelijk, onafgewerkt huis met onkruid van een meter hoog. Toch blijf ik me erover verbazing hoe sommige mensen een woning voor verkoop aanbieden. Een gedateerd huis hoeft geen probleem te zijn want ook deze kan netjes zijn onderhouden en schoon zijn.

Oké, ik zal het nog 1x vertellen!

Een huis kopen is gevoel, dat gevoel begint al online! DUS VERKOPER, investeer in het netjes maken van je woning voordat de fotograaf langskomt. Veel mensen willen namelijk hun huis zo snel mogelijk op Funda wanneer de verkoopbeslissing is genomen. Maar dat is niet waard het om draait, snelheid is mooi meegenomen, maar doe het alsjeblieft goed. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

Factoren die Bijdragen aan Curb Appeal

Factoren die Bijdragen aan Curb Appeal

Landschapsarchitectuur

Goed onderhouden gazons, bloemenbedden, struiken en bomen dragen bij aan een positieve eerste indruk. Dit omvat ook het regelmatig snoeien en wieden van planten. Dit is namelijk het eerste contact met de buitenkant van het huis. Er zijn zelfs mensen die wachten met verkopen totdat de tuin in bloei staat. Dat is misschien ook wat overdreven, maar een goed onderhouden tuin doet het altijd goed.

Buitenschilderwerk

Een frisse laag verf op de buitenmuren, deuren en kozijnen kan een groot verschil maken. Het gebruik van aantrekkelijke en goed afgestemde kleuren kan de aantrekkingskracht verhogen. Vergeet niet dat bezichtigers vaak even voor de deur staan wanneer ze aanbellen voor een bezichtiging. Slecht onderhouden deuren en kozijnen vallen dan direct op. Ik heb zelf m'n huis van buiten laten verven net voordat de woning de verkoop in ging. Iedereen vond dat de woning er keurig onderhouden uitzag. En dat is wat je wilt bereiken.

Oprit en Looppaden

Schone en goed onderhouden opritten en looppaden zonder scheuren of gaten dragen bij aan een verzorgde uitstraling. dat is namelijk het eerst wat opvalt wanneer ze naar de voordeur lopen. Vieze stenen of tegels die wiebelen of er scheef in liggen schrikt mensen af. Als de buitenkant al zo slecht is onderhouden, wat kunnen binnen dan wel niet verwachten is vaak de gedachte die opkomt. Je krijgt maar 1 kans voor een eerste indruk. Pak die kans! 

Verlichting

Goede binnen- en buitenverlichting kan niet alleen de veiligheid verhogen, maar ook de esthetiek van het huis verbeteren, vooral 's avonds. Wanneer het rond 5 uur 's avonds donker is, precies de tijd die het eerste vol zit met bezichtigingsaanvragen, wordt verlichting pas écht belangrijk. Niet alleen om alles goed te kunnen bekijken, maar juist voor de sfeer. Stop dan ook met die felle verlichting (die kun je later wel aan doen) en breng er sfeer in met - inderdaad - sfeerverlichting. Weet je nog? Een huis kopen is gevoel en niemand houdt van bouwlampen (tenzij je aan het klussen bent) dus investeer in een paar mooie buitenlampen en zet binnen de verlichting op standje "sfeer".

Deur en Ramen

Een aantrekkelijke voordeur, eventueel met decoratieve elementen zoals een krans, en schone ramen zonder gebroken ruiten dragen bij aan een positieve indruk. Laat die krans 's zomers maar achterwege en bedenk daar zelf iets leuks voor, of juist niet. Zorg er in ieder geval voor dat de ramen en kozijnen schoon zijn, vooral wanneer de zon in de ramen schijnt zie je alle vlekken. Huur desnoods een glazenwasser in om dit voor je te doen.

Gevelbekleding en Dak

Gevelbekleding die in goede staat verkeert en een goed onderhouden dak zonder ontbrekende of beschadigde dakpannen zijn belangrijke elementen van curb appeal. Er zijn zoveel huizen waarbij dit nog echt een verbeterpuntje is. Niet alleen dakpannen die vol met mos zitten, maar ook boeidelen die nog vies en smerig zijn. Laat desnoods de dakpannen reinigen en maak die boeidelen schoon. Je kunt ook prima uitbesteden wanneer je daar geen zin in, en tijd voor hebt.

Decoratieve Elementen

Elementen zoals een uitnodigende veranda, nette hekwerken, en zelfs een mooie brievenbus of huisnummers kunnen de algehele uitstraling verbeteren. Dit is de finishing touch! Bekijk eens wat plaatjes op Pinterest om ideeën op te doen of vraag je makelaar naar advies. Laat hem of haar hier eerlijk over zijn. Ook de gevel zelf verdient nog weleens een beetje aandacht. Denk hierbij aan reinigen of stukjes voeg herstellen.

PS: De eerste foto op Funda is voor de meeste woningzoekers de belangrijkste om door te klikken. En laat dat nou net de foto zijn waar de minste aandacht aan wordt besteed.

Het Belang van Curb Appeal

Het Belang van Curb Appeal

Eerste Indruk

Dat is het, de eerste indruk bepaalt of potentiële kopers überhaupt verder klikken en enthousiast worden om een afspraak voor bezichtiging te maken. Een huis met een hoge curb appeal wekt gewoon meer belangstelling waardoor jij als verkoper meer potentiële kopers binnenhaalt. Dat is overigens ook de enige reden waarom er een presentatie wordt gemaakt, maar daar vertel ik in een ander artikel meer over.

Verkoopprijs

Ik durf het hardop te zeggen, een huis met een hoge curb appeal wordt voor een hogere prijs verkocht. Een huis wat aantrekkelijk is voor kopers beïnvloed uiteindelijk welk bod ze neer gaan leggen. En naarmate er meer interesse is, en de woning verzorgd en netjes is zullen er hogere biedingen volgen. Dat is zo klaar als een klontje. Dus vraag jezelf als verkoper af wat je doelstelling is, moeten ze ernaar doorheen kijken en heb je geen zin om aan het werk te gaan? Accepteer dan ook een lagere verkooprijs. Overigens, je kunt ook alles uitbesteden zodat je er zelf geen (tot weinig) werk mee hebt.

Heb ik je overtuigd?

Snellere Verkoop

Woningen met een hoge curb appeal verkopen sneller omdat ze op het eerste gezicht aantrekkelijker zijn. Juist, dat is het gevoel wat geïnteresseerden overhouden aan het contact met jouw huis. En zoals eerder gezegd begint dat al online.

Tot slot

Curb appeal is dus een belangrijk punt voor zowel de verkoopbaarheid als de waarde van een woning. Het investeren in de buitenkant van een huis kan aanzienlijke voordelen opleveren. Hetzelfde geldt overigens voor de binnenkant van een huis, maar dat kom je in een ander artikel tegen.

Misschien ook interessant?

Reacties
Categorieën