Het Bepalen van een Strategische Vraagprijs - De Psychologie Achter de Prijsvoering - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
05/01/2023
4 min
0

Het Bepalen van een Strategische Vraagprijs: De Psychologie Achter de Prijsvoering

05/01/2023
4 min
0

Bij het bepalen van de vraagprijs voor je woning is het belangrijk om rekening te houden met de psychologische aspecten van prijsvoering. Net zoals supermarkten, autodealers en webshops gebruikmaken van psychologische prijsvoering, kun je dezelfde strategieën toepassen om potentiële kopers te overtuigen van de aantrekkelijkheid van je woning. In dit artikel bespreken we hoe je een strategische vraagprijs kunt vaststellen met behulp een paar psychologische inzichten. Vraag hier alvast een waarderapport aan voor jouw woning!

Speel in op prijsperceptie

De manier waarop je de vraagprijs presenteert, kan een grote invloed hebben op hoe potentiële kopers deze waarnemen. Zoals het voorbeeld aangeeft, geven mensen vaak de voorkeur aan het uitgeven van €9,99 in plaats van €10, en lijkt een auto van €29.000 aantrekkelijker dan een van €30.000. Dit komt omdat het cijfer 9 consumenten het gevoel geeft dat ze een goede deal krijgen.

Als je je woning op de markt zet, kun je deze psychologische prijsvoering gebruiken om kopers het gevoel te geven dat ze een aantrekkelijke deal krijgen. In plaats van je huis te koop aan te bieden voor €260.000, kun je bijvoorbeeld kiezen voor €259.000. Wil je meer ruimte voor onderhandeling? Dan kun je overwegen om voor €265.000 te gaan.

> Bekijk ook: Hoe bepaal je de vraagprijs bij een huis verkopen?

Psychologische prijsperceptie bij een huis verkopen

Den eraan dat er bij een huis verkopen veel meer meespeelt en er bijna nooit sprake is van een impulsieve aankoop, ondanks dat ik weleens een huis heb verkocht aan kopers die maar één huis hadden bekeken. Meestal werken de standaard trucjes niet omdat de bedragen veel hoger zijn en het sluiten van de deal op een ander moment plaats vindt. 

Toch kan een huis van 397.000,- psychologisch aantrekkelijker zijn dan 4 ton. Maar aan de andere kant zou 4 ton juist weer gunstiger zijn i.v.m. de staffeling op internet (Funda). Hiermee zou je in twee zoekvelden vallen waarmee het bereik groter is. Ook de concurrerende te koop staande huizen spelen een rol. In crisistijd zag je in één straat soms wel 4 tot 5 huizen te koop staan. Dan moet je naast een strategische en psychologische vraagprijs als makelaar of verkoper soms wat anders bedenken.

Psychologische prijsperceptie verder uitgelegd

Psychologische prijsperceptie is een marketingconcept dat verwijst naar de manier waarop consumenten prijzen interpreteren en hoe deze hun koopbeslissingen beïnvloeden. Dit fenomeen is geworteld in de menselijke cognitie en de manier waarop we informatie verwerken. Onderzoek naar prijspsychologie is in de loop der jaren uitgebreid en heeft geleid tot verschillende strategieën en technieken die worden gebruikt om consumentengedrag te beïnvloeden.

Ontstaan van psychologische prijsperceptie

De studie van psychologische prijsperceptie begon in de vroege 20e eeuw, met de opkomst van consumentenpsychologie en gedragseconomie. Onderzoekers begonnen te onderzoeken hoe individuele keuzes en beslissingen werden beïnvloed door cognitieve processen en heuristieken, of mentale snelkoppelingen, die mensen gebruiken om complexe informatie te vereenvoudigen. Een van de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek was dat consumenten vaak irrationeel handelen en beïnvloed kunnen worden door subtiele veranderingen in de manier waarop prijzen worden gepresenteerd.

Ervaringen met psychologische prijsperceptie

Een veelvoorkomend voorbeeld van psychologische prijsperceptie is de zogenaamde "9-eindig effect" of charm pricing. Dit houdt in dat prijzen net onder een rond getal worden gezet, zoals €9,99 in plaats van €10. Consumenten percipiëren deze prijs als aanzienlijk lager, hoewel het werkelijke verschil minimaal is. Dit komt doordat mensen prijzen van links naar rechts lezen en de eerste cijfers meer gewicht geven in hun beoordeling.

Hoe wordt psychologische prijsperceptie

Psychologische prijsperceptie wordt op grote schaal gebruikt door retailers, fabrikanten en dienstverleners om consumenten te verleiden tot aankopen. Enkele veelvoorkomende technieken zijn:

  • Charm pricing: Zoals eerder vermeld, eindigen prijzen op 9, 99 of 95 om consumenten het gevoel te geven dat ze een goede deal krijgen.
  • Prijsverankering: Het presenteren van een hogere referentieprijs (bijvoorbeeld de oorspronkelijke prijs of de prijs van een concurrerend product) om de huidige prijs aantrekkelijker te maken.
  • Tijdelijke aanbiedingen: Het creëren van een gevoel van urgentie door te suggereren dat een product of dienst slechts voor een beperkte tijd beschikbaar is tegen een bepaalde prijs.

Resultaat van psychologische prijsperceptie

De effectiviteit van psychologische prijsperceptie is aangetoond in talrijke studies en praktische toepassingen. Het gebruik van deze technieken kan leiden tot hogere verkoopcijfers, meer impulsaankopen en een verhoogde klanttevredenheid. Echter, het is belangrijk om op te merken dat consumenten steeds bewuster worden van deze tactieken en dat overmatig gebruik van psychologische prijsperceptie kan leiden tot wantrouwen en negatieve gevolgen voor de merkperceptie.

Ondanks deze uitdagingen blijft psychologische prijsperceptie een krachtig hulpmiddel voor marketeers en bedrijven om consumentengedrag te beïnvloeden en de verkoop te stimuleren. Door de juiste balans te vinden tussen het gebruik van psychologische prijstechnieken en het behouden van transparantie en eerlijkheid, kunnen bedrijven blijven profiteren van dit fenomeen zonder het vertrouwen van hun klanten te schaden.

Psychologische prijsperceptie voor jou

In de praktijk betekent dit voor jou dat je na moet denken met welke vraagprijs je het uiteindelijke doel bereikt. Dus begin met een waarderapport te downloaden, je doel vast te stellen om daarna een strategische vraagprijs vast te stellen. Kijk naar concurrerende huizen en pas je daarop aan. Soms is het zelfs verstandig om even met de verkoop van je huis te wachten totdat het huis verderop is verkocht. Hiermee is er minder concurrentie in de straat en kun je navraag doen over de prijs die dat huis heeft opgebracht. Tot slot zijn er nog een paar zaken die ik in dit artikel aan wil stippen.

Onderzoek de lokale markt

Voordat je een psychologisch aantrekkelijke prijs kunt bepalen, is het belangrijk om de lokale huizenmarkt te onderzoeken. Kijk naar recente verkoopgegevens van vergelijkbare woningen in jouw buurt om een idee te krijgen van de marktwaarde. Houd rekening met factoren zoals de staat van de woning, de ligging en de vraag in de markt. Overweeg een waarderapport op te vragen als startpunt.

Maak gebruik van prijsankers

Prijsankers zijn referentiepunten die mensen gebruiken om de waarde van een product of dienst te beoordelen. In het geval van een woning kan dit bijvoorbeeld de gemiddelde verkoopprijs in de buurt zijn. Door je vraagprijs net onder dit prijsanker te plaatsen, geef je kopers het gevoel dat ze een goede deal krijgen.

Wees flexibel en realistisch

Hoewel psychologische prijsvoering een krachtige tool kan zijn bij het bepalen van een strategische vraagprijs, is het ook belangrijk om realistisch en flexibel te blijven. Houd rekening met de feedback van potentiële kopers en wees bereid om je vraagprijs aan te passen als de marktomstandigheden daarom vragen.

Conclusie

Het bepalen van een strategische vraagprijs is een cruciale stap bij het verkopen van je huis. Door gebruik te maken van psychologische prijsvoeringstechnieken, kun je potentiële kopers het gevoel geven dat ze een goede deal krijgen en zo de kans op een succesvolle verkoop vergroten. Vergeet echter niet dat naast de psychologische prijsperceptie alle factoren moeten kloppen om je huis snel en goed te kunnen verkopen.


Reacties
Categorieën