Woningontruiming - Hoe werkt dat? - Geregeld24
Verhuizen
Zo Geregeld
Verhuizen
02/11/2023
2 min
0

Woningontruiming: Hoe werkt dat?

02/11/2023
2 min
0

In dit artikel bespreken we woningontruiming. Woningontruiming heeft vaak een negatieve bijsmaak en wordt verward met gedwongen verkoop maar in veel gevallen heeft het daar niets mee te maken. Natuurlijk komt er een moment waarop je woning wordt ontruimt wanneer je de hypotheek niet meer betaalt of wanneer de rechter heeft besloten tot ontruiming maar er zijn veel andere redenen waarom je over zou kunnen gaan op woningontruiming.

Woningontruiming bij verhuizen of overlijden

Ik heb verschillende keren een woningontruimingsbedrijf ingeschakeld wanneer ik een huis mocht verkopen voor een klant. Vaak betrof het een overlijden of het verhuizen naar een zorginstelling of mantelzorg-woning. Kinderen of erfgenamen hebben niet altijd tijd en zin om alle werkzaamheden die hierbij komen kijken zelf uit te voeren. Daarnaast is er nog de emotionele verbintenis aan de spullen of de woning. 

Een professioneel bedrijf kan dan uitkomst bieden en alle werkzaamheden uit handen nemen. Nadat de woning leeg en ontruimd was kon de verkoopstyliste aan de slag om de woning opnieuw in te richten voor een hogere verkoopprijs. Een woning leeg verkopen ben ik zelf niet zo'n voorstander van vanwege het gevoel dat potentiële kopers  moeten ervaren wanneer ze de woning binnenstappen.

Wat komt er kijken bij een woningontruiming?

Bij een woningontruiming komen verschillende werkzaamheden kijken, zoals het leeghalen van de inboedel, verwijderen van vloerbedekking en raambekleding en in sommige gevallen het netjes maken van de tuin. Ook zijn er bedrijven die in combinatie met de ontruiming de woning schoonmaken en zelfs de gaatjes dichtmaken of even de muren wit sauzen. Vooral wanneer een woning conform afspraak met de verhuurder moet worden opgeleverd is een geschikt bedrijf inschakelen hiervoor soms de beste optie. 

Achtergebleven spullen ontruimen

Vooral na het overlijden van een bewoner blijft er vaak inboedel achter waar de nabestaanden geen belang bij hebben. In dat geval kan ervoor worden gekozen om de inboedel te laten opkopen door een opkoper die er een prijs voor geeft en ook zorgt voor het afvoeren van de inboedel. De spullen worden vaak naar een kringloopwinkel gebracht, maar als er bijzondere spullen bij zijn, zoals kunst of antiek dan hebben gespecialiseerde veilinghuizen hiervoor ook vaak interesse. Als je in zee gaat met een opkoper doe je uiteraard afstand van de spullen en kun je later niets claimen als blijkt dat er zaken van grote waarde bij zaten. Laat de inboedel daarom bij twijfel beoordelen door een deskundige.

TIP voor woningontruiming

Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om spullen met emotionele waarde apart te zetten. Daarnaast is het ontruimen van een woning bij overlijden een emotioneel proces. Zo heb ik wel eens meegemaakt dat erfgenamen er maanden over deden om de spullen definitief te kunnen verwijderen. Neem daar de tijd voor indien dat mogelijk is. Vaak komen door de spullen die worden gevonden herinneringen van vroeger terug. Het is dan ook een soort afscheidsproces. Dit is overigens niet voor iedereen hetzelfde.

Woningontruiming bij gedwongen verkoop of huur

Er kan zich altijd een situatie voordoen waarbij je de woning gedwongen moet ontruimen. Blijf in zo'n geval in gesprek met de geldverstrekker of verhuurder en steek niet je kop in het zand., Niemand zit te wachten op een gedwongen ontruiming dus stel alles in het werk om dit te voorkomen. Uiteindelijk komen de kosten voor woningontruiming weer bij jou terecht. Voorkom dit door zelf de mouwen uit te steken en actie te ondernemen om gedwongen woningontruiming te voorkomen.

Tijdelijk opslaan van spullen

Als je tijdelijk uit je huis vertrekt, bijvoorbeeld door een verhuizing, of omdat het huis gerenoveerd moet worden, dan kun je je spullen tijdelijk laten opslaan. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in woningontruiming hebben vaak de mogelijkheid om je spullen tijdelijk op te slaan. Dit is een optie als je van plan bent om op enige termijn weer zelfstandig te gaan wonen. Dan wil je natuurlijk weer over je spullen kunnen beschikken. Tijdelijke opslag is dan vaak de beste en goedkoopste optie.

Offerte voor woningontruiming

Wanneer je woningontruiming overweegt is het slim om bedrijven uit te nodigen die hierin gespecialiseerd zijn en daarvoor een offerte uitbrengen. Laat goed omschrijven welke werkzaamheden worden uitgevoerd tegen welke prijs.

> Bekijk ook: Opslagruimte huren: Hoe werkt dat?


Reacties
Categorieën