Het belang van een Taxatiekeuring bij het kopen van een woning: Uitgebreid uitgelegd! - Geregeld24
Makelaardij
Zo Geregeld
Makelaardij
02/09/2023
1 min
0

Belang Taxatiekeuring Kopen Huis Uitgelegd!

02/09/2023
1 min
0

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, is er veel om over na te denken. Van de locatie tot de grootte en staat van de woning, de lijst met zorgen kan lijken eindeloos. Een van de belangrijkste zorgen is de bouwkundige staat van de woning. Hier komt de taxatiekeuring om de hoek kijken. Maar wat is een taxatiekeuring precies en waarom is deze zo belangrijk bij het kopen van een woning?

Wat is een Taxatiekeuring?

De taxatiekeuring valt onder de categorie bouwkundige keuring, maar is een vereenvoudigde versie en wordt direct meegenomen tijdens de opname van de taxateur. Deze is echter niet volledig vergelijkbaar met een bouwkundig rapport, maar geeft wel informatie over de bouwkundige staat van de woning. Directe herstelkosten en kosten op termijn worden ook opgenomen in de taxatiekeuring. Het doel is om de verwachte onderhoudskosten in kaart te brengen. Bij twijfel zal de taxateur nader onderzoek adviseren en zal door een externe partij een bouwkundige keuring uitgevoerd worden.

Voordelen van een Taxatiekeuring

Met de taxatiekeuring krijg je een beter beeld van wat je koopt en wat de (te verwachten) onderhoudskosten zijn. Dit geeft je meer zekerheid en vertrouwen bij de aankoop van je nieuwe woning. Het is belangrijk om te weten dat er allemaal benamingen voor de taxatiekeuring in omloop zijn. 

Bouwkundige opnamestaat

In het vernieuwde taxatierapport is een bouwkundige opnamestaat verwerkt waar de taxateur summier maar uitgebreider dan voorheen de algemene bouwkundige staat vastlegt. In plaats hiervan kan een aparte taxatiekeuring plaatsvinden waarvan de gegevens in het taxatierapport worden verwerkt.

Zelf heb ik ervoor gekozen om hiervoor een aparte opleiding te volgen als aanvulling op m’n aanwezige kennis over woningen. Deze opleiding heb ik succesvol afgesloten met een certificaat.

Lijkt ingewikkelder dan het is

Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld maar je moet hiervan twee dingen onthouden. 

  1. Wanneer je een taxateur inschakelt zal deze de woning ook bouwkundig bekijken en de bevindingen vastleggen in de bouwkundige opnamestaat die verplicht wordt opgenomen in het taxatierapport.
  2. De taxateur kan zelf, of een extern bureau inschakelen voor de opname van de bouwkundige staat van de woning. Dit wordt een taxatiekeuring genoemd. 

Bouwkundig rapport 

Kiest de koper ervoor om eerst een bouwkundige keuring uit te laten voeren kan de taxateur deze gebruiken in het taxatierapport. Wel is de taxateur verplicht afwijkingen tussen zijn eigen bevindingen en het bouwtechnisch rapport in het taxatierapport te vermelden.

> Bekijk ook: Taxateur en taxatierapport

> Of ga direct naar: Bouwkundige keuring

Reacties
Categorieën