Wat is een bouwkundige keuring en waarom is het belangrijk? - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
03/11/2023
2 min
0

Wat is een bouwkundige keuring en waarom is het belangrijk?

03/11/2023
2 min
0

Het is heel gebruikelijk om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voordat je een woning koopt. Maar wat houdt een bouwkundige keuring eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we het uit.

Bouwkundige keuring uitgelegd

Een bouwkundige keuring is een inspectie van de bouwkundige staat van een woning. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit en veiligheid van de constructie, de aanwezigheid van eventuele gebreken en de onderhoudsstaat van de woning. Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig inspecteur die gespecialiseerd is in het uitvoeren van dit soort inspecties.

Waarom is een bouwkundige keuring belangrijk?

Maar waarom is een bouwkundige keuring zo belangrijk? Ten eerste kan het je veel inzicht geven in de staat van de woning die je op het oog hebt. Je krijgt een gedetailleerd bouwkundig rapport waarin eventuele gebreken worden beschreven. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en kun je de beslissing maken of je de woning wilt kopen of niet. 

Als er bijvoorbeeld sprake is van ernstige gebreken, kun je ervoor kiezen om de koop niet door te laten gaan of om de onderhandelingen aan te gaan over de prijs van de woning. Dit is afhankelijk ik welke fase van het aankooptraject jij je bevindt.

Bouwkundige keuring kan je geld besparen

Ten tweede kan een bouwkundige keuring je veel geld besparen. Als er gebreken aan de woning zijn, kan dit veel kosten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als er sprake is van houtrot of lekkages. Door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, kun je deze gebreken vroegtijdig ontdekken en kun je ervoor zorgen dat deze gebreken eventueel door de verkoper worden opgelost voordat je de woning koopt. Of je onderhandeld opnieuw over de koopsom met de kosten van de bouwtechnische keuring in het achterhoofd. Zo voorkom je dat je voor hoge kosten komt te staan na de koop van de woning.

Onderhandelen over de koopsom

Ten derde kan een bouwkundige keuring ook helpen bij de onderhandelingen over de prijs van de woning. Als er gebreken aan de woning zijn, kun je deze gebreken aangrijpen om te onderhandelen over een lagere prijs. Op deze manier kun je geld besparen en ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt voor de woning.

Wat gebeurt er tijdens een bouwkundige keuring? 

Maar wat wordt er nu eigenlijk allemaal gekeurd tijdens een bouwkundige keuring? Tijdens de keuring wordt gekeken naar de bouwkundige staat van de woning. Hierbij wordt onder andere gelet op de fundering, de gevels, het dak, de vloeren en de installaties zoals de elektriciteit, de gas- en waterleidingen en de verwarming. Ook wordt er gekeken naar de staat van de kozijnen, deuren en ramen. Als er tijdens de keuring gebreken worden geconstateerd, worden deze opgenomen in het rapport.

Hoe vind je een goede bouwkundig inspecteur? 

Maar hoe vind je nu een geschikte bouwkundig inspecteur? Het is belangrijk om een inspecteur te vinden die kennis heeft van zaken en ervaring heeft met het uitvoeren van bouwkundige keuringen. Op Geregeld24 worden alleen erkende bouwkundige inspecteurs aangeboden van de hoogste kwaliteit. 

> Ga naar bouwkundig inspecteur inschakelen

Bouwkundige keuring (nog) niet verplicht

Het is belangrijk om te weten dat een bouwkundige keuring niet verplicht is bij de aankoop van een woning. Toch is het aan te raden om dit te laten doen, zeker als je geen kennis hebt van bouwkunde en/of als het om een oude woning gaat. Een bouwkundige keuring geeft je namelijk veel inzicht en kan je helpen om problemen vroegtijdig te signaleren. Zo voorkom je verrassingen en kun je weloverwogen beslissingen nemen.

Tot slot

Een bouwkundige keuring is belangrijk bij de aankoop van een woning. Het geeft je inzicht in de bouwkundige staat van de woning en kan je helpen om eventuele gebreken vroegtijdig te ontdekken. Dit kan je veel geld besparen en helpt je bij het maken van weloverwogen beslissingen. Het is dan ook aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren door een deskundige inspecteur voordat je een woning koopt.

> Ga naar: Meer over de deskundig bouwkundige inspecteur


Reacties
Categorieën