Hoelang Duurt een Bouwkundige Keuring? - Alles wat je moet weten
Verbouwen en verbeteren
Zo Geregeld
Verbouwen en verbeteren
07/18/2023
2 min
0

Hoelang Duurt een Bouwkundige Keuring? - Alles wat je moet weten

07/18/2023
2 min
0

Een bouwkundige keuring is een belangrijke stap bij het kopen of verkopen van een huis. Het geeft inzicht in de technische staat van het pand en eventuele gebreken. Veel mensen vragen zich af hoelang zo'n keuring duurt voordat ze deze laten uitvoeren. In dit artikel zullen we alle aspecten van een bouwkundige keuring bespreken, inclusief de tijdsduur. Laten we eerst beginnen met de vraag:

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van de bouwtechnische staat van een woning. Een ervaren bouwkundig expert voert deze keuring uit en controleert onder andere de fundering, gevels, dak, installaties en het leidingwerk. Het doel is om eventuele gebreken en achterstallig onderhoud op te sporen.

> Bekijk meest gestelde vragen Bouwkundige Keuring

De duur van een bouwkundige keuring

De tijdsduur van een bouwkundige keuring kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en complexiteit van het pand. Gemiddeld genomen duurt een standaard bouwkundige keuring tussen de 2 tot 3 uur.

Grootte en complexiteit van het pand

Bij grotere en complexere panden kan de keuring meer tijd in beslag nemen. Denk hierbij aan grote villa's, monumentale panden of gebouwen met meerdere appartementen. Deze hebben vaak meer elementen die geïnspecteerd moeten worden, wat resulteert in een langere tijdsduur.

Toegankelijkheid van de woning

De toegankelijkheid van de woning kan ook invloed hebben op de duur van de keuring. Als bepaalde delen van het pand moeilijk bereikbaar zijn, zoals kruipruimtes of daken, kan dit extra tijd kosten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat alle ruimtes toegankelijk zijn voor de bouwkundig expert.

Aanwezigheid van gebreken

Als er tijdens de keuring (veel) gebreken worden ontdekt, kan dit leiden tot een langere bouwkundige inspectie. De bouwkundig expert zal deze gebreken gedetailleerd vastleggen (meestal op een tablet) en mogelijk aanvullende inspecties uitvoeren om de ernst en impact ervan te beoordelen. De bouwkundige kan ook een nader onderzoek adviseren indien nodig.

Voorbereiding op een bouwkundige keuring

Om ervoor te zorgen dat de bouwkundige keuring efficiënt verloopt, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hier zijn enkele tips:

  • Zorg voor goede toegankelijkheid: Zorg ervoor dat alle ruimtes in het pand goed bereikbaar zijn, inclusief kruipruimtes en zolders.
  • Verzamel relevante documentatie: Verzamel eventuele bouwtekeningen, facturen of onderhoudsrapporten die je hebt ontvangen bij aankoop, renovatie of herstellen van het pand.
  • Maak een lijst van vragen: Bedenk van tevoren welke specifieke vragen je wilt stellen aan de bouwkundig expert, bijvoorbeeld over mogelijke renovaties of verbeteringen. 

Belangrijke TIPS

Als de inspectie is bedoeld voor de aankoop van de woning is dit een erg belangrijk punt. Loop met de bouwkundig inspecteur mee tijdens de inspectie en stel vragen over onderhoud, herstelwerkzaamheden en kosten. Vraag hier een bouwkundige keuring aan!

Als verkoper kan het in bepaalde situaties slim zijn om alvast een bouwkundige keuring uit te laten weten zodat je weet wat je verkoopt.

Conclusie

Een bouwkundige keuring is een belangrijk onderdeel van het koop- of verkoopproces van een woning. De tijdsduur van een bouwkundige keuring varieert doorgaans tussen de 2 tot 3 uur, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en complexiteit van het pand. Door je goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat alle ruimtes toegankelijk zijn, kun je ervoor zorgen dat de keuring efficiënt verloopt.

Reacties
Categorieën