Voorbereiden op een hypotheekaanvraag om een huis te kopen - Geregeld24
Geld en hypotheken
Zo Geregeld
Geld en hypotheken
03/17/2023
2 min
0

Voorbereiden op een hypotheekaanvraag om een huis te kopen

03/17/2023
2 min
0

Een hypotheek aanvragen om een huis te kopen is misschien wel de grootste financiële stap in je leven. Het is dan belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je begint met de aanvraagprocedure. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op het aanvragen van een hypotheek. 

Bepaal je budget

Het is belangrijk om een realistisch budget te hebben voordat je een hypotheek aanvraagt. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en bepaal hoeveel je maandelijks kunt uitgeven aan een hypotheekbetaling. Houd ook rekening met extra kosten, zoals verzekeringen, onroerendgoedbelasting en onderhoudskosten.

Verbeter je kredietwaardigheid

Je kredietwaardigheid is een belangrijke factor bij het aanvragen van een hypotheek. Zorg ervoor dat je geen betalingsachterstanden hebt op openstaande rekeningen en dat je creditcard- en leenrekeningen op tijd betaalt. Als je kredietwaardigheid niet goed is, heeft dit invloed op de aanvraag van je hypotheek.

Spaar voor de kosten koper

Wanneer je een huis koopt kun je tegenwoordig 100% van de koopsom (taxatiewaarde) financieren. Alles daarboven zul je uit eigen middelen moeten betalen. Begin op tijd met sparen en houd meevallers achter de hand zodat je de kosten koper maar ook kosten voor de aankoopmakelaar en het verhuizen zelf kan betalen.

Zoek een hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur helpt je bij het vinden van de juiste hypotheek en de aanvraag voor de hypotheek. De hypotheekadviseur stemt de hypotheek af op je persoonlijke situatie, wensen en behoeften.

> Meer over de hypotheekadviseur en hypotheek aanvragen

Vergelijk hypotheekverstrekkers

Voordat je een hypotheek aanvraagt, is het een goed idee om verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken. Zo kun je de rentetarieven, voorwaarden en kosten vergelijken en de beste optie voor jou kiezen. Meestal doet de hypotheekadviseur dit maar houd zelf een vinger aan de pols zodat je precies weet wat je kan verwachten van de hypotheek en de voorwaarden.

Goed voorbereiden is het halve werk

Door deze stappen te volgen, kun je je goed voorbereiden op het aanvragen van een hypotheek en de kans vergroten dat je succesvol bent bij het verkrijgen van de financiering die je nodig hebt om je droomhuis te kopen. Om een hypotheek aan te vragen, moet je verschillende documenten verzamelen, zoals loonstrookjes, bankafschriften en belastingaangiften. Zorg ervoor dat je deze documenten op orde hebt voordat je begint met de aanvraagprocedure.

Documenten verzamelen

  • Legitimatie: Voor de aanvraag is een geldig legitimatie nodig zoals een paspoort of identiteitskaart. Controleer de geldigheidsdatum voordat je in gesprek gaat met de hypotheekadviseur.
  • Salarisstroken: Ook is een salarisstrook of salarisstroken worden door de geldverstrekker gevraagd die niet ouder mogen zijn dan 3 maanden. Ben je zelfstandig? Zorg dan voor de jaarcijfers en belastingaangiften van de afgelopen 3 jaar. 
  • UOP: Een UPO is een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) waarin staat hoeveel geld je hebt gespaard voor als je met pensioen gaat, hoeveel dit bedrag wordt wanneer je op dezelfde manier door blijft sparen en over welke onderdelen van je inkomen je pensioen opbouwt. De UPO kun je opvragen bij je werkgever of zelf downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl.
  • Werkgeversverklaring: Ook een werkgeversverklaring is nodig waarin je jaarinkomen en details over je dienstverband staan vermeld.
  • Belastingaangifte: Zoek ook de belastingaangifte van het afgelopen jaar op en verstrek die aan de hypotheekadviseur of geldverstrekker.
  • Rekeningen: Zorg ervoor dat je de gegevens van je rekening paraat hebt zoals spaar- en beleggingsrekeningen. Ook de investeringen in bijvoorbeeld Bitcoin of andere digitale producten zijn belangrijk om te vermelden.
  • Leningen: Soms is er sprake van leningen of een studieschuld. In sommige gevallen is het beter een lening af te lossen voordat je een hypotheekaanvraag doet zodat je meer voor het huis kan lenen. Overleg dit met de hypotheekadviseur! Is je lening afgelost? Zorg er dan voor dat je hier een bewijs van krijgt.

Overige gegevens

Een geldverstrekker kan aanvullende gegevens vragen zoals een intentieverklaring of een medische verklaring. Den eraan dat hetgeen hierboven staat vermeld het minimale is wat je moet verstrekken. De hypotheekadviseur weet exact wat in jouw situatie van toepassing is voor de aanvraag van een hypotheek.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er nogal wat gegevens benodigd voordat je een hypotheekaanvraag kan doen. Je bent er dus niet alleen met een huis kopen en de koopovereenkomst tekenen. Ook een taxatierapport of een desktoptaxatie hoort bij de aanvraag van een hypotheek. De hypotheekadviseur kan dit ook voor je regelen.

Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid.

> Meer informatie over een huis kopen

Reacties
Categorieën