TIPS Huis kopen
Gefeliciteerd, je hebt een huis gekocht! Maar wat nu? Wat moet je allemaal regelen bij een huis kopen? Het is belangrijk om een planning te maken en de taken op de juiste volgorde uit te voeren. Hieronder vind je een handige to-do-lijst voor je verhuizing.
Hypotheekadviseur, koopovereenkomst en taxatie
- Laat je hypotheekadviseur of geldverstrekker weten dat je een huis hebt gekocht. Stuur hen de desnoods de presentatielink met de informatie over de woning en de afgesproken koopsom en voorwaarden.
- Stuur de verkopend makelaar de gevraagde gegevens zodat de koopovereenkomst kan worden opgemaakt. Controleer deze na ontvangst goed of laat deze door een expert controleren voordat je tekent. Neem ook goed de toelichting door die bij de koopovereenkomst wordt meegeleverd. Heb je hier vragen over? Stel ze dan aan je aankoopmakelaar of de verkopend makelaar van de woning. In het uiterste geval kun je de gekozen notaris raadplegen.
- Kies een notaris, plan een afspraak voor de overdrachtsdatum en vraag offertes bij verschillende partijen aan, de tarieven kunnen sterk uiteenlopen.
- Plan zo snel mogelijk een taxatie, dit kan de hypotheekadviseur ook voor je regelen.
Bouwkundige keuring regelen
- Als je een bouwkundige keuring als voorwaarde voor de koop hebt gesteld, plan deze dan zo snel mogelijk. Zorg ervoor dat de taxateur het bouwkundig rapport ontvangt.
> Vraag hier bouwkundige keuring aan
Verbouwing en aannemer
- Als je de woning wilt verbouwen, laat dit weten aan de taxateur en vraag of hij of zij de waarde van je woning na de geplande verbouwing ook in het taxatierapport wil opnemen. Het wordt dan een waarde vóór verbouwing, en een waarde ná verbouwing.
- Als je een aannemer hebt gevraagd om de woning voor je te verbouwen, vraag dan of je een keer langs kunt komen om de woning te bezichtigen, zodat hij een beeld krijgt van de situatie en maten op kan meten.
- In de meeste gevallen ontvangt je hypotheekadviseur en de geldverstrekker het taxatierapport wanneer die gereed is. Mocht dat niet zo zijn stuur dan het taxatierapport (meestal digitaal) door aan je hypotheekadviseur.
De meest belangrijke datums
- Als de woning onder voorbehoud van financiering is gekocht is het slim om de datum waarop het financieringsvoorbehoud verloopt met dikke letters in je agenda te zetten. (Digitaal een herinnering instellen 3 dagen daarvoor)
- Zorg ervoor dat de bankgarantie op tijd is gesteld of de waarborgsom tijdig bij de notaris is gestort mocht dat van toepassing zijn. De datum staat in de koopovereenkomst vermeld.
- Controleer of de financiering akkoord is voordat het voorbehoud financiering verloopt. Is er meer tijd nodig voor de aanvraag van de financiering? Vraag uitstel aan of laat de hypotheekadviseur dit doen.
Overige zaken regelen
- Plan een inspectie nét voor de sleuteloverdracht. Meestal is dat een uur of drie kwartier voordat je bij de notaris moet zijn.
- Vergeet niet de woning te verzekering voordat je naar de notaris gaat.
- Regel verhuishulp, schoonmaakbedrijf of verhuiswagen.
- regel verhuisdozen, verpakkingsmateriaal en plakband. Vergeet de stiften niet!
- Controleer de concept akte van levering en de nota van afrekening die je enkele dagen of weken voor de overdracht ontvangt.
- Kies een energieaanbieder of maak melding van de verhuizing.
Dag van overdracht
- Eindinspectie: Controleer of alles werkt, bekijk of de woning leeg is (met uitzondering van de spullen die achter zouden blijven) en bekijk de lijst met roerende zaken of de woning volgens afspraak wordt opgeleverd.
- Noteer de meterstanden voordat de woning wordt afgesloten. Dit gaat veelal digitaal dus het kan slim zijn om hier ook even foto’s van te maken.
- Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar de notaris, bij voorkeur de legitimatie die in de koopovereenkomst staat vermeld. Als je een andere legitimatie bij je hebt moet de notaris deze gegevens wijzigen en dat is zonde van de tijd.
- Na het tekenen van de akte bij de notaris volgt de sleuteloverdracht. Dit kan ook op een eerder moment plaats vinden wanneer de verkopers ervoor hebben gekozen eerder een machtiging af te geven zodat ze niet bij de notaris hoeven te verschijnen tijdens de overdracht.
- Geef de meterstanden door aan je energieaanbieder.
Tijdens zo’n proces kunnen bepaalde zaken afwijken van hetgeen hier staat vermeld. Soms lopen bepaalde zaken ook door elkaar. Zorg ervoor dat je tijdig een energieaanbieder kiest of op tijd doorgeeft dat je gaat verhuizen. Daarnaast is het slim om op tijd de juiste hulp of een verhuisbedrijf in te schakelen.
Veel succes met de verhuizing!