Woningaanbod meer dan verdubbeld afgelopen periode
08 februari 2023 

Woningaanbod meer dan verdubbeld afgelopen periode

Het woningaanbod in Nederland groeit en biedt woningkopers meer keuze en kansen op het vinden van een betaalbare woning. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers van het vierde kwartaal van 2022, waarin vermeld staat dat NVM-makelaars 32.500 bestaande koopwoningen verkochten. Dit aantal is vergelijkbaar met het derde kwartaal van 2022 en 8% minder dan het vierde kwartaal van 2021. Het aantal woningen dat beschikbaar is voor verkoop is meer dan verdubbeld ten opzichte van het vorige jaar, waarbij NVM-makelaars bijna 35.000 woningen aanbieden.

Gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in het vierde kwartaal van 2022 € 407.000,- een daling van 3,7% ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Ondanks deze daling is 45% van alle verkochte woningen in het vierde kwartaal 2022 boven de vraagprijs verkocht. Dit markeert een omslagpunt ten opzichte van het afgelopen jaar, waarin de prijs met zo'n 20% op jaarbasis steeg.

Zorgen over de betaalbaarheid

Lana Gerssen, makelaar en NVM-vakgroepvoorzitter Wonen, verklaart dat het vierde kwartaal 2022 vriendelijker is geweest voor woningkopers. Hoewel de prijsdaling met 3,7% relatief beperkt is, staat dit in contrast met de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Echter, Gerssen maakt zich wel zorgen over de betaalbaarheid van woningen, gezien de stijgende hypotheekrente.

Nieuwbouw zorgenkindje

Chris van Zantwijk, makelaar en vicevoorzitter NVM vakgroep Wonen, benadrukt dat nieuwbouw steeds meer een zorgenkind wordt. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is 498.000 euro, wat ruim hoger is dan het gemiddelde van 407.000 euro voor een bestaande woning. Dit heeft een negatieve impact op de verkoopcijfers, aangezien het aantal nieuwbouwtransacties 20% lager is dan het vorige kwartaal en 46% lager dan een jaar geleden. De financiële druk op nieuwbouw neemt verder toe door stijgende grondprijzen en kosten.

Tot slot

De groeiende woningmarkt biedt woningkopers meer keuze en kansen tegen licht gedaalde prijzen, wat resulteert in rustiger vaarwater voor de woningmarkt. Hoewel de gemiddelde verkoopprijs daalt, worden woningen vaak nog steeds boven de vraagprijs verkocht. Volgens makelaars zijn er zorgen over de betaalbaarheid van woningen en de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen, die de verkoopcijfers beïnvloeden en de financiële druk vergroten.

Bron: NVM

Over de schrijver
Mijn naam is Meindert Zomer, register makelaar taxateur en eigenaar van Geregeld24. Geregeld24 is hét platform voor consument en bedrijf. Allerlei dagelijkse zaken en informatie is hier te vinden op het gebied van economie, makelaardij, verhuizen, artificial intelligence, robots, muziek en nog veel meer! Voel je vrij om een reactie te plaatsen maar houd het wel netjes.
Reactie plaatsen