Wat betekent verduurzamen voor de waarde van je huis? - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/06/2023
1 min
0

Wat betekent verduurzamen voor de waarde van je huis?

02/06/2023
1 min
0

Het verduurzamen van je woning is tegenwoordig niet meer weg te denken. Met maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp, triple glas of isolatie van vloer, dak of spouwmuur, zijn de mogelijkheden om energiezuiniger te wonen eindeloos. Dit is een goede zaak, aangezien de gasprijzen zijn gestegen. Maar hoe groot is nou precies de impact van verduurzaming en het energielabel op de waarde van je woning? En welke invloed heeft een goed energielabel op de verkoopbaarheid van je huis?

Energiezuinige woningen zijn populair

Energiezuinige woningen zijn populair, en dit is ook terug te zien in de prijzen van deze woningen. Woningen met een groen energielabel worden vaak boven de vraagprijs verkocht en onderzoek laat zien dat woningen met energielabel C ongeveer 10% of meer opbrengen dan vergelijkbare woningen met energielabel G. Dit betekent op de huidige woningmarkt een verschil van ongeveer € 50.000,-.

Hogere waarde

Het hebben van een groen energielabel zorgt niet alleen voor een hogere waarde van je woning, het verhoogt ook de verkoopbaarheid. Wonen met een groen energielabel betekent lagere maandlasten voor gas en energie en de verkoopaantallen van deze woningen zijn minder afhankelijk van de woningmarkt. Woningen met een minder gunstig energielabel zullen waarschijnlijk hogere maandlasten hebben, maar dit betekent niet dat deze woningen ‘onverkoopbaar’ zijn. Veelal zijn het oudere, sfeervolle huizen, die door het energielabel toch in waarde dalen. Vanwege het woningtekort worden deze woningen nog steeds verkocht maar geïnteresseerden krabben zich toch wat vaker achter de oren. Het gaat niet alleen om de hypotheeklasten maar ook om de betaalbaarheid van energie.

Goede investering

Investeren in verduurzaming is een goede investering in de waarde van je woning. Bovendien krijg je als bonus nog lagere energiekosten, en bij sommige hypotheekverstrekkers kun je zelfs een rentekorting krijgen op je hypotheek. Het verduurzamen van je woning is dus een echte win-win situatie, omdat je hiermee niet alleen het milieu bevorderd, maar ook je eigen financiële situatie verbetert.

Tot slot

Twijfel je aan het verduurzamen van je woning? Of wil je de mogelijkheden onderzoeken? Maak dan een afspraak met de hypotheekadviseur en laat eens uitrekenen wat de investering en voordelen zijn. Overweeg je een huis te kopen? Ook dan is het slim om de hypotheekadviseur in een vroeg stadium te raadplegen. Je kunt dan direct uitrekenen wat de investering voor verduurzamen is en welke mogelijkheden en maandlasten daarbij horen.

GRATIS HYPOTHEEKGESPREK AANVRAGEN


Reacties
Categorieën