Dalende woningprijzen zetten starters nog verder aan de zijlijn
09 februari 2023 

Dalende woningprijzen zetten starters nog verder aan de zijlijn

Dalende huizenprijzen zouden het enthousiasme van starters doen moeten toenemen maar schijn bedriegt. Met een prijsdaling van ruim 6% en een hypotheekrente van rond de 4% kun je als starter per saldo nóg minder kopen dan vorig jaar.

Krapte neemt af en aanbod neemt toe

De krapte op de woningmarkt neemt af en we zien het aanbod huizen dat te koop wordt aangeboden weer toenemen. Meer keuze zou je zeggen maar de betaalbaarheid wordt een steeds groter probleem. Vooral voor starters wordt het steeds lastiger om nog een woning te kunnen kopen.

Balans tussen prijzen en aanbod

De verwachting is dat het woningaanbod steeds verder zal toenemen en de prijzen nog wel even blijven dalen. Op enig moment zou hier een balans in kunnen ontstaan waardoor starters weer meer kans op een koophuis maken. Maar de vraag is hoelang dit gaat duren. Ook de nieuwbouw blijft nog ver achter bij de doelstellingen. Het aantal woningzoekers blijft in verhouding nog steeds groot ten opzichte van de betaalbare woningen.

Er breken zwaardere tijden aan voor makelaars en hypotheekadviseurs

Volgens de deskundigen breken er voor makelaars en hypotheekadviseurs zwaardere tijden aan. Dat klinkt ook logisch want makelaars verkochten de afgelopen jaren huizen als warme broodjes die over de toonbank gingen. Met de stijgende rente is het oversluiten van een hypotheek nagenoeg stilgevallen. Dus ook voor hypotheekadviseurs is het even pas op de plaats maken. Aan de andere kant moet iedereen wonen en zijn er altijd mensen die een huis kopen of gaan verhuizen. Nog genoeg kansen om je als makelaar of hypotheekadviseur te onderscheiden.

Over de schrijver
Mijn naam is Meindert Zomer, register makelaar taxateur en eigenaar van Geregeld24. Geregeld24 is hét platform voor consument en bedrijf. Allerlei dagelijkse zaken en informatie is hier te vinden op het gebied van economie, makelaardij, verhuizen, artificial intelligence, robots, muziek en nog veel meer! Voel je vrij om een reactie te plaatsen maar houd het wel netjes.
Reactie plaatsen