Nieuwe Koopwoning Verder Uit Zicht dan Ooit?
Huizenmarkt nieuws
Zo Geregeld
Huizenmarkt nieuws
04/13/2024
1 min
0

Nieuwe Koopwoning Verder Uit Zicht dan Ooit?

04/13/2024
1 min
0

De krapte op de woningmarkt neemt toe en het aantal te koop gezette woningen neemt drastisch af waarmee extreme gekte zoals in de coronajaren steeds dichterbij komt. Dat klinkt ook logisch want de nieuwbouw blijft achter, mensen kunnen lastig doorstromen, de rente stabiliseert en is nog steeds laag, maar ook het aantal woningzoekenden neemt toe.


Duurzaam bouwen

Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst over duurzame woningen bouwen waarbij woningen van circa 75 m2 worden aangeboden voor iets boven de 3 ton vrij op naam. Probleem: Het duurt nog even voordat ze klaar zijn. Een medewerker van de gemeente gaf ook aan dat het aantal vergunningen wat was afgegeven drastisch was gedaald.

Overbieden bestaande koopwoningen

Wat betreft de bestaande bouw wordt overbieden weer de norm, maar de vraag is hoelang dit goed gaat. Er moet toch een moment komen dat mensen het niet meer kunnen betalen zou je zeggen. Voor starters is dat al zo. Wanneer ik op Funda kijk schieten me de tranen in de ogen wat betreft aanbod. Gemiddeld heeft een woningzoeker nog geen twee woningen om uit te kiezen en dat getal neemt waarschijnlijk alleen maar af.

Daarnaast hebben de hogere lonen en leencapaciteit de waardestijging van woningen en de krapte op de woningmarkt alleen maar aangewakkerd. Een visuele cirkel zou je kunnen zeggen waarbij van enig realisme geen sprake meer is. 

Zijn er nog kansen op de woningmarkt?

Overal zijn kansen is mijn motto, maar dan moet je wel op de juiste manier zoeken en zorgen dat je een gunfactor bij verkopers krijgt. We staren ons vaak blind op Funda maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om aan een woning te komen. Deze materie wordt behandeld in de aankooptraining van Nieuwetijdsmakelaar, een aanrader wanneer je op zoek bent naar een huis.

Wat zijn de verwachtingen de komende jaren?

Niemand heeft een glazen bol maar het ziet er voor de woningmarkt niet gunstig uit. Zowel voor koop- als huur is het aanbod sterk afgenomen waarbij steeds hogere eisen worden gesteld. Om antwoord te geven op de vraag: Is een nieuwe koopwoning verder uit zicht dan ooit? Zitten we daar niet ver meer vanaf.

Wonen is in Nederland een recht, maar de vraag is of dat de komende tijd nog haalbaar en vanzelfsprekend is.

Reacties
Categorieën