Waarop letten bij het afsluiten van een energiecontract - Geregeld24
Aansluitingen
Zo Geregeld
Aansluitingen
02/23/2023
3 min
0

Waarop letten bij het afsluiten van een energiecontract

02/23/2023
3 min
0

In Nederland kunnen we kiezen uit verschillende energieleveranciers. Het kiezen van de juiste leverancier en het afsluiten van een energiecontract is soms nog best lastig. Er zijn veel verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de tarieven, de duur van het contract en de voorwaarden.

Ook de energiecrisis heeft energieleveranciers doen besluiten anders dan normaal om te gaan met de contracten of zelfs alleen maar flexibele contracten af te sluiten. In dit artikel zetten we daarom alle belangrijke zaken op een rij waarop je moet letten bij het afsluiten van een energiecontract. Hierbij gaan we uit van een "normale" situatie.


Kies het juiste type contract

Allereerst is het belangrijk om het juiste type energiecontract te kiezen. Je kunt kiezen voor een contract met vaste tarieven, waarbij je gedurende de looptijd van het contract een vast tarief betaalt voor je energieverbruik. Dit kan voordelig zijn als de energieprijzen stijgen, maar nadelig als de prijzen dalen. Je kunt ook kiezen voor een contract met variabele tarieven, waarbij de tarieven worden aangepast aan de marktprijzen. Dit kan voordelig zijn als de energieprijzen dalen, maar nadelig als ze stijgen.

Vergelijk de tarieven van verschillende leveranciers

Het is verstandig om de tarieven van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken voordat je een contract afsluit. Dit kan je veel geld besparen. Let er wel op dat de tarieven inclusief btw en energiebelasting zijn. Bovendien zijn niet alleen de tarieven belangrijk, maar ook de voorwaarden van het contract.

Let op de looptijd van het contract

Bij het afsluiten van een energiecontract moet je ook rekening houden met de looptijd van het contract. Een contract kan een looptijd hebben van bijvoorbeeld één of drie jaar. Het voordeel van een kortlopend contract is dat je vaker kunt overstappen en profiteren van nieuwe aanbiedingen en tarieven. Het nadeel is dat je in de regel meer betaalt voor je energie. Een langlopend contract kan voordeliger zijn, maar het nadeel is dat je voor een langere periode vastzit aan dezelfde leverancier en tarieven.

Controleer de opzegtermijn van het contract

Bij het afsluiten van een energiecontract is het ook belangrijk om te kijken naar de opzegtermijn. Dit is de termijn waarbinnen je het contract kunt opzeggen. De opzegtermijn verschilt per leverancier en kan variëren van twee weken tot enkele maanden. Als je regelmatig wilt overstappen naar een andere leverancier, is het verstandig om te kiezen voor een contract met een korte opzegtermijn.

Let op de voorwaarden van het contract

Naast de tarieven en de looptijd is het ook belangrijk om de voorwaarden van het contract goed door te lezen. Let bijvoorbeeld op eventuele boetes bij voortijdige opzegging, de manier van betalen en de wijze waarop het verbruik wordt berekend. Ook kun je kijken naar extra voorwaarden, zoals het aanbieden van groene stroom.

Let op de service

Tot slot is het belangrijk om ook te letten op de service die de energieleverancier biedt. Een goede klantenservice is belangrijk voor als je vragen hebt of problemen tegenkomt. Het is daarom verstandig om te kijken naar de openingstijden en bereikbaarheid van de klantenservice. Sommige energieleveranciers bieden bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om via social media of WhatsApp contact op te nemen. Vanwege de energiecrisis zijn de energiebedrijven slecht bereikbaar geweest en websites waren overbelast. 

Online verbruik inzien

Daarnaast kan het handig zijn als de energieleverancier een online omgeving heeft waar je zelf zaken kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van meterstanden of het wijzigen van persoonlijke gegevens. Het is ook goed om te letten op de mogelijkheden voor het inzichtelijk maken van je energieverbruik. Sommige energieleveranciers bieden bijvoorbeeld een handige app waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik en waarop je kunt zien hoeveel je verbruikt ten opzichte van andere huishoudens.

Tot slot

Let bij het afsluiten van een energiecontract niet alleen op de prijs, maar ook op de looptijd, de voorwaarden, de duurzaamheid en de service van de energieleverancier. Door goed te vergelijken en op deze punten te letten, kun je uiteindelijk het energiecontract vinden dat het beste bij jou en jouw situatie past.

> Bekijk tarieven van energieleveranciers

Nog even over duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij energieleveranciers en de energiebranche in het algemeen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid en willen graag hun steentje bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet. Energieleveranciers spelen hierop in door duurzame energie te leveren en te investeren in duurzame projecten. 

Duurzame energie kan worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa. Deze energiebronnen zijn oneindig en produceren geen schadelijke uitstoot, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen.

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig duurzame energiecontracten aan. Dit zijn contracten waarbij de energie volledig wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Ook zijn er groene energiecontracten waarbij een deel van de energie duurzaam wordt opgewekt.

Naast duurzame energielevering investeren sommige energieleveranciers in duurzame projecten zoals de aanleg van zonneparken en windmolenparken. Ook stimuleren zij hun klanten om zuiniger om te gaan met energie en bieden zij bijvoorbeeld energiebesparingsadviezen aan.

Als duurzaamheid een belangrijk criterium is bij het kiezen van een energieleverancier, is het verstandig om te kijken naar de duurzaamheidsdoelstellingen en investeringen van de energieleverancier.

> Meer over nutsvoorzieningen afsluiten


Reacties
Categorieën