Huizen met slecht energielabel leveren veel minder op - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/06/2023
0 min
0

Huizen met slecht energielabel leveren veel minder op!

02/06/2023
0 min
0

Universiteiten van Tilburg en Maastricht hebben onderzocht wat de invloed is van het energielabel op de verkoopprijs van woningen. Het onderzoek wees uit dat woningen met energielabel F en G gemiddeld 30.000 euro minder opleveren bij verkoop. De onderzoekers analyseerden NVM-data van meer dan 450.000 woningtransacties sinds 2018 en constateerden een prijsvermindering die voor een eengezinswoning in 2021 was opgelopen tot ruim 30.000 euro.

Energielabel en stookkosten

Sinds 2008 kunnen kopers dankzij het energielabel zien hoeveel het kost om de te koop aangeboden woning warm te stoken. Woningen met een zuinig A/B-label worden dus als voordeliger beschouwd, wat zich ook vertaalt in de verkoopprijs. Dit geldt echter niet in de vier grote steden, waar energiezuinigheid nauwelijks nog als een troef wordt gezien.

Kritische op rode energielabels

De onderzoekers stellen dat kopers steeds kritischer worden op rode energielabels (F en G). Dit resulteert in een gemiddelde prijsvermindering van 6% voor zowel eengezinswoningen als appartementen, zowel in de grote stad als op het platteland. Kopers lijken steeds meer rekening te houden met de extra kosten van een rood energielabel, zoals hogere stookkosten en kostbare verduurzaming in de toekomst.

Dit jaarlijks uitgevoerde onderzoek door de universiteiten van Tilburg en Maastricht maakt gebruik van transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en energielabelinformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het onderzoek omvat NVM-transacties tot juli 2021 en de recent gestegen energieprijzen zijn nog niet meegenomen. Dit volgt in de 2022-editie van dit onderzoek.

> Meer over het energielabel

Reacties
Categorieën