Hoe kun je het energielabel van je huis verbeteren voor de verkoop?
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
04/07/2024
3 min
0

Hoe kun je het energielabel van je huis verbeteren voor de verkoop?

04/07/2024
3 min
0

Het is geen geheim dat een hoog energielabel waarde toevoegt aan je huis. Potentiële kopers zijn steeds meer geïnteresseerd in duurzame en energiezuinige woningen, omdat ze niet alleen geld willen besparen op hun energierekeningen, maar ook bij willen dragen aan een beter milieu. Als je van plan bent om je huis te verkopen, kan het verbeteren van het energielabel een slimme zet zijn om de waarde van je woning te verhogen en potentiële kopers aan te trekken.

Denk eraan dat de energielabels van voor 2021 niet zijn opgenomen door een energie inspecteur, maar door het invullen van de gegevens door de verkoper zelf. Veel van dit soort energielabels geven geen exacte weergave van de huidige situatie. Vooral niet wanneer je ook nog eens energiebesparende maatregelen hebt genomen.

Energielabel aanvragen

Het nieuwe energielabel aanvragen is zo gedaan en geeft je inzage in de huidige duurzaamheid van je woning. Ook wordt erin vermeld welke maatregelen je nog zou kunnen treffen. Zaken die aan bod komen zijn Isolatie en Installaties.

  • Isolatie: Zoals gevels, gevelpannen, daken, vloeren, ramen en buitendeuren.
  • Installaties: Zoals Verwarming, warm water, zonneboiler, ventilatie, koeling en zonnepanelen.

Maar ook de warmtebehoefte en een toelichting.

>> Vraag hier direct een erkend energielabel aan

Waarom is een goed energielabel belangrijk?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Het label loopt van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energieverspillend. Een hoger energielabel betekent dat het huis minder energie verspilt en dus energiezuiniger is. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de bewoner.

Potentiële kopers zien een hoog energielabel als een teken dat ze minder zullen betalen aan energiekosten en dat het huis comfortabeler zal zijn. Daarnaast kan een goed energielabel ook invloed hebben op de waarde en verkoopbaarheid van je huis.

In de praktijk zien we dat een huis met een beter energielabel sneller en tegen een hogere verkoopprijs verkoopt. De moeite waard om hier aandacht aan te besteden.

Hoe kun je het energielabel van je huis verbeteren?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om het energielabel van je huis te verbeteren. Sommige maatregelen vergen investeringen, terwijl andere kleine aanpassingen en gedragsveranderingen vereisen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Isoleer je huis

Het isoleren van je huis is een van de beste manieren om het energielabel te verbeteren. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten blijft. Dit betekent dat je minder hoeft te verwarmen en te koelen, wat resulteert in lagere energiekosten.

Je kunt je huis isoleren door het dak, de muren en de vloeren te isoleren. Daarnaast kun je ook kiezen voor isolerende beglazing om warmteverlies via ramen te verminderen. Hoewel deze isolatiemaatregelen investeringen vergen, zorgen ze voor langdurige energiebesparing en een verhoogde waarde van je woning.

2. Installeer energiezuinige apparaten

Het vervangen van oude, energieverspillende apparaten door energiezuinige modellen kan een groot verschil maken in je energieverbruik. Kijk naar het energielabel bij de aanschaf van nieuwe apparaten en kies voor A++ of A+++ modellen. Deze apparaten verbruiken minder energie, waardoor je energierekening omlaag gaat en je energielabel stijgt.

Denk hierbij aan de aanschaf van een energiezuinige cv-ketel, wasmachine, droger, vaatwasser en koelkast. Door te investeren in energiezuinige apparaten maak je je huis niet alleen aantrekkelijker voor potentiële kopers, maar geniet je zelf ook van de voordelen op lange termijn.

3. Gebruik duurzame energiebronnen

Het gebruik van duurzame energiebronnen kan een enorme boost geven aan het energielabel van je huis. Overweeg de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp. Zonne-energie is milieuvriendelijk en kan je helpen om onafhankelijker te zijn van traditionele energieleveranciers.

Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen en koelen met behulp van duurzame energie uit de grond, de lucht of het water. Dit zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor een hoger energielabel. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis dat al voorzien is van duurzame energieoplossingen.

LET OP: Niet elk systeem is geschikt of de moeite waard om in te investeren voordat je energiebesparende maatregelen hebt genomen.

Hoeveel kost het om mijn huis te isoleren?

De prijs van isolatiemaatregelen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis en het type isolatie dat je kiest. Het is verstandig om offertes op te vragen bij verschillende isolatiebedrijven om een idee te krijgen van de kosten. Hoewel er een initiële investering nodig is, zullen de besparingen op energiekosten en de verhoogde waarde van je woning op de lange termijn deze kosten compenseren.

Hoeveel kan ik besparen door energiezuinige apparaten te gebruiken?

Het exacte bedrag dat je kunt besparen door energiezuinige apparaten te gebruiken, hangt af van je huidige energieverbruik en de efficiëntie van de nieuwe apparaten. Over het algemeen kunnen energiezuinige apparaten tot wel 30% minder energie verbruiken dan oudere modellen. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op je energierekening.

Zijn er financiële regelingen beschikbaar voor het verbeteren van het energielabel?

Ja, er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar om woningeigenaren te helpen bij het verbeteren van het energielabel van hun huis. Denk hierbij aan subsidies, leningen en fiscale voordelen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid of informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.

Tot slot

Het verbeteren van het energielabel van je huis is een slimme zet als je van plan bent om je woning te verkopen. Een goed energielabel is niet alleen aantrekkelijk voor potentiële kopers, maar verhoogt in de meeste gevallen ook de waarde van je woning.. Door je huis te isoleren, energiezuinige apparaten te installeren en gebruik te maken van duurzame energiebronnen, kun je de energie-efficiëntie van je huis verbeteren en kosten besparen op de lange termijn hetgeen kopers aantrekkelijk vinden.

Reacties
Categorieën