Energielabel voor woning - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/21/2023
1 min
0

Energielabel voor woningen

02/21/2023
1 min
0

Een woning energielabel is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Bij verkoop of verhuur van een woning is de eigenaar verplicht om het energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook voor nieuwe woningen.

Hoeveel energie verbruikt de woning?

Het energielabel voor woningen vermeldt onder andere hoeveel energie een woning verbruikt (de energieprestatie). Woningen die het energiezuinigst zijn, krijgen het A++++-label, terwijl de minst zuinige woningen het G-label krijgen. Het energielabel geeft ook aan hoe de woning energiezuiniger kan worden door bijvoorbeeld isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast geeft het energielabel informatie over de mogelijkheden om de woning van het gas af te halen, en of er extra isolatie nodig is om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

> Vraag direct een energielabel aan

Isolatieniveau

Het energielabel vermeldt ook het isolatieniveau van een woning en hoe dak, vloeren en ramen van een woning optimaal geïsoleerd kunnen worden. Als een dak, vloer of raam optimaal is geïsoleerd, vermeldt het energielabel dat het voldoet aan de standaard voor woningisolatie.

Hoe energiezuinig is de woning?

Het energielabel heeft voordelen voor zowel de eigenaar van de woning als voor kopers en nieuwe huurders. Kopers en huurders kunnen direct zien of een woning energiezuinig of niet zuinig is, en het energielabel geeft hen een indicatie van de energierekening. Het energielabel laat de eigenaar ook zien hoe hij zijn huis energiezuiniger kan maken en kan een positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een woning. Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een woning versnellen.

Energielabel verplicht

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht, bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een geldig energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen.

> Bekijk ook: Alles over het energielabel


Reacties
Categorieën