Hoe vraag ik een energielabel voor mijn huis aan? - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/06/2023
1 min
0

Hoe vraag ik een energielabel voor mijn huis aan?

02/06/2023
1 min
0

Alle woningen in Nederland hebben jaren terug een voorlopig energielabel gekregen. Als je de woning wilt verkopen of wilt verhuren, is het belangrijk om dit om te zetten naar een definitief energielabel. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Voorheen kon je het voorlopige energielabel online omzetten naar een definitief label door aan te geven hoe je woning was geïsoleerd en wat je had verbeterd. Hierbij kon je bewijs uploaden. Sinds 2021 is er maar één manier om een definitief energielabel te krijgen en dat is door een energieadviseur uit te nodigen. Hierdoor zijn de kosten wel hoger, maar het vaststellen van het energielabel is nu nauwkeuriger en betrouwbaarder.

Hoe werd het voorlopige energielabel vroeger vastgesteld?

Sinds 2015 kregen woningen een voorlopig energielabel, dat is gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Dit is echter geen onderbouwd label en geeft dus geen nauwkeurige weergave van de energie-efficiëntie van je woning. Je zou kunnen zeggen dat je er helemaal niets aan had. De meeste kopers vonden het dan ook niet zo interessant en het energielabel had nog geen invloed op de koopintentie.

Tegenwoordig is dat wel anders en leveren woningen met een goed energielabel meer op. Oude en slecht geïsoleerde woningen, en daarmee ook een slechter energielabel zijn in populariteit gedaald. 

Eenvoudig energielabel aanvragen

Op deze website kun je eenvoudig een energielabel aanvragen waarbij er snel een afspraak voor woningopname wordt gemaakt. Zij inspecteren je woning en bepalen hoe energie-efficiënt deze is. De adviseur controleert onder andere de isolatie, de verwarming, de ventilatie en de kwaliteit van de Cv-ketel.

Meest gestelde vragen energielabel >

Bereid het bezoek van de energieadviseur alvast voor

Voordat de energieadviseur komt is het slim om je goed voor te bereiden. Zoek voor de afspraak bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van duurzame investeringen in of aan je woning op en leg ze alvast klaar. De energieadviseur bepaalt vervolgens de energieprestatie en stelt het energielabel op. Dit label wordt vervolgens geregistreerd.

> Vraag direct een energielabel aan

Reacties
Categorieën