Helpt een aankoopmakelaar mij dan wél aan een huis?
TIPS Huis kopen
Meindert
TIPS Huis kopen
08/02/2024
5 min
0

Helpt een aankoopmakelaar mij dan wél aan een huis?

08/02/2024
5 min
0

Helpt een aankoopmakelaar mij dan wél aan een huis? ‘Hij kan je een voorsprong geven’ is de titel van BD Nieuwsmedia (Nooit van gehoord). Geen idee wat er verder staat want steeds vaker verschijnen nieuws en tips achter een inlog waarbij je later wordt verleid om te betalen. Is er dan niets meer gratis? Jawel hoor, de artikelen, tips en adviezen op Geregeld24 zijn gratis en blijven ook gratis. Laten we verdergaan met de aankoopmakelaar die je een voorsprong kan geven. 

De woningmarkt is hectisch. Met stijgende prijzen en schaarste aan huizen vragen veel mensen zich af of ze een aankoopmakelaar in de arm moeten nemen. Wat doet die eigenlijk? Hij kan je uiteraard voordelen bieden, maar dan moet je wel op een aantal zaken letten. (Bron BD)

Voordelen van een Aankoopmakelaar

Toegang tot Netwerken

Een aankoopmakelaar heeft vaak toegang tot een breed netwerk van verkopers en andere makelaars. Hierdoor krijg je soms als eerste toegang tot nieuw aanbod, nog voordat het op de markt komt. Een aankoopmakelaar is in veel gevallen ook verkoopmakelaar en weet hierdoor vaak eerder dan de gemiddelde woningzoeker dat woningen te koop komen. Nadeel hiervan is dat de verkoper de klant van de makelaar (lees verkoopmakelaar) en jij ook de klant van de makelaar (lees aankoopmakelaar) bent. Maar dat kan niet bij dezelfde woning. Hierbij gaan de verkopers vaak voor.

Daarnaast gaan de verkopers in veel gevallen voor de hoogste opbrengst en bij onderhandse verkoop is dit meestal niet het geval. Het netwerk van de aankoopmakelaar kun je dan ook niet altijd iets mee, maar je kunt geluk hebben dat je op de juiste tijd op de juiste plaats bent. 

Expertise en Advies

Aankoopmakelaars hebben veel kennis van de lokale woningmarkt en kunnen je adviseren over de juiste prijs en waarde van een woning. Ze weten waar je op moet letten bij bezichtigingen en kunnen potentiële problemen snel signaleren. Maar de huidige woningmarkt zorgt er ook regelmatig voor dat het advies van de aankoopmakelaar in de wind wordt geslagen. Waarde is een subjectief begrip en wanneer woningzoekers eenmaal los zijn lijken er geen grenzen te zijn aan de hoogte van de biedingen, of valt dit in jouw situatie nog wel mee? Hoe vaker je een woning mis bent gelopen, des te groter de kans dat je het schip in gaat. Aan de andere kant zou je ook kunnen stellen dat het vinden en kopen van een huis belangrijker is dan de koopsom. En dat is hoe steeds meer potentiële kopers gaan denken en daar zit natuurlijk een groot risico aan.

Onderhandelingen

Een goede aankoopmakelaar is bedreven in onderhandelen. Hij kan vaak een betere prijs voor je bedingen en zorgt ervoor dat je niet te veel betaalt. Maar dan hebben we het inmiddels wel over jaren geleden waarbij onderhandelen de norm was, en niet het overbieden. In zo'n biedproces waarbij een biedlogboek wordt gebruikt kan de aankoopmakelaar ook niet zoveel. Het is immers een lot uit de loterij en valt wat mij betreft onder blind bieden. Je hebt namelijk geen idee wat die andere kijkers doen, gaan ze bieden? En hoeveel? Wat zijn de voorwaarden? Eigenlijk weet jij net zoveel dan de aankoopmakelaar, ook niets.   Toch voelt het vaak wat veiliger wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt, hij of zijn weet immers hoe alles werkt. Een alternatief is een aankooptraining volgen waarbij je exact leert hoe je veilig een huis koopt en veel geld bespaart.

Tijd en Stress Besparen?

Het zoeken naar een huis kan tijdrovend en stressvol zijn. Een aankoopmakelaar neemt veel van dit werk uit handen, van het plannen van bezichtigingen tot het afhandelen van de papierwinkel. Dit is natuurlijk maar ten dele waar want aankoopmakelaars zoeken meestal geen woning voor je, dat moet je cvooral zelf doen. De tijd dat makelaars een zoekopdracht aanboden waarbij ze ook écht op zoek gingen naar de juiste woning lijkt voorbij, maar wie weet komt dat ooit nog terug. Het komt vooral op jou zelf neer wanneer je op zoek gaat naar een huis. En er is veel meer woningaanbod dan op Funda wordt gepresenteerd.

Waar Moet je Op Letten?

Wanneer je dan toch kiest voor een aankoopmakelaar is het belangrijk om op de volgende zaken te letten.

Kosten

Aankoopmakelaars werken meestal op basis van een vast bedrag of courtage, een percentage van de aankoopprijs. Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt over de kosten en afspraken maakt over de tarieven. Spreek ook duidelijk af wat de aankoopmakelaar doet voor z'n geld want hierover ontstaat nog weleens onduidelijkheid.

Betrouwbaarheid en Reputatie

Controleer de referenties en beoordelingen van de aankoopmakelaar. Kies iemand met een goede reputatie en positieve feedback van eerdere klanten. Kijk hierbij niet alleen naar recensies van kopers (aankoopmakelaar) maar ook naar de recensies van verkopers (verkoopmakelaar). Zoals je weet kan een verkoopmakelaar ook aankoopmakelaar zijn, en andersom.

Specialisatie

Sommige makelaars zijn gespecialiseerd in bepaalde typen woningen of specifieke wijken. Kies een makelaar die ervaring heeft in het gebied en type woning waarin jij geïnteresseerd bent. Sommige makelaars hebben dit slim aangepakt door zich bijvoorbeeld in een specifieke wijk te vestigen. Verkopers kiezen toch vaak een makelaar die in de wijk gevestigd is, dat voelt gewoon betrouwbaarder en zorgt voor een groter vertrouwen in de kennis. Immers, die makelaar loopt hele dagen in die specifieke wijk rond. Dat is maar ten dele waar want dat soort makelaarskantoren hebben vaak aan de omzet in 1 wijk niet voldoende. Toch snap ik dat jij als woningzoeker sneller geneigd bent om zo'n makelaar in te schakelen. En dat is overigens ook prima.

Communicatie

Goede communicatie is cruciaal. Zorg ervoor dat je een makelaar kiest die goed bereikbaar is en open communiceert over de voortgang. En dit is misschien wel het belangrijkste punt. De communicatie laat nog weleens te wensen over. Makelaars vergeten nog weleens hun kennis, kunde en informatie te delen met de opdrachtgevers. Als koper (ook als verkoper trouwens) vind je het kooptraject spannend, de makelaar kan je geruststellen door regelmatig contact. Dat hoeven geen urenlange gesprekken te zijn, maar kan ook even een simpel berichtje zijn van: Ik het het bod doorgegeven aan de verkoopmakelaar die het met de verkopers gaat bespreken. Hij/zij komt er uiterlijk vrijdag op terug.

Hiermee weet jij als klant dat het bod daadwerkelijk is gedaan en wanneer je uiterlijk bericht krijgt. Dat is de juiste manier van communicatie.

Persoonlijke noot

Als aankoopmakelaar is het geweldig om te zien dat jouw opdrachtgever(s) blij zijn met het vinden en kopen van een huis. De praktijk van tegenwoordig is dat steeds meer aankoopmakelaars ermee stoppen. Dat klinkt logisch want minder aanbod zorgt voor minder aankoopjes en dus minder omzet. Daarnaast valt er aan de verkoop van een huis vaak meer te verdienen. Toch liggen hier enorme kansen voor aankoopmakelaars die wél de moeite nemen om er energie in te stoppen. Als we het dan toch over de onderscheidende factor van makelaars hebben. Daar hebben ze het namelijk zelf altijd over. Hoe onderscheid ik mij als makelaar? Nou, het antwoord staat hierboven!

Tot slot

Een aankoopmakelaar kan je zeker een voorsprong geven in de hectische woningmarkt, maar hij of zij geeft je geen enkele garantie op resultaat. Maak duidelijke afspraken wanneer je voor een aankoopmakelaar kiest, kijk naar de recencies en check de makelaar die is gevestigd in de buurt. Vergeet niet de aankooptraining waarmee jij een enorme voorsprong op je concurrentie krijgt.

Zo koop je een huis!

Reacties
Categorieën