In de makelaardij komen we twee soorten markten tegen: een kopersmarkt en een verkopersmarkt. In een kopersmarkt hebben kopers de overhand en is er veel aanbod van huizen. En in een verkopersmarkt zijn verkopers bepalend en is er weinig aanbod. In dit artikel gaan we verder in op de kopersmarkt en beantwoorden we vragen zoals: Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van een kopersmarkt?
> Bekijk ook verkopersmarkt
Wat is een kopersmarkt?
Een kopersmarkt is een markt waarin kopers de overhand hebben. Er is veel aanbod van huizen en weinig vraag, waardoor kopers meer keuze hebben en meer macht hebben bij het onderhandelen over de prijs. In zo’n markt zijn er ook minder biedingen per huis en staan huizen langer te koop. Zelf heb ik een kopersmarkt meegemaakt dat kopers op meerdere woningen tegelijk een laag bod deden en daarmee op hopend op een verkoper die toe zou happen.
VOORDELEN VAN EEN KOPERSMARKT
Meer aanbod woningen
Een van de grootste voordelen van een kopersmarkt is dat er meer keuze is voor kopers. Er is namelijk meer aanbod van huizen. Dit betekent dat kopers meer keuze hebben en dus beter in staat zijn om een huis te vinden dat aan hun wensen en eisen voldoet. Daarnaast kunnen kopers ook selectiever zijn in hun keuze, omdat er minder haast bij is.
Minder druk
Een ander voordeel van een kopersmarkt is dat er minder druk is om snel te handelen. Omdat er minder vraag is naar huizen, staan huizen langer te koop en is er minder haast bij. Dit betekent dat kopers meer tijd hebben om de juiste beslissing te nemen en niet overhaast hoeven te handelen. Dat zag je in de crisistijd ook, kopers deden er weken en soms maanden over om tot een bod te komen.
Meer onderhandelingsruimte
Een belangrijk voordeel van een kopersmarkt is dat er meer onderhandelingsruimte is. Doordat er minder vraag is naar huizen, hebben kopers meer macht bij het onderhandelen over de prijs. Hierdoor is het mogelijk om een huis voor een lagere prijs te kopen dan in een verkopersmarkt.
NADELEN VAN EEN KOPERSMARKT
Hoger risico op dalende huizenprijzen
Een van de grootste nadelen van een kopersmarkt is dat er een hoger risico is op dalende huizenprijzen. Doordat er weinig vraag is naar huizen, kunnen verkopers genoodzaakt zijn om hun prijzen te verlagen. Hierdoor kan de waarde van huizen in de markt dalen. Dit kan vervelend zijn voor mensen die net een huis hebben gekocht, omdat de waarde van hun huis daardoor kan dalen.
Minder interesse in verkopen
Een ander nadeel van een kopersmarkt is dat verkopers minder interesse hebben in het verkopen van hun huis. Omdat er minder vraag is naar huizen, kan het voor verkopers moeilijker zijn om hun huis te verkopen. Hierdoor kan het langer duren voordat een huis verkocht wordt en kan het voor verkopers lastiger zijn om een goede prijs te krijgen voor hun huis.
Scherpe vraagprijs
In een kopersmarkt is het vaststellen van een scherpe vraagprijs van verkopers een belangrijk punt om rekening mee te houden. De concurrentie is hoog vanwege het grote aanbod woningen. Wordt een woning te duur in de markt gezet zal er weinig interesse zijn.
Eerst verkopen dan kopen
In een kopersmarkt wordt er veelal gekozen voor zekerheid en kopen de meeste mensen pas een nieuw huis nadat de "oude" woning is verkocht. Dit zet meestal een rem op het aantal transacties en verkopen.
Prijsverlagingen
Omdat er meer huizen te koop staan dan dat er kopers zijn, moeten verkopers concurreren met andere woningen die ook te koop staan. Hierdoor hebben potentiële kopers meer keuze en kunnen zij makkelijker onderhandelen over de vraagprijs. Als verkoper ben je dan vaak genoodzaakt om de vraagprijs te verlagen om nog kans te maken op een succesvolle verkoop.
Lagere prijs
In een kopersmarkt is de kans groot dat verkopers genoegen moeten nemen met een lagere verkoopprijs dan ze voor ogen hadden. Hierdoor kan de winst op de verkoop van het huis lager uitvallen dan gehoopt.
Eisen en voorwaarden
Minder ruimte voor eisen en voorwaarden: In een kopersmarkt hebben kopers meer macht en kunnen ze makkelijker eisen stellen en voorwaarden stellen aan de koop. Als verkoper heb je dan minder ruimte om aan deze eisen en voorwaarden tegemoet te komen, omdat er nog genoeg andere woningen te koop staan waar de koper terecht kan.
Overbieden
Minder kans op overbieden: In een kopersmarkt is er minder kans op overbieden, omdat er minder concurrentie is tussen kopers. Hierdoor is het voor verkopers lastiger om de vraagprijs op te drijven en de maximale verkoopprijs te behalen.
Tot slot
In een kopersmarkt hebben verkopers minder macht en flexibiliteit in het bepalen van de vraagprijs en het stellen van voorwaarden. Dit kan leiden tot minder winst en een langere periode van onzekerheid. Daarnaast hebben is er minder kans op overbieden. Voor kopers is dit juist weer gunstig dus de nadelen van de verkoper zijn weer in het voordeel van de koper.
> Bekijk meer over huis verkopen