Seniorenhypotheek een hypotheek speciaal voor ouderen - Geregeld24
Geld en hypotheken
Zo Geregeld
Geld en hypotheken
02/06/2023
1 min
0

Seniorenhypotheek, een hypotheek speciaal voor ouderen

02/06/2023
1 min
0

Wanneer we aan pensioen denken, komen er vaak allerlei vragen op: hoe verhoudt mijn pensioen zich tot mijn huidige woonsituatie? Hoe verhoudt het zich tot mijn maandelijkse lasten? En wat zijn mijn mogelijkheden om mijn pensioen nog aan te vullen? Als het antwoord op de laatste vraag ja is, dan is een seniorenhypotheek misschien iets voor jou.

Hypotheek speciaal gericht op ouderen

Een seniorenhypotheek is een hypotheek speciaal gericht op ouderen. Er is geen maximale leeftijd voor het afsluiten van een hypotheek, maar er gelden wel aangepaste voorwaarden voor het afsluiten van een seniorenhypotheek. Zo moeten de inkomsten uit je pensioen voldoende zijn om de maandlasten te kunnen dragen.

Overwaarde opnemen

Als je overwaarde op je huis hebt en je wilt nog steeds in je huidige woning blijven wonen, dan is een seniorenhypotheek een mogelijkheid om je overwaarde te verzilveren. Dit doe je door je huidige hypotheek te verhogen of door een nieuwe, meestal voordeligere, hypotheek af te sluiten. Hiermee kan je allerlei mooie dingen doen, zoals je huis verbouwen, een schenking doen aan je (klein)kinderen, je pensioen aanvullen of eerder stoppen met werken.

Nieuwe hypotheek na pensioen

Maar stel je wilt toch liever verhuizen naar een andere woning, bijvoorbeeld een kleinere woning. Ook dan zijn er mogelijkheden. Je kan de overwaarde van je huidige woning gebruiken voor je nieuwe huis. Hierdoor verlaag je het nieuwe hypotheekbedrag en is de kans groot dat je nieuwe seniorenhypotheek voordeliger is. De hypotheekrentes zijn wel gestegen maar zijn in verhouding nog steeds laag (2023). Hierdoor betaal je minder aan maandlasten. En dat is handig, omdat een AOW-uitkering in combinatie met pensioen soms lager kan zijn dan inkomen uit werk.

Tot slot

Een seniorenhypotheek is een uitkomst voor ouderen die op zoek zijn naar manieren om hun pensioen aan te vullen, hun huis en woonsituatie te verbeteren, of te verhuizen naar een kleinere woning. Voor veel ouderen wordt de huidige woning te groot wanneer de kinderen de deur uit zijn. Verhuizen betekent dat er weer een grote woning voor gezinnen vrijkomt wat de doorstroming ten goede komt.

Het is belangrijk om te onderzoeken welke hypotheek bij je past, de hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

> Meer informatie over de hypotheekadviseur en hypotheken


Reacties
Categorieën