Ontsnapt aan recessie: Maar laten we niet te vroeg juichen! - Geregeld24
Economisch Nieuws
Zo Geregeld
Economisch Nieuws
02/14/2023
1 min
0

Ontsnapt aan recessie: Maar laten we niet te vroeg juichen!

02/14/2023
1 min
0

Volgens de economen zijn we nipt ontsnapt aan een recessie maar de prijzen zijn torenhoog en veel mensen kunnen de maandelijkse lasten niet eens meer betalen. Logisch dat de economie groeit wanneer de prijzen met 10-20+ zijn gestegen en dat zijn nog maar gemiddelde cijfers. Wanneer ik afreken bij de supermarkt bekruipt me toch sterk het gevoel dat de laatste cijfers veel te rooskleurig zijn.

Economische groei

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,6% is gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal, waardoor het land een recessie is ontlopen. De economie presteert beter dan verwacht, met een groei van 4,5% voor heel 2022, bijna evenveel als in het 'coronahersteljaar' 2021. De groei is voornamelijk te danken aan hogere consumptie en een hoger exportoverschot. 

Bouwsector groeit het hardst

De bouwsector groeide het hardst in het vierde kwartaal, maar economen zijn bezorgd dat deze sector in 2023 een krimp zal vertonen als gevolg van hogere rente en bouwkosten. Volgens de laatste groeicijfers is in de 0,6% stijging gecorrigeerd met de inflatie.

Overheidssteun bijgedragen aan groei

We zijn meer uit eten gegaan, hebben meer gekocht maar sparen minder. Het geld wat minder wordt gespaard wordt dus blijkbaar uitgegeven aan consumptie en goederen. Volgens RTLZ heeft de overheidssteun eraan bijgedragen dat we extra geld hebben uitgegeven. Recessie is ook maar een term die niets zegt over ons eigen huishoudboekje. Twee kwartalen krimp en het woord recessie voert al de boventoon. Volgens mij zijn de meesten het er wel over eens. Het geluk is aan onze zijde door de zachte winter maar de kloof tussen arm en rijk lijkt steeds groter te worden. 

Economie 2023

Uit de conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de Nederlandse economie er in januari iets slechter voor stond. Dit is voornamelijk te wijten aan de daling van de huizenprijzen en een toename van het aantal faillissementen. Aan de andere kant zijn er wel kleine verbeteringen te zien in het consumenten- en producentenvertrouwen.

Niet te vroeg juichen

Voorlopig doet Nederland het beter dan de landen om ons heen maar laten we niet te vroeg juichen. Een recessie ligt nog steeds op de loer.

Reacties
Categorieën