Synthwave: Oud en nieuw gecombineerd tot een hoger level - Geregeld24
Muziek
Zo Geregeld
Muziek
03/14/2023
2 min
0

Synthwave: Oud en nieuw gecombineerd tot een hoger level

03/14/2023
2 min
0

Synthwave, ook bekend als outrun, retrowave of futuresynth, is een elektronisch muziekgenre dat zijn inspiratie haalt uit de muziek, films en popcultuur uit de jaren 1980. Het genre is ontstaan in de late jaren 2000 en heeft sindsdien een gestage groei doorgemaakt.

Sterke nadruk op synthesizers en drummachines

De muziek van Synthwave wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op synthesizers en drummachines, die vaak gecombineerd worden met gitaarwerk en andere live instrumenten. De muziek is vaak instrumentaal en bevat vaak thema's die gerelateerd zijn aan sciencefiction, horrorfilms en actiefilms uit de jaren 80. De stijl heeft ook vaak een duidelijke retro-futuristische esthetiek, die teruggrijpt naar de visuele stijl van die periode.

Synthwave heeft in de afgelopen jaren een grote aanhang gekregen, vooral onder liefhebbers van retro-cultuur en nostalgische kunst. Het genre is geïnspireerd door artiesten zoals John Carpenter, Giorgio Moroder en Tangerine Dream, evenals door klassieke videogames en films zoals Blade Runner en Tron.

De visuele presentatie van Synthwave music

Een belangrijk aspect van Synthwave is de visuele presentatie. Synthwave-artiesten produceren vaak albumhoezen, videoclips en live-optredens die de retro-futuristische esthetiek van het genre weerspiegelen. Dit omvat felle neon kleuren, futuristische landschappen en iconische beelden uit de jaren 80, zoals arcade kasten en cassettebandjes.

Voorbeeld Synthwave muziek


Een sterke online gemeenschap van Synthwave fans en artiesten

Synthwave heeft ook een sterke online gemeenschap, waar fans en artiesten samenkomen om muziek te delen, remixes te maken en informatie uit te wisselen over nieuwe releases en optredens. Dit heeft bijgedragen aan de populariteit van het genre en heeft geleid tot een groeiend aantal Synthwave-festivals en live-optredens over de hele wereld.

Synthwave stijl steeds vaker gebruikt

In de afgelopen jaren heeft Synthwave ook zijn weg gevonden naar de mainstream popcultuur. De stijl is gebruikt in films en televisieshows zoals Stranger Things, Drive en Hotline Miami, evenals in reclamecampagnes voor merken zoals Nike en Volvo. Synthwave heeft ook zijn weg gevonden naar de popmuziek, waar artiesten zoals The Weeknd en Dua Lipa de sound van het genre hebben opgenomen in hun eigen muziek.

Mijn verhaal

Omdat synthesizers een grote hobby van me is voeg ik regelmatig een artikel toe over muziek, muziekstijlen of muziekinstrumenten zowel van online- als offline versies. Elektronische muziek en vooral de combinatie van synthesizers en drumcomputers hebben tot mij een ongekende aantrekkingskracht. Waar vroeger de Yamaha DX7 de meest populaire synthesizer was is er tegenwoordig een overvloed aan zowel fysieke als virtuele instrumenten. 

Verschillende "oude" vintage instrumenten worden tegenwoordig in de cloud geleverd waarbij de muzikant een digitaal expansion board kan inladen voor exact hetzelfde geluid dan vroeger. In bijvoorbeeld de huidige Roland Fantom kan een digitale Jupiter 106 worden ingeladen. Hiermee vervaagt de grens tussen fysiek, digitaal, oud en nieuw. 

Roland Fantom Synthwave - Geregeld24

> Luister ook eens naar de Roland D50 Synthesizer module in de cloud 


Tot slot 

Synthwave is een elektronisch muziekgenre dat zijn inspiratie haalt uit de muziek, films en popcultuur uit de jaren 80. Het genre heeft in de afgelopen jaren een gestage groei doorgemaakt en heeft een sterke gemeenschap opgebouwd van zowel artiesten als fans. Het is geïnspireerd door de retro-futuristische esthetiek van die periode en wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op synthesizers en drummachines, gecombineerd met live instrumenten. Synthwave heeft ook een sterke visuele presentatie, met felle neonkleuren en iconische beelden uit de jaren 80.

Een genre om te ontdekken

Als je geïnteresseerd bent in Synthwave, is er een overvloed aan artiesten om te ontdekken. Enkele bekende Synthwave-artiesten zijn onder andere Kavinsky, Mitch Murder, FM-84 en The Midnight. Of je nu een liefhebber bent van elektronische muziek, sciencefiction of de jaren 80, Synthwave is zeker een genre om te ontdekken.


Reacties
Categorieën