Met GIGA-batterij groene stroom oom beschikbaar zonder wind of zon - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/06/2023
1 min
0

Met GIGA-batterij groene stroom ook beschikbaar zonder wind of zon

02/06/2023
1 min
0

Onlangs werd de grootste batterij van Nederland in gebruik genomen in Lelystad. Eneco maakt gebruik van de 'GIGA Buffalo' van projectontwikkelaar GIGA Storage om pieken in de energievraag op te vangen met duurzame stroom die is opgeslagen in de batterij. Dit type reuzebatterij zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het versnellen van de energietransitie en het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelen.

 Belangrijke rol voor de GIGA Buffalo

Fredrik Troost, senior structurer bij Eneco, benadrukt hoe de toenemende aantallen windmolens en zonnepanelen niet zo gemakkelijk te beheersen zijn als een gascentrale. Op momenten dat de vraag naar duurzame energie uit wind en zon groter is dan het aanbod, wordt er nu nog uitgeweken naar energie uit gascentrales. Troost legt uit hoe de GIGA Buffalo hier een belangrijke rol in speelt. Het apparaat kan overschotten van groene stroom tijdelijk opslaan en beschikbaar stellen zodra er tekorten zijn. Hierdoor brengt het vraag en aanbod van duurzame energie in balans.

Geslaagd project door nauwe samenwerking

GIGA Storage was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de technologie, terwijl Eneco de implementatie op de markt verzorgde. Dankzij nauwe samenwerking is dit project geslaagd. De GIGA Buffalo is in september 2022 in gebruik genomen en heeft een vermogen van 25 megawatt en een capaciteit van 48 megawattuur, wat ongeveer neerkomt op het volume van 16 miljoen AA-batterijen of 900 Tesla Model 3 auto's.

Duurzaam vervaardigen reuze-batterij

Het vervaardigingsproces van de reuzebatterij is ook duurzaam, zo is onlangs berekend door Citys Consultancy. Bij de hele cyclus van het mijnen van lithium tot aan het afbreken en recyclen komt er een CO₂-uitstoot vrij, die binnen ongeveer zes maanden gebruik al compenseert.

Grote impact op de industrie

De GIGA Buffalo bevordert niet alleen de verduurzaming van onze stroomvoorziening, maar heeft ook veel impact op de industrie zelf. Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage, verklaart hoe de batterij de energiewereld een extra impuls heeft gegeven en concurrentie heeft veroorzaakt, die hij liever collega's noemt, omdat er nog veel werk te verzetten is.

Bron: Eneco

Reacties
Categorieën