Houten Gevelbekleding - de Beste Houtsoorten voor een Prachtige Gevel - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Zo Geregeld
Verbouwen en verbeteren
07/19/2023
2 min
0

Houten Gevelbekleding: de Beste Houtsoorten voor een Prachtige Gevel

07/19/2023
2 min
0

Houten gevelbekleding is een populaire keuze voor het creëren van een warme en natuurlijke uitstraling aan een woning. Met de juiste houtsoorten kun je jouw gevel niet alleen beschermen tegen weersinvloeden, maar ook een unieke uitstraling geven. In dit artikel ontdek je de beste houtsoorten voor het bekleden van jouw gevel en hoe je deze kunt toepassen.

Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?

Hout is een duurzaam materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor het bekleden van gebouwen. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals:

  • Natuurlijke uitstraling: Hout geeft jouw woning direct een warme en natuurlijke uitstraling.
  • Isolatie: Hout heeft goede isolerende eigenschappen, waardoor het helpt om energie te besparen.
  • Duurzaamheid: Mits goed onderhouden kan hout lang meegaan en blijft het zijn kwaliteit behouden.
  • Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare grondstof en heeft daarom minder impact op het milieu dan bijvoorbeeld kunststof.

De beste houtsoorten voor gevelbekleding

Western Red Cedar

Western Red Cedar is een zeer populaire keuze als het gaat om houten gevelbekleding. Deze houtsoort heeft van nature een hoog oliegehalte, waardoor het uitstekend bestand is tegen rot en insecten. Daarnaast heeft het een mooie roodbruine kleur die na verloop van tijd kan vergrijzen.

Siberisch Lariks

Siberisch Lariks is een duurzame houtsoort met een natuurlijke weerstand tegen schimmels en insecten. Het heeft een warme, goudgele kleur en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Siberisch Lariks is relatief voordelig in vergelijking met andere houtsoorten.

Thermowood

Thermowood is geen specifieke houtsoort, maar een proces waarbij naaldhout thermisch wordt gemodificeerd. Hierdoor krijgt het hout verbeterde eigenschappen, zoals een hogere duurzaamheid en stabiliteit. Thermowood heeft een warme bruine kleur en kan goed worden toegepast als gevelbekleding.

Accoya

Accoya is een milieuvriendelijke keuze voor gevelbekleding. Dit hout wordt geproduceerd door middel van acetylatie, wat de duurzaamheid en dimensiestabiliteit aanzienlijk verbetert. Accoya heeft een lichte kleur die mooi vergrijst over de tijd.

Hoe kies je de juiste houtsoort?

Bij het kiezen van de juiste houtsoort voor jouw gevelbekleding zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

  • Klimaat: Kijk naar de weersomstandigheden in jouw regio en kies een houtsoort die daar goed tegen bestand is.
  • Onderhoud: Sommige houtsoorten vereisen meer onderhoud dan andere. Bedenk hoeveel tijd en moeite je wilt besteden aan het onderhouden van de gevelbekleding.
  • Budget: Houtsoorten variëren in prijs, dus bepaal van tevoren jouw budget en zoek naar een houtsoort die daarbij past.
  • Gewenste uitstraling: Denk na over de kleur en uitstraling die je wilt bereiken. Sommige houtsoorten vergrijzen mooi, terwijl andere hun oorspronkelijke kleur behouden.

Onderhoud van houten gevelbekleding

Om ervoor te zorgen dat je houten gevelbekleding er altijd mooi uitziet, is regelmatig onderhoud essentieel. Reinig de gevelbekleding regelmatig met een mild schoonmaakmiddel en spoel het af met water. Daarnaast is het belangrijk om het hout regelmatig te inspecteren op beschadigingen of houtrot. Indien nodig kunnen beschadigde delen worden vervangen of gerepareerd.

Conclusie

Met houten gevelbekleding kun je jouw woning een unieke uitstraling geven en tegelijkertijd profiteren van de vele voordelen die hout biedt. Door de juiste houtsoort te kiezen, zoals Western Red Cedar, Siberisch Lariks, Thermowood of Accoya, kun je jouw gevel beschermen tegen weersinvloeden en een prachtige uitstraling creëren. Neem bij het maken van jouw keuze rekening met het klimaat, onderhoudsbehoeften, budget en gewenste uitstraling. Zo geniet je jarenlang van een mooie en duurzame gevelbekleding.

Reacties
Categorieën