Alles over laminaatvloeren - Geregeld24
Vloeren
Zo Geregeld
Vloeren
04/16/2023
5 min
0

Laminaatvloer kopen: Alles wat je moet weten over Laminaatvloeren

04/16/2023
5 min
0

De laminaatvloer: Betaalbaar en duurzaam 

Laminaatvloeren zijn een populair alternatief voor hardhouten vloeren vanwege hun betaalbaarheid, duurzaamheid en onderhoudsgemak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd met een kliksysteem. In dit artikel bespreken we de eigenschappen van laminaatvloeren, evenals enkele voor- en nadelen met tips voor het kiezen van de juiste laminaatvloer. Lees verder om meer te weten te komen over deze veelzijdige en praktische vloer.

Eigenschappen van laminaatvloeren

Duurzaamheid

Laminaatvloeren zijn duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken en slijtage. Dankzij de beschermende bovenlaag kunnen ze goed tegen dagelijkse belasting, waardoor ze geschikt zijn voor drukke huishoudens en commerciële ruimtes.

Onderhoudsvriendelijk

Laminaat is eenvoudig te onderhouden en schoon te maken. Regelmatig stofzuigen of vegen en af en toe dweilen met een vochtige doek is voldoende om de vloer er als nieuw uit te laten zien. Vermijd echter het gebruik van overmatig water, aangezien dit kan leiden tot opbolling of schade aan de vloer.

Esthetiek

Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, kleuren en texturen. Ze kunnen het uiterlijk van hardhout, tegels of zelfs steen nabootsen, waardoor je de mogelijkheid hebt om de gewenste uitstraling voor je interieur te bereiken zonder de hogere kosten van natuurlijke materialen.

Eenvoudige installatie

Laminaatvloeren kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd met een kliksysteem (groef), waardoor ze geschikt zijn voor doe-het-zelvers. De vloerdelen worden zwevend gelegd, wat betekent dat ze niet aan de ondervloer worden bevestigd.

Voordelen van een laminaatvloer

Laminaatvloeren hebben veel voordelen, waaronder:

 • Duurzaamheid: Laminaatvloeren zijn duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken en slijtage. Dankzij de beschermende bovenlaag kunnen ze goed tegen dagelijkse belasting, waardoor ze geschikt zijn voor drukke huishoudens en commerciële ruimtes.
 • Onderhoudsvriendelijk: Laminaat is eenvoudig te onderhouden en schoon te maken. Regelmatig stofzuigen of vegen en af en toe dweilen met een vochtige doek is voldoende om de vloer er als nieuw uit te laten zien.
 • Esthetiek: Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, kleuren en texturen. Ze kunnen het uiterlijk van hardhout, tegels of zelfs steen nabootsen, waardoor je de mogelijkheid hebt om de gewenste uitstraling voor je interieur te bereiken zonder de hogere kosten van natuurlijke materialen.
 • Eenvoudige installatie: Laminaatvloeren kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd met een kliksysteem, waardoor ze geschikt zijn voor doe-het-zelvers. De vloerdelen worden zwevend gelegd, wat betekent dat ze niet aan de ondervloer worden bevestigd.
 • Betaalbaarheid: Laminaatvloeren zijn doorgaans goedkoper dan hardhouten vloeren, wat ze een betaalbaar alternatief maakt voor het bereiken van de gewenste look en feel van je interieur.
 • Geschikt voor mensen met allergieën: Laminaatvloeren zijn hypoallergeen en houden geen stof, pollen of andere allergenen vast, waardoor ze een ideale keuze zijn voor mensen met allergieën of astma.
 • Lange levensduur: Hoewel laminaatvloeren een beperkte levensduur hebben in vergelijking met hardhouten vloeren, kunnen ze nog steeds tientallen jaren meegaan bij goed onderhoud. Een ander goed alternatief is tegenwoordig een PVC-vloer.

Hoewel laminaatvloeren vele voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:

Nadelen van laminaatvloeren

 • Gevoelig voor water: Laminaat kan beschadigd raken door overmatig water of vocht. Het is daarom belangrijk om water op de vloer direct op te dweilen en laminaat niet te installeren in vochtige ruimtes, zoals badkamers of kelders.
 • Minder authentiek: Hoewel laminaatvloeren het uiterlijk van echt hout kunnen nabootsen, voelen en klinken ze vaak niet hetzelfde als echt hout. Sommige mensen geven de voorkeur aan de warmte en het gevoel van natuurlijke houten vloeren.
 • Beperkte levensduur: Hoewel laminaatvloeren duurzaam zijn, hebben ze een beperkte levensduur in vergelijking met hardhouten vloeren. Ze kunnen na verloop van tijd slijten en krassen vertonen, vooral in drukke huishoudens of commerciële ruimtes.
 • Niet te repareren: Beschadigde laminaatvloeren kunnen niet worden gerepareerd en moeten volledig worden vervangen. Dit kan duur zijn, afhankelijk van de omvang van de schade.
 • Beperkte geluidsabsorptie: Laminaatvloeren bieden beperkte geluidsabsorptie, wat kan resulteren in een echo-effect of geluidsoverlast in appartementen of bij hoge plafonds. Een goede ondervloer kan echter helpen om dit probleem te verminderen.
 • Beperkte warmte-isolatie: Laminaatvloeren bieden beperkte warmte-isolatie, wat kan resulteren in een koude ondergrond, vooral in de winter. Het toevoegen van een geschikte ondervloer kan helpen om dit probleem te verminderen.
 • Beperkte designopties: Hoewel laminaatvloeren verkrijgbaar zijn in verschillende stijlen en kleuren, zijn de ontwerpmogelijkheden beperkt in vergelijking met bijvoorbeeld tegels of hardhouten vloeren. Tegenwoordig is er wel veel meer mogelijk dan vroeger.
 • Kan glad zijn: Laminaatvloeren kunnen glad zijn en dit kan gevaarlijk zijn, vooral in vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede antislipmateriaal of vloerkleden om uitglijden te voorkomen.
 • Milieuvriendelijkheid: De productie van laminaatvloeren kan belastend zijn voor het milieu vanwege de gebruikte materialen en de energie die nodig is voor productie. Er zijn echter milieuvriendelijke opties beschikbaar, zoals laminaatvloeren gemaakt van gerecyclede materialen.

Mijn ervaring met laminaatvloeren

Zelf vind ik de plakplinten het grootste nadeel van een laminaatvloer. Het ziet er vaak goedkoop uit en laten in veel gevallen naar verloop van tijd los waarbij kleine stukjes soms in de stofzuiger verdwijnen. Vooral plekken bij deurkozijnen of onhandige hoeken. Ook het snijden, knippen of zagen van de plinten kan een ingewikkelde klus zijn. Als makelaar was dat één van de eerste tips die ik aan klanten met een laminaatvloer gaf. Werk alsjeblieft de plinten netjes af!

Tips voor het kiezen van de juiste laminaatvloer

Kies een goede kwaliteit

Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsniveaus, die worden bepaald door factoren zoals dikte, slijtlaag en oppervlaktetextuur. Kies een laminaatvloer van goede kwaliteit die past bij je budget en de vereisten van de ruimte.

Kies de juiste ondervloer

De ondervloer speelt een belangrijke rol bij het installeren van een laminaatvloer. Vooral in appartementen wil een laminaatvloer nog weleens tot overlast zorgen. In sommige reglementen van de VvE zijn laminaatvloeren verboden of moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zorg ervoor dat je ondervloer vlak en schoon is voordat je begint met de installatie. Een geschikte ondervloer helpt met isolatie en het verminderen van geluidsoverlast. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar, zoals schuim, kurk en rubber. Kies de juiste ondervloer op basis van de specifieke behoeften van de ruimte, zoals vochtregulatie of geluidsisolatie.

Let op de dikte

Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, meestal variërend van 6 mm tot 12 mm. Dikkere vloeren zijn stabieler en kunnen beter omgaan met onregelmatigheden in de ondervloer. Ze bieden ook meer comfort en een betere geluidsisolatie. Denk ook aan de isolatiewaarde van het geluid. 

Kies de juiste stijl en kleur

Bij het kiezen van een laminaatvloer is het belangrijk om rekening te houden met de stijl en kleur die het beste bij je interieur passen. Houd rekening met de grootte en vorm van de ruimte, evenals het kleurenschema en de inrichting van je huis. Lichtere kleuren kunnen een ruimte groter doen lijken, terwijl donkere kleuren een gezelligere sfeer creëren.

AC-classificatie

Bij het kiezen van een laminaatvloer is het belangrijk om op de AC-classificatie te letten. Dit is een slijtageclassificatie die aangeeft hoe goed de vloer bestand is tegen slijtage en krassen. Een hogere AC-classificatie betekent een duurzamere vloer, geschikt voor intensiever gebruik.

Let op garanties

Controleer of de fabrikant garantie biedt op de laminaatvloer die je overweegt. Dit kan je gemoedsrust geven en je verzekeren van de kwaliteit van het product.

Tot slot

Laminaatvloeren zijn een betaalbaar, duurzaam en onderhoudsvriendelijk alternatief voor hardhouten vloeren. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen en kleuren en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd. Houd bij het kiezen van de juiste laminaatvloer rekening met de kwaliteit, dikte, stijl, kleur, isolatiewaarde en AC-classificatie om ervoor te zorgen dat je de beste vloer krijgt voor je specifieke behoeften.

> Inspiratie nodig? Bekijk dan hier andere vloeren


Reacties
Categorieën