Nieuwe vloer: Welke zal ik kiezen? - Geregeld24
Vloeren
Zo Geregeld
Vloeren
02/25/2023
3 min
0

Nieuwe vloer: Welke zal ik kiezen?

02/25/2023
3 min
0

Een nieuwe vloer kopen is een belangrijke investering die een grote impact heeft op de sfeer en uitstraling van je huis. Daarnaast is het de vraag hoe intensief je de vloer gaat gebruiken en welke materialen je voorkeur hebben. Ook de prijs is vaak medebepalend voor de keuze. Kortom, welk type vloer past het beste bij jouw wensen? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende vloertypes en geven we je handige tips om de juiste keuze te maken.

Laminaatvloer

Een van de meest populaire vloeren is de laminaatvloer. De prijs is meteen een groot voordeel van deze vloer. Laminaat is over het algemeen erg goedkoop en in allerlei verschillende soorten te krijgen. De goedkope uitstraling van vroeger is allang achterhaald waarbij ook een laminaatvloer een bijpassende uitstraling bij elk interieur heeft gekregen.

Een ander groot voordeel van laminaat is dat het zeer makkelijk te onderhouden is. Een korte stofzuigbeurt en een snelle dweilbeurt zorgen ervoor dat je vloer weer mooi schoon is. Een grondige schoonmaak is dus niet nodig. Laminaat is perfect voor mensen die weinig tijd hebben voor uitgebreid onderhoud aan de vloer. Ook is deze vloersoort vochtbestendig, heb je veel keuze uit verschillende kleuren, typen en materialen en is het makkelijk zelf aan te leggen.

Maar er zijn ook enkele nadelen aan laminaat. Zo biedt deze vloer weinig comfort en voelt deze minder warm en zacht aan dan bijvoorbeeld een tapijtvloer. Daarnaast is deze vloer zeer gevoelig voor krassen en is deze behoorlijk gehorig. Een laminaatvloer is daarom over het algemeen geschikt voor woonkamers en keukens, maar minder geschikt voor slaapkamers of appartementen. 

Tapijtvloer

Een tapijtvloer is over het algemeen iets duurder dan laminaat, maar nog altijd behoorlijk goedkoop. Een groot voordeel van tapijt is dat het lekker warm en comfortabel aanvoelt. Echter, een tapijtvloer heeft ook nadelen. Zo zijn vlekken lastig te verwijderen en is het schoonmaken van tapijt een stuk intensiever dan van andere vloersoorten. Dit type vloer wordt altijd afgeraden in de keuken en badkamer, maar kan zelfs voor de woonkamer al te schadegevoelig zijn. Voor je slaapkamer kan dit echter wel de perfecte keuze zijn.

Houten vloer

Een houten vloer is een duur vloertype. Toch heeft een houten vloer ook voordelen ten opzichte van andere vloertypes. Ten eerste ziet een houten vloer er vaak stijlvol en tijdloos uit, waardoor het een goede investering kan zijn op de lange termijn. Bovendien heeft hout als natuurlijk materiaal een warme uitstraling en kan het zorgen voor een gezellige sfeer in huis. Een houten vloer is duurzaam en kan het lang meegaan, mits het goed onderhouden wordt.

Het onderhoud van een houten vloer vraagt wel wat meer aandacht dan bijvoorbeeld tapijt of laminaat. Zo is het belangrijk om de vloer regelmatig schoon te maken en te behandelen met olie, lak of wax. Ook kunnen krassen en beschadigingen ontstaan die gerepareerd moeten worden. Het leggen van een houten vloer kan een uitdaging zijn en is vaak niet geschikt voor doe-het-zelvers. Het is daarom verstandig om een professional in te schakelen voor het leggen van de vloer.

PVC Vloer 

PVC is een steeds populairder wordend type vloer. Dit komt omdat het relatief goedkoop is, makkelijk te onderhouden en enorm duurzaam is. PVC-vloeren zijn namelijk zeer sterk en slijtvast, waardoor ze lang meegaan. Ook zijn ze waterbestendig en kunnen ze dus goed tegen vocht, wat ze geschikt maakt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Een PVC-vloer is verkrijgbaar in vele verschillende uitvoeringen, van klassieke hout- en tegelstructuren tot moderne designs en opvallende kleuren. Er zijn zelfs PVC-vloeren met een voelbare houtstructuur, waardoor ze bijna niet van echt hout te onderscheiden zijn.

Een groot voordeel van PVC is dat het een zeer geschikt materiaal is voor vloerverwarming. PVC is namelijk een goede warmtegeleider en heeft een lage warmteweerstand, waardoor het de warmte goed doorlaat en snel opwarmt. Het leggen van een PVC-vloer is over het algemeen eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door te lijmen of door te klikken. Hierdoor is het ook voor de doe-het-zelver goed te doen om een PVC-vloer te leggen.

Een nadeel van PVC is dat het gemaakt wordt van kunststof en daardoor minder milieuvriendelijk is dan bijvoorbeeld een houten vloer. Ook kan een PVC-vloer bij intensief gebruik wat krassen en putjes gaan vertonen, al zijn er tegenwoordig wel PVC-vloeren op de markt die extra slijtvast zijn. Al met al is PVC een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, makkelijk te onderhouden en betaalbare vloer.

Ander type vloeren

Naast de genoemde vloertypes zijn er nog vele andere typen vloeren beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn:

  • Betonnen vloer: een robuuste en duurzame vloer die geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik.
  • Keramische tegels: een zeer harde en slijtvaste vloer die geschikt is voor intensief gebruik. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren, patronen en afmetingen.
  • Natuursteen: een luxe en duurzame vloer die verkrijgbaar is in verschillende soorten, zoals marmer, graniet en leisteen. Natuursteen is wel gevoelig voor vlekken en krassen.
  • Vinyl: een goedkoop en makkelijk te onderhouden vloer die verkrijgbaar is in vele kleuren en patronen. Vinyl wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld keukens en badkamers.
  • Tapijttegels: een zachte en warme vloer die verkrijgbaar is in vele kleuren en patronen. Tapijttegels zijn makkelijk te leggen en vervangen.
  • Gietvloer: een naadloze en strakke vloer die bestaat uit meerdere lagen epoxy of polyurethaan. Gietvloeren zijn zeer duurzaam en geschikt voor intensief gebruik.
  • Rubber: een vloer die verkrijgbaar is in vele kleuren en diktes en die zeer geschikt is voor sport- en speelvelden. Rubber is zeer slijtvast en heeft een hoge veerkracht.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er verschillende typen vloeren van goedkoop tot duur waaruit je kan kiezen. Vaak bepaalt de gewenste uitstraling in combinatie met de prijs en onderhoud de keuze voor een vloer. In veel gevallen worden er voor de eerste en tweede verdieping andere "goedkopere" keuzes gemaakt. Wat je keuze ook is, maak er iets moois van!

Reacties
Categorieën