Parketvloer of PVC vloer - Wat zijn De Verschillen? - Geregeld24
Vloeren
Zo Geregeld
Vloeren
07/19/2023
2 min
0

Parketvloer of PVC vloer: Wat zijn De Verschillen?

07/19/2023
2 min
0

Wil je een nieuwe vloer leggen, maar twijfel je tussen een parketvloer en een PVC vloer? Beide opties hebben hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee vloertypes bespreken, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Uiterlijk en uitstraling

Een parketvloer heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Het bestaat uit massief hout of samengesteld hout (lamelparket) en is verkrijgbaar in diverse houtsoorten, kleuren en patronen. Door de natuurlijke nerven en structuren van het hout geeft een parketvloer een authentiek gevoel aan je interieur.

Een PVC vloer daarentegen heeft een strakke en moderne uitstraling. Het is gemaakt van kunststof materiaal met een fotorealistische printlaag die vrijwel elke gewenste look kan nabootsen, zoals hout, tegels of beton. Hierdoor kun je met een PVC vloer eenvoudig de gewenste sfeer creëren in je woning.

Duurzaamheid en onderhoud

Parketvloeren staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Massief houten parketvloeren kunnen meerdere generaties meegaan als ze goed worden onderhouden. Lamelparket is iets minder duurzaam, maar nog steeds van goede kwaliteit.

PVC vloeren zijn zeer slijtvast en bestand tegen krassen, vlekken en vocht. Ze vereisen weinig onderhoud en kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt met een vochtige doek of dweil. Daarnaast zijn PVC vloeren ook geluiddempend en geschikt voor vloerverwarming.

Installatie en kosten

Het leggen van een parketvloer is vakmanschap en vereist professionele installatie. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, omdat het arbeidsintensiever is dan het plaatsen van een PVC vloer. Parketvloeren zijn over het algemeen iets duurder in aanschaf dan PVC vloeren.

PVC vloeren daarentegen zijn relatief eenvoudig zelf te leggen, wat de installatiekosten kan besparen. Ook zijn PVC vloeren over het algemeen goedkoper in vergelijking met parketvloeren.

Milieuvriendelijkheid

Als je milieubewust bent, is het belangrijk om te weten dat parketvloeren gemaakt zijn van natuurlijk hout, wat een hernieuwbare bron is. Het gebruik van duurzaam geproduceerd hout draagt bij aan bosbehoud en vermindert de impact op het milieu.

PVC vloeren worden gemaakt van kunststof materiaal, wat minder milieuvriendelijk is in vergelijking met hout. Echter, er zijn tegenwoordig ook PVC vloeren verkrijgbaar die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, waardoor ze een duurzamere keuze kunnen zijn.

Conclusie

Zowel parketvloeren als PVC vloeren hebben hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Het maken van een keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget en de specifieke eisen van je woonsituatie. Overweeg het uiterlijk, de duurzaamheid, het onderhoud, de installatiekosten en de milieuvriendelijkheid bij het maken van je beslissing.

Het is belangrijk om te benadrukken dat zowel parketvloeren als PVC vloeren kwalitatief goede opties zijn voor je vloer. Het gaat erom welke uitstraling en functionaliteit het beste bij jouw wensen past. Neem de tijd om verschillende mogelijkheden te vergelijken en raadpleeg eventueel een specialist voor advies op maat.

Kortom, of je nu kiest voor een parketvloer of een PVC vloer, beide kunnen prachtige resultaten opleveren in je interieur.


Reacties
Categorieën