Mid-century moderne keuken kopen - Een perfecte balans tussen esthetiek en bruikbaarheid - Geregeld24
Keuken
Zo Geregeld
Keuken
04/18/2023
6 min
0

Mid-century moderne keuken kopen: Een perfecte balans tussen esthetiek en bruikbaarheid

04/18/2023
6 min
0

Mid-century moderne keukens

Mid-century moderne keukens zijn een populair en tijdloos ontwerp dat de afgelopen jaren een grote opleving heeft gekend. Geïnspireerd door de stijlvolle en functionele ontwerpen uit de jaren '50 en '60, bieden deze keukens een perfecte balans tussen esthetiek en bruikbaarheid. In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van mid-century moderne keukens, de verschillende stijlen en materialen, tips voor het ontwerpen van de perfecte keuken en hoe je duurzaamheid en onderhoud in je ontwerp kunt opnemen.

Belangrijkste kenmerken van mid-century moderne keukens

Mid-century moderne keukens hebben enkele belangrijke kenmerken die ze onderscheiden van andere keukenstijlen:

 • Strakke lijnen en minimalistisch ontwerp: Mid-century moderne keukens zijn voorzien van strakke lijnen, eenvoudige vormen en een minimalistische uitstraling. De focus ligt op functionaliteit en bruikbaarheid, met een minimum aan versiering en details.
 • Open ruimtes: Deze keukenstijl heeft de neiging om open ruimtes te omarmen, waarbij de keuken naadloos overgaat in de eet- en woonruimtes. Dit zorgt voor een luchtig en ruimtelijk gevoel en stimuleert interactie en gezelligheid.
 • Mix van materialen: Mid-century moderne keukens maken vaak gebruik van een mix van natuurlijke materialen, zoals hout en steen, en door de mens gemaakte materialen, zoals laminaat en metaal. Dit zorgt voor een interessant en dynamisch contrast in de ruimte.
 • Geometrische patronen en vormen: Geometrische patronen en vormen, zoals rechthoeken, cirkels en driehoeken, zijn een kenmerkend element van mid-century modern design. Deze vormen zijn vaak terug te vinden in tegels, behang, meubels en verlichting.
 • Kleurgebruik: Hoewel mid-century moderne keukens over het algemeen een neutraal kleurenpalet hebben, met veel wit, zwart, grijs en houttinten, worden er vaak kleuraccenten toegevoegd in de vorm van tegels, accessoires of kunstwerken. Populaire kleuren zijn onder andere oranje, geel, groen, blauw en rood.

Verschillende stijlen van mid-century moderne keukens

Er zijn verschillende stijlen van mid-century moderne keukens die je kunt overwegen voor je eigen ruimte: 

 • Scandinavische stijl: De Scandinavische stijl is beïnvloed door het mid-century modern design en wordt gekenmerkt door eenvoudige vormen, natuurlijke materialen en een focus op functionaliteit. Deze keukens hebben vaak lichte houten kasten, witte tegels en subtiele kleuraccenten.
 • Retro-stijl: De retro-stijl is geïnspireerd op de jaren '50 en '60 en omvat vintage apparaten, felle kleuren en opvallende patronen. Deze keukens hebben vaak chromen accenten, formica aanrechtbladen en een mix van geometrische en organische vormen. Denk aan de iconische 'diner'-look met gestreepte barkrukken, felgekleurde tegels en nostalgische decoratieve elementen.
 • California modern: De California modern stijl, ook bekend als "desert modernism", is ontstaan in Zuid-Californië en legt de nadruk op naadloze verbindingen tussen binnen- en buitenruimtes. In deze keukens zie je veel glazen wanden, open plattegronden en een gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen. Het kleurenpalet is vaak neutraal met aardse tinten en subtiele kleuraccenten.
 • Minimalistisch modern: De minimalistisch moderne keukenstijl is geïnspireerd door het Bauhaus en het functionele ontwerp. Deze keukens hebben strakke lijnen, ingebouwde opbergruimte en een beperkt kleurenpalet. De focus ligt op eenvoud, met gestroomlijnde kasten, roestvrijstalen apparaten en minimalistische verlichting. Het ontwerp is vaak geometrisch en asymmetrisch, met een sterke nadruk op horizontale en verticale lijnen.
 • Organisch modern: Organisch modern design omvat natuurlijke materialen en vloeiende, organische vormen die doen denken aan de natuur. In deze keukens zie je veel gebruik van hout, steen en glas, evenals zachte, afgeronde vormen en texturen. Het kleurenpalet is vaak geïnspireerd door de natuur, met aardetinten zoals groen, bruin en grijs.
 • Eames geïnspireerd: Deze stijl is geïnspireerd door het werk van de beroemde ontwerpers Charles en Ray Eames. Eames-geïnspireerde keukens zijn speels en kleurrijk, met een mix van materialen zoals hout, plastic en metaal. Kenmerkende elementen zijn modulaire kasten, contrasterende kleuren en gewaagde patronen. Deze keukens stralen een gevoel van creativiteit en innovatie uit. 
 • Brutalistisch: Brutalistische keukens zijn geïnspireerd door de architectonische stijl uit de jaren '50 en '60, die zich kenmerkt door zware, ruwe materialen en een nadruk op geometrische vormen. Deze keukens hebben vaak betonnen muren, plafonds en vloeren, evenals ruw hout en metaal. Het kleurenpalet is meestal beperkt tot neutrale tinten, met af en toe een helder kleuraccent.
 • Eichler-stijl: Deze stijl is vernoemd naar de beroemde architect Joseph Eichler, wiens ontwerpen synoniem zijn geworden met de mid-century moderne beweging. Eichler-keukens bevatten vaak ingebouwde kasten, grote ramen en open plattegronden.
 • Atomic Ranch-stijl: Atomic Ranch is een term die verwijst naar de post-Tweede Wereldoorlog ranch-stijl huizen die populair waren in de jaren '50 en '60. Deze keukens hebben vaak een combinatie van retro-apparaten, open rekken, en contrasterende materialen zoals metaal en hout.

Deze verschillende stijlen van mid-century moderne keukens bieden een breed scala aan opties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke smaak en esthetiek. Elk van deze stijlen kan worden aangepast om een unieke en stijlvolle keuken te creëren die perfect past bij de rest van je huis. 

> Vraag hier een gratis inspiratieboek aan!

Materialen en afwerkingen voor mid-century moderne keukens

Het kiezen van de juiste materialen en afwerkingen is cruciaal voor het creëren van een authentieke mid-century moderne keuken. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Hout: Houten kasten, vloeren en meubels zijn een kenmerk van mid-century moderne keukens. Populaire houtsoorten zijn onder andere teak, walnoot en eiken. Fineer kan ook worden gebruikt voor een betaalbaar alternatief.
 • Laminaat: Laminaat is een veelgebruikt materiaal voor werkbladen in mid-century moderne keukens, vaak met contrasterende randen. Het is duurzaam, betaalbaar en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen.
 • Metaal: Roestvrij staal, chroom en messing zijn populaire metaalkeuzes voor apparaten, kranen, verlichting en meubelbeslag. Ze voegen een industriële en moderne touch toe aan de ruimte.
 • Tegels: Tegels worden vaak gebruikt voor vloeren, achterwanden en wanden. Geometrische patronen, mozaïeken en felle kleuren zijn typisch voor mid-century moderne keukens.

Tips voor het ontwerpen van een mid-century moderne keuken

Het creëren van de perfecte mid-century moderne keuken vereist een zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Begin met een open ruimte: Een open ruimte is een belangrijk kenmerk van mid-century moderne keukens. Zorg ervoor dat je keuken naadloos aansluit op de omliggende ruimtes en overweeg om een kookeiland of bar toe te voegen voor extra zit- en werkruimte.
 • Kies de juiste materialen: Gebruik een mix van natuurlijke en door de mens gemaakte materialen om contrast en interesse toe te voegen aan je keuken. Denk aan houten kasten met metalen beslag, laminaat werkbladen en tegelvloeren. 
 • Voeg kleur en patronen toe: Hoewel mid-century moderne keukens over het algemeen een neutraal kleurenpalet hebben, is het belangrijk om kleur en patronen toe te voegen om de ruimte tot leven te brengen. Gebruik tegels, behang of kunstwerken om een
 • Speel met verlichting: Verlichting is een belangrijk aspect van mid-century modern design. Kies voor opvallende hanglampen, wandlampen of vloerlampen in geometrische vormen en materialen zoals metaal, glas of keramiek. 
 • Investeer in vintage of vintage-geïnspireerde apparaten: De juiste apparaten kunnen een mid-century moderne keuken echt afmaken. Overweeg het investeren in retro of vintage-geïnspireerde apparaten, zoals koelkasten, ovens en afzuigkappen, om een authentieke uitstraling te creëren.
 • Selecteer geschikte meubels: Kies meubels die passen bij de esthetiek van je keuken, zoals gestroomlijnde houten tafels en stoelen, barkrukken met metalen poten of gestoffeerde bankjes. Zoek naar stukken met strakke lijnen en eenvoudige vormen.
 • Accessoires: Voeg een paar goed gekozen accessoires toe om je mid-century moderne keuken helemaal af te maken. Denk aan kleurrijke schalen en potten, vintage keukengerei, abstracte kunstwerken en retro klokken.

Duurzaamheid en onderhoud in een mid-century moderne keuken

Het integreren van duurzaamheid en gemakkelijk onderhoud in je mid-century moderne keuken is belangrijk voor het creëren van een functionele en milieuvriendelijke ruimte:

Kies voor energiezuinige apparaten: Investeer in energiezuinige apparaten om het energieverbruik van je keuken te verminderen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Gebruik duurzame materialen: Kies voor duurzame en milieuvriendelijke materialen, zoals hout uit verantwoord beheerde bossen, gerecyclede metalen en natuursteen.

Overweeg een waterbesparende kraan: Een waterbesparende kraan kan helpen om waterverbruik te verminderen zonder in te boeten aan stijl of functionaliteit.

Plan voor gemakkelijk onderhoud: Kies materialen en afwerkingen die gemakkelijk te reinigen en te onderhouden zijn, zoals laminaat, roestvrij staal en geglazuurde tegels. Dit zal helpen om je keuken er op lange termijn fris en stijlvol uit te laten zien.

Conclusie

Een mid-century moderne keuken is een prachtige, tijdloze keuze die functionaliteit en esthetiek combineert. Door de juiste materialen, kleuren, verlichting en meubels te kiezen, kun je een ruimte creëren die zowel stijlvol als praktisch is. Houd duurzaamheid en onderhoud in gedachten bij het plannen van je keuken om ervoor te zorgen dat het een milieuvriendelijke en gemakkelijk te onderhouden ruimte is die jarenlang meegaat. Welke keuze je ook maakt, maak er iets moois van!


Reacties
Categorieën