Bauhaus Keuken kopen - Een Tijdloze Stijl met Moderne Functionaliteit - Geregeld24
Keuken
Zo Geregeld
Keuken
04/20/2023
4 min
0

Bauhaus Keuken kopen: Een Tijdloze Stijl met Moderne Functionaliteit

04/20/2023
4 min
0

Bauhaus keukens 

Bauhaus keukens zijn een perfecte keuze voor jou als je houdt van strakke lijnen, minimalistische vormgeving en een focus op functionaliteit. Deze keukenstijl is geïnspireerd door de Bauhaus-beweging, een invloedrijke Duitse kunst- en designstroming uit de vroege 20e eeuw. Bauhaus-ontwerpers streefden naar een harmonie tussen kunst en technologie, met als resultaat een functionele en esthetisch aantrekkelijke leefruimte. In dit artikel ontdek je wat Bauhaus keukens zo bijzonder maakt, welke elementen en materialen kenmerkend zijn voor deze stijl, en hoe je zelf een Bauhaus keuken kunt ontwerpen en inrichten.

Geschiedenis van de Bauhaus-beweging

De Bauhaus-beweging ontstond in 1919 in Weimar, Duitsland, toen architect Walter Gropius de Bauhaus-school voor kunst, ambacht en technologie oprichtte. Gropius en zijn collega's geloofden in een holistische benadering van design, waarbij ze kunst en techniek samenbrachten om functionele en esthetisch aantrekkelijke objecten en ruimtes te creëren. De Bauhaus-stijl werd gekenmerkt door eenvoudige vormen, strakke lijnen en een minimale versiering, waarbij de focus lag op functionaliteit en efficiëntie. Deze invloedrijke designstroming heeft een blijvende impact gehad op de wereld van architectuur en interieurontwerp, en de principes van Bauhaus zijn vandaag de dag nog steeds relevant. 

Kenmerken van Bauhaus keukens

Bauhaus keukens zijn een prachtig voorbeeld van de tijdloze esthetiek en functionaliteit die de Bauhaus-beweging nastreefde. Hier zijn enkele kenmerken die deze keukenstijl onderscheiden:

 • Minimalistisch ontwerp: Bauhaus keukens hebben een strak en minimalistisch ontwerp, met eenvoudige vormen en weinig versiering. Dit minimalisme zorgt voor een rustige en uitnodigende sfeer waarin functionaliteit voorop staat.
 • Geometrische vormen: De Bauhaus-stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van eenvoudige, geometrische vormen, zoals rechthoeken, vierkanten en cirkels. Deze vormen zijn ook terug te vinden in Bauhaus keukens, bijvoorbeeld in kasten, werkbladen en keukenapparatuur.
 • Functionele indeling: Een belangrijk principe van de Bauhaus-beweging was het idee van 'vorm volgt functie'. Bauhaus keukens zijn daarom zo ontworpen dat ze optimaal functioneel en efficiënt zijn, met een doordachte indeling en slimme opbergoplossingen.
 • Materialen: Bauhaus keukens maken vaak gebruik van moderne materialen, zoals roestvrij staal, beton, glas en kunststof. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam en onderhoudsvriendelijk, maar dragen ook bij aan de strakke en moderne uitstraling van de keuken.

Kleuren

De kleuren van Bauhaus keukens zijn vaak ingetogen en neutraal, met veel gebruik van zwart, wit en grijstinten. Deze kleuren zorgen voor een tijdloze en elegante uitstraling en laten de eenvoudige vormen en strakke lijnen van het ontwerp spreken. Je kunt echter ook kiezen voor subtiele kleuraccenten, bijvoorbeeld door middel van accessoires, keukenapparatuur of een opvallende achterwand.

Verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in Bauhaus keukens, zowel functioneel als esthetisch. Kies voor ingebouwde verlichting, zoals spotjes of LED-strips, om je werkblad en kasten te verlichten. Daarnaast kun je ook designlampen in Bauhaus-stijl gebruiken om een statement te maken en de aandacht te vestigen op bepaalde elementen in de keuken.


Meubels en accessoires

Bauhaus keukens zijn vrij van overbodige versiering en accessoires, maar dit betekent niet dat je geen aandacht kunt besteden aan de details. Kies bijvoorbeeld voor strakke en minimalistische barkrukken of eetkamerstoelen die passen bij de stijl van de keuken. Daarnaast kun je het ontwerp versterken met functionele en stijlvolle accessoires, zoals een moderne kraan, strakke handgrepen en keukenapparatuur in bijpassende kleuren en materialen.

Vloeren en wanden

Voor de vloeren en wanden van je Bauhaus keuken kun je het beste kiezen voor eenvoudige en neutrale materialen, zoals beton, tegels of hout. Dit zorgt voor een harmonieus geheel en benadrukt de minimalistische esthetiek van de keuken. Je kunt ook kiezen voor een opvallende achterwand van bijvoorbeeld glas, roestvrij staal of een opvallende tegel, om een accent toe te voegen aan de ruimte.

Tips voor het ontwerpen van een Bauhaus keuken

 • Begin met een goed doordachte indeling die functioneel en efficiënt is. Houd rekening met de keukendriehoek – de ideale verhouding tussen de koelkast, het fornuis en de spoelbak – voor optimale bewegingsvrijheid en gebruiksgemak.
 • Kies voor eenvoudige en strakke kasten met minimalistische handgrepen of zelfs greeploze deuren. Dit zorgt voor een opgeruimd en rustig gevoel in de keuken.
 • Maak gebruik van moderne materialen die passen bij de Bauhaus-stijl, zoals roestvrij staal, beton, glas en kunststof.
 • Houd de kleuren neutraal en ingetogen, met voornamelijk zwart, wit en grijstinten. Voeg eventueel subtiele kleuraccenten toe met accessoires of keukenapparatuur.
 • Besteed aandacht aan de verlichting, zowel functioneel als esthetisch. Gebruik ingebouwde verlichting voor je werkblad en kasten, en voeg designlampen in Bauhaus-stijl toe om een statement te maken.
 • Kies voor meubels en accessoires die passen bij de minimalistische esthetiek van de Bauhaus keuken. Denk aan strakke barkrukken, eetkamerstoelen, kranen en keukenapparatuur.
 • Gebruik eenvoudige en neutrale materialen voor de vloeren en wanden, zoals beton, tegels of hout. Overweeg een opvallende achterwand om een accent toe te voegen aan de ruimte.


Inspiratie en voorbeelden van Bauhaus keukens

Als je op zoek bent naar inspiratie voor je eigen Bauhaus keuken, zijn er tal van voorbeelden te vinden in designmagazines, keukenbrochures en op interieur- en architectuurwebsites. Bekijk foto's van Bauhaus keukens en maak een moodboard om je favoriete ideeën, kleuren, materialen en ontwerpelementen te verzamelen. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van de keuken die je wilt creëren en zorgt ervoor dat je keukenontwerp een harmonieus geheel wordt.

De invloed van Bauhaus op moderne keukenontwerpen

De Bauhaus-beweging heeft een blijvende invloed gehad op de wereld van design en architectuur, en dit is duidelijk terug te zien in moderne keukenontwerpen. Veel hedendaagse keukens zijn geïnspireerd door de strakke lijnen, minimalistische vormen en functionele indelingen die kenmerkend zijn voor de Bauhaus-stijl. Door te kiezen voor een Bauhaus keuken, kies je voor een tijdloze en stijlvolle keuken die perfect aansluit bij een modern interieur.

Conclusie

Een Bauhaus keuken is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een keuken die zowel stijlvol als functioneel is. De minimalistische vormgeving, strakke lijnen en moderne materialen zorgen voor een tijdloze en elegante uitstraling, terwijl de doordachte indeling en slimme opbergoplossingen bijdragen aan een efficiënte en aangename kook- en leefruimte. Door de principes van de Bauhaus-beweging te volgen en je te laten inspireren door voorbeelden en ideeën, kun je een prachtige Bauhaus keuken creëren die perfect past bij jouw smaak en levensstijl.


Reacties
Categorieën