Industriële Keuken kopen - Voor een Stoere, Ruwe en Minimalistische Uitstraling! - Geregeld24
Keuken
Zo Geregeld
Keuken
04/14/2023
6 min
0

Industriële Keuken kopen: Voor een Stoere, Ruwe en Minimalistische Uitstraling!

04/14/2023
6 min
0

Industriële keukens 

Industriële keukens hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen, dankzij hun stoere, ruwe en minimalistische uitstraling. Deze keukenstijl is geïnspireerd op de oude fabrieksgebouwen en pakt uit met ruwe materialen, open ruimtes en een combinatie van vintage en moderne elementen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over industriële keukens, van de kenmerken en materialen tot tips voor het ontwerpen en inrichten van je eigen industriële keuken.


Kenmerken van industriële keukens

Industriële keukens worden gekenmerkt door een aantal specifieke kenmerken, waaronder:

 • Ruwe materialen: Industriële keukens maken gebruik van ruwe, onafgewerkte materialen zoals baksteen, beton, hout en metaal. Deze materialen geven de keuken een stoer en ongepolijst karakter. 
 • Open ruimtes: Een open indeling is typerend voor industriële keukens, met hoge plafonds en weinig scheiding tussen de keuken en andere leefruimtes.
 • Minimalisme: Industriële keukens hebben een minimalistische uitstraling, met strakke lijnen en een beperkt aantal decoratieve elementen. De focus ligt op functionaliteit en eenvoud.
 • Vintage en moderne elementen: Industriële keukens combineren vaak vintage en moderne elementen, zoals oude fabriekslampen met moderne keukenapparatuur en strakke keukenkasten.

Materialen voor industriële keukens

Bij het inrichten van een industriële keuken zijn er verschillende materialen die je kunt gebruiken om de gewenste uitstraling te bereiken:

 • Beton: Beton is een populair materiaal voor industriële keukens vanwege de ruwe en stoere uitstraling. Het kan worden gebruikt voor vloeren, werkbladen en zelfs wanden.
 • Baksteen: Blootgestelde bakstenen muren zijn kenmerkend voor de industriële stijl en voegen textuur en karakter toe aan de keuken.
 • Hout: Ruw, onbewerkt hout kan worden gebruikt voor planken, keukenkasten en werkbladen om een warm en natuurlijk element toe te voegen aan de industriële uitstraling.
 • Metaal: Metalen elementen zoals roestvrij staal, koper en ijzer zijn populair in industriële keukens en kunnen worden gebruikt voor verlichting, meubels en accessoires.

Kleurenpalet voor industriële keukens

Het kleurenpalet van een industriële keuken is meestal beperkt en bestaat uit neutrale en aardse tinten zoals grijs, zwart, wit en bruin. Deze kleuren passen goed bij de ruwe materialen die worden gebruikt en dragen bij aan de minimalistische uitstraling van de keuken. Je kunt echter ook wat kleur toevoegen door middel van accessoires en decoratie, of door een accentkleur te gebruiken voor een wand of de keukenkastjes.

Verlichting in industriële keukens

Verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van de juiste sfeer in een industriële keuken. Kies voor opvallende, industriële lampen, zoals oude fabriekslampen of hanglampen van metaal. Gebruik ook verschillende lichtbronnen om verschillende delen van de keuken te verlichten en een evenwichtige sfeer te creëren. Denk aan hanglampen boven het kookeiland, wandlampen voor accentverlichting en inbouwspots voor algemene verlichting. 

Keukenapparatuur en accessoires

In een industriële keuken is het belangrijk om keukenapparatuur en accessoires te kiezen die passen bij de stijl. Ga voor moderne, strakke apparatuur met een roestvrijstalen afwerking of kies voor apparaten met een vintage look. Gebruik accessoires zoals metalen rekken, draadmanden en industriële krukken om de look af te maken.

Indeling en opslag

De indeling van een industriële keuken is vaak open en ruimtelijk, met een centraal kookeiland of een grote werktafel. Zorg voor voldoende opbergruimte met open schappen en minimalistische keukenkasten. Gebruik rekken en haken om potten, pannen en keukengerei op te hangen voor een praktische en decoratieve oplossing.

Vloeren en wanden

Voor de vloeren in een industriële keuken kun je kiezen voor beton, hout of tegels in neutrale kleuren. Bakstenen muren zijn een kenmerkend element van de industriële stijl, maar je kunt ook kiezen voor beton of houten wanden. Voeg eventueel een accentwand toe met een opvallend behang of een contrasterende kleur.

Tips voor het inrichten van een industriële keuken

 • Mix oud en nieuw: Combineer vintage en moderne elementen voor een unieke en stijlvolle industriële keuken.
 • Kies kwaliteit: Investeren in hoogwaardige materialen en apparatuur zorgt voor een duurzame en stijlvolle keuken.
 • Speel met texturen: Gebruik verschillende materialen en texturen om diepte en interesse toe te voegen aan de keuken. 
 • Voeg persoonlijke accenten toe: Maak je industriële keuken uniek en persoonlijk met kunstwerken, decoratieve accessoires en persoonlijke items.

Conclusie

Een industriële keuken is een stijlvolle en functionele keuze voor liefhebbers van ruwe materialen, open ruimtes en een minimalistische uitstraling. Door de juiste materialen, kleuren en verlichting te kiezen, kun je een prachtige en praktische industriële keuken creëren die perfect past bij jouw smaak en levensstijl. Met de tips en ideeën in dit artikel ben je goed voorbereid om je eigen industriële keuken te ontwerpen en in te richten. Of je nu een volledige renovatie plant of gewoon wat industriële accenten wilt toevoegen aan je bestaande keuken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Inspiratiebronnen voor industriële keukens

Om je verder te inspireren bij het ontwerpen van je industriële keuken, kun je een kijkje nemen op websites, blogs en social media-platforms zoals Pinterest en Instagram. Hier vind je talloze voorbeelden van prachtige industriële keukens en kun je ideeën opdoen voor materialen, kleuren en accessoires. Wil je direct een inspiratieboek ontvangen? Volg dan op de link hieronder.

Vraag hier een gratis inspiratieboek aan!

Professioneel advies en hulp

Hoewel het ontwerpen en inrichten van een industriële keuken een leuke en inspirerende taak kan zijn, kan het soms ook teveel zijn. Als je hulp nodig hebt bij het maken van keuzes of het uitvoeren van het project, kun je een professionele keukenontwerper of interieurarchitect inschakelen. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes en zorgen voor een vlotte uitvoering van het project.

Budget en planning

Bij het plannen van je industriële keuken is het belangrijk om rekening te houden met je budget en de beschikbare ruimte. Bepaal van tevoren hoeveel je wilt uitgeven aan materialen, apparatuur en inrichting, en houd rekening met eventuele bijkomende kosten zoals installatie en arbeid. Maak ook een realistische planning voor de uitvoering van het project en zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alles te regelen en eventuele problemen op te lossen.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Bij het ontwerpen van je industriële keuken is het ook belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Kies voor materialen en apparatuur met een lange levensduur en een lage milieu-impact, en let op het energieverbruik van je keukenapparatuur. Je kunt ook overwegen om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals LED-verlichting en waterbesparende kranen.

Onderhoud en reiniging

Tot slot is het belangrijk om na te denken over het onderhoud en de reiniging van je industriële keuken. Kies voor materialen die eenvoudig te reinigen en te onderhouden zijn, en houd rekening met de schoonmaakroutine bij het ontwerpen van je keuken. Zo zorg je ervoor dat je keuken er niet alleen prachtig uitziet, maar ook praktisch en hygiënisch is in het dagelijkse gebruik.

Hoewel de industriële stijl erg populair is, is het ook belangrijk om rekening te houden met toekomstige trends en ontwikkelingen. Dit helpt je om een tijdloze en stijlvolle keuken te creëren die de tand des tijds zal doorstaan. Enkele trends die de komende jaren waarschijnlijk een steeds grotere rol zullen spelen in industriële keukens zijn onder meer:

 • Slimme keukens: De integratie van slimme technologie in keukenapparatuur en -systemen zal waarschijnlijk toenemen, waardoor keukens efficiënter en gebruiksvriendelijker worden.
 • Duurzame materialen: De focus op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zal naar verwachting blijven groeien, met een toename in het gebruik van gerecyclede en milieuvriendelijke materialen in industriële keukens. 
 • Flexibele indelingen: Flexibele en multifunctionele keukenindelingen zullen steeds belangrijker worden, vooral in stedelijke omgevingen met beperkte ruimte.
 • Hybride stijlen: De combinatie van industriële elementen met andere stijlen, zoals Scandinavisch of minimalistisch design, kan een opkomende trend zijn in de wereld van keukenontwerp.

Aanvullende inspiratiebronnen

Naast het onderzoeken van trends en ideeën voor industriële keukens, is het ook een goed idee om je te laten inspireren door andere stijlen en ontwerpen. Bezoek keukenshowrooms, lees interieurmagazines, en woon designevenementen bij om een breed scala aan ideeën en invloeden te verzamelen. Door je horizon te verbreden en je te verdiepen in verschillende stijlen, kun je een unieke en persoonlijke keuken creëren die perfect bij jou en je levensstijl past. 

Tot slot

Het ontwerpen en inrichten van een industriële keuken is een spannende en uitdagende onderneming. Door de juiste materialen, kleuren, verlichting en accessoires te kiezen, kun je een prachtige en functionele keuken creëren die zowel stijlvol als praktisch is. Houd rekening met toekomstige trends en ontwikkelingen, en laat je inspireren door een breed scala aan stijlen en ideeën om een unieke en tijdloze keuken te ontwerpen. Met de informatie en tips in dit artikel ben je goed op weg om je droomkeuken in industriële stijl te realiseren. Ps: Vergeet niet het gratis inspiratieboek aan te vragen!

Reacties
Categorieën