Scandinavische Keuken kopen - Een Functioneel en Esthetisch Aantrekkelijk Ontwerp - Geregeld24
Keuken
Zo Geregeld
Keuken
04/14/2023
5 min
0

Scandinavische Keuken kopen: Een Functioneel en Esthetisch Aantrekkelijk Ontwerp

04/14/2023
5 min
0

Scandinavische keukens 

Scandinavische keukens staan bekend om hun minimalistische, functionele en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen. Deze stijl vindt zijn oorsprong in de Scandinavische landen - Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland - en is geïnspireerd door de natuur, eenvoud en het streven naar een gezellige en gastvrije sfeer. In dit artikel bespreken we de kenmerken van Scandinavische keukens, tips voor het ontwerpen en inrichten van je eigen Scandinavische keuken, en inspiratie om een prachtige en functionele keuken te creëren die perfect bij jouw levensstijl past.

Kenmerken van Scandinavische keukens

 • Minimalisme en eenvoud: Scandinavische keukens kenmerken zich door hun minimalistische en eenvoudige ontwerpen. Dit betekent dat er geen overbodige details zijn, en dat alles een doel heeft.
 • Licht en ruimte: Scandinavische keukens hebben meestal veel natuurlijk licht en open ruimtes. Dit komt doordat de Scandinavische landen lange, donkere winters hebben, en het dus belangrijk is om zoveel mogelijk licht en ruimte in huis te brengen.
 • Natuurlijke materialen: Hout, steen en andere natuurlijke materialen zijn kenmerkend voor Scandinavische keukens. Dit komt doordat de Scandinavische cultuur sterk verbonden is met de natuur.
 • Functioneel ontwerp: In Scandinavische keukens staat functionaliteit centraal. Alle elementen zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak en efficiëntie.
 • Kleurenpalet: Scandinavische keukens maken meestal gebruik van een neutraal kleurenpalet met veel wit, grijs, zwart en aardetinten. Dit zorgt voor een rustige en serene sfeer.

Tips voor het ontwerpen van een Scandinavische keuken

 • Deel je ruimte zorgvuldig in: Een goede indeling is essentieel voor een functionele en aantrekkelijke Scandinavische keuken. Zorg ervoor dat je voldoende werk- en opbergruimte hebt, en dat alle elementen logisch en efficiënt zijn geplaatst.
 • Kies voor lichte en neutrale kleuren: Gebruik een neutraal kleurenpalet met veel wit, grijs en aardetinten om een lichte en ruimtelijke sfeer te creëren. Dit helpt om het natuurlijke licht in je keuken te maximaliseren en zorgt voor een rustige en serene omgeving.
 • Gebruik natuurlijke materialen: Kies voor houten kasten, stenen werkbladen en andere natuurlijke materialen om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk.
 • Investeer in kwaliteit: Scandinavische keukens staan bekend om hun hoogwaardige materialen en vakmanschap. Investeer in kwaliteitsapparatuur, kasten en meubels die lang meegaan en bestand zijn tegen dagelijks gebruik. Dit zorgt niet alleen voor een stijlvolle uitstraling, maar ook voor een lange levensduur en minder onderhoud op de lange termijn.
 • Minimalistisch ontwerp: Houd je keukenontwerp eenvoudig en strak met minimalistische lijnen en vormen. Vermijd overbodige details en versieringen om een rustige, opgeruimde en functionele ruimte te creëren. Dit draagt bij aan het kenmerkende Scandinavische gevoel van lichtheid en ruimtelijkheid.
 • Functionele verlichting: Zorg voor voldoende verlichting in je keuken, met name op werkplekken zoals het aanrecht en kookplaat. Gebruik natuurlijk licht waar mogelijk en vul aan met stijlvolle, maar functionele verlichtingsarmaturen om de juiste sfeer en bruikbaarheid te garanderen.
 • Open opbergruimte: Maak gebruik van open planken en rekken om servies, glaswerk en keukenbenodigdheden op een stijlvolle en georganiseerde manier op te bergen. Dit zorgt niet alleen voor een luchtige uitstraling, maar maakt ook dagelijkse items gemakkelijk toegankelijk.
 • Voeg groen toe: Breng leven en kleur in je Scandinavische keuken met het gebruik van kamerplanten. Dit voegt een vleugje natuur toe en helpt de lucht te zuiveren, wat bijdraagt aan een gezonde en aangename omgeving.
 • Mix en match texturen: Creëer visueel belang en diepte in je keuken door verschillende texturen te combineren. Denk aan houten kasten, stenen werkbladen, gladde tegels en zachte textielen, zoals linnen gordijnen of handdoeken.
 • Persoonlijke accenten: Voeg tenslotte persoonlijke accenten toe aan je Scandinavische keuken door kunst, foto's of andere decoratieve items te integreren die je persoonlijke smaak en stijl weerspiegelen. Dit maakt je keuken uniek en zorgt ervoor dat het echt als jouw thuis aanvoelt.
 • Optimaliseer opbergruimte: Maak optimaal gebruik van de beschikbare opbergruimte in je keuken door slimme oplossingen te gebruiken, zoals verborgen lades, uittrekbare rekken en inbouwkasten. Dit zorgt voor een opgeruimd en georganiseerd uiterlijk, wat kenmerkend is voor de Scandinavische stijl.
 • Ruimte voor persoonlijke accenten: Hoewel minimalisme en eenvoud belangrijk zijn in een Scandinavische keuken, is het ook belangrijk om ruimte te laten voor persoonlijke accenten. Voeg bijvoorbeeld wat kleur toe met textiel zoals een keukenhanddoek, of een kunstwerk aan de muur.
 • Creëer gezelligheid: Scandinavische keukens moeten niet alleen functioneel zijn, maar ook gezellig en uitnodigend. Voeg warme verlichting toe, zoals hanglampen boven het aanrecht of eettafel, en zachte materialen zoals kussens en plaids op stoelen en banken.
 • Duurzame apparaten: Kies voor duurzame en energiezuinige apparaten: Investeer in energiezuinige en milieuvriendelijke keukenapparaten om in lijn te blijven met de Scandinavische focus op duurzaamheid en het milieu.

Inspiratie voor Scandinavische keukens

Witte keukens

Een geheel witte keuken is een klassiek voorbeeld van een Scandinavische keuken. Combineer witte kasten met witte werkbladen en witte muren om een frisse en luchtige sfeer te creëren. Voeg warmte en textuur toe met houten elementen, zoals een houten vloer of houten barkrukken.

Houten keukens

Hout is een essentieel materiaal in Scandinavische keukens en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor houten kasten in combinatie met een witte of lichte werkbladen en muren. Dit zorgt voor een warm en uitnodigend gevoel.

Tweekleurige keukens

Een tweekleurige keuken, waarbij de boven- en onderkasten in verschillende kleuren worden uitgevoerd, is een moderne en stijlvolle optie voor een Scandinavische keuken. Kies voor een combinatie van wit of lichtgrijs met een donkerdere kleur, zoals zwart of donkergrijs, voor een opvallend contrast.

Keukens met open planken

Open planken zijn een populaire keuze in Scandinavische keukens, omdat ze een luchtig gevoel geven en de mogelijkheid bieden om persoonlijke items tentoon te stellen. Combineer open planken met gesloten kasten voor een evenwichtige mix van opbergruimte en stijl.

Keukens met kookeilanden

Een kookeiland is een praktische en stijlvolle toevoeging aan een Scandinavische keuken. Het biedt extra werk- en opbergruimte en kan ook dienen als een plek om te eten en socializen. Kies voor een kookeiland in dezelfde stijl en kleur als de rest van je keuken, of maak een statement met een contrasterend ontwerp.

Keukens met eetruimte

Scandinavische keukens zijn vaak ontworpen met het oog op gezelligheid en samenzijn. Overweeg om een eettafel en stoelen of een gezellige eethoek in je keuken op te nemen, zodat je tijd kunt doorbrengen met familie en vrienden terwijl je kookt en eet.

Keukens met veel groen

Breng de natuur naar binnen door planten toe te voegen aan je Scandinavische keuken. Dit zorgt niet alleen voor een vleugje kleur en leven, maar kan ook helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Kies voor hangplanten, vensterbankplanten of zelfs een kleine kruidentuin.

Keukens met bakstenen muren

Een bakstenen muur kan een prachtig en opvallend element zijn in een Scandinavische keuken. Laat de bakstenen muur onbehandeld voor een industriële look, of schilder deze wit of lichtgrijs voor een subtieler effect.

Keukens met grafische tegels

Geef je Scandinavische keuken een persoonlijk tintje met grafische tegels op de achterwand of vloer. Kies voor monochrome patronen of subtiele kleuren die passen bij het neutrale kleurenpalet van je keuken.

Keukens met zwarte accenten

Voeg een vleugje drama en contrast toe aan je Scandinavische keuken door zwarte accenten te gebruiken, zoals zwarte kasten, werkbladen, kranen of verlichting. Dit zorgt voor een moderne en verfijnde uitstraling.

Tot slot

Scandinavische keukens zijn populair vanwege hun minimalistische, functionele en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen. Door gebruik te maken van lichte en neutrale kleuren, natuurlijke materialen en slimme opbergruimte, kun je een prachtige en praktische keuken creëren die perfect past bij jouw levensstijl en woonomgeving. Laat je inspireren door de verschillende stijlen en ideeën in dit artikel, vraag het gratis inspiratieboek aan en ontwerp een Scandinavische keuken die niet alleen functioneel is, maar ook een warme en gastvrije plek om te koken, eten en samenzijn met vrienden en familie.

Reacties
Categorieën