Franse landelijke keuken kopen - Charme en elegantie ontmoeten functionaliteit - Geregeld24
Keuken
Zo Geregeld
Keuken
04/20/2023
4 min
0

Franse landelijke keuken kopen: Charme en elegantie ontmoeten functionaliteit

04/20/2023
4 min
0

Franse landelijke keukens 

Franse landelijke keukens zijn een populaire keuzen voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een warme, uitnodigende en charmante sfeer in hun huis. Deze keukens zijn geïnspireerd op de traditionele keukens die te vinden zijn in de Franse plattelandsdorpen en combineren rustieke elementen met klassieke elegantie en functionaliteit. In dit artikel zullen we de kenmerkende elementen van Franse landelijke keukens bespreken, het kleurenpalet en de materialen die vaak worden gebruikt in deze stijl, evenals de verschillende manieren waarop je een Franse landelijke keuken kunt ontwerpen en inrichten.

Kenmerkende elementen van Franse landelijke keukens

Franse landelijke keukens zijn bekend om hun warme, uitnodigende en charmante uitstraling. Enkele van de kenmerkende elementen van deze keukenstijl zijn:

 • Rustieke houten elementen: Houten balken, rustieke kasten en open rekken gemaakt van verweerd of verouderd hout zijn veel voorkomende kenmerken in Franse landelijke keukens. Deze elementen voegen textuur en warmte toe aan de ruimte.
 • Klassieke details: Klassieke elementen zoals sierlijke kroonlijsten, ingewikkelde houtsnijwerk en gedetailleerde deurpanelen zijn vaak te vinden in Franse landelijke keukens, wat bijdraagt aan hun elegante uitstraling.
 • Natuurlijke materialen: Naast hout worden ook andere natuurlijke materialen, zoals steen, terracotta en koper, veel gebruikt in Franse landelijke keukens. Deze materialen helpen bij het creëren van een authentieke en rustieke sfeer.
 • Open opslag: Open rekken en hangende rekken voor potten en pannen zijn populair in Franse landelijke keukens. Dit maakt het mogelijk om keukengerei, servies en decoratieve objecten tentoon te stellen en zorgt voor een huiselijke en uitnodigende sfeer.
 • Eettafels en stoelen: Een grote houten eettafel, vaak gecombineerd met mix-and-match stoelen of banken, is een centraal element in Franse landelijke keukens. Dit nodigt uit tot gezellige familiemaaltijden en samenkomsten.

Kleurenpalet van Franse landelijke keukens

Het kleurenpalet van Franse landelijke keukens is over het algemeen zacht en gedempt, met warme, aardse tinten die de natuurlijke materialen en rustieke elementen van de stijl accentueren. Veelvoorkomende kleuren zijn:

 • Crème en wit: Deze kleuren worden vaak gebruikt voor muren, kasten en andere grote oppervlakken, wat bijdraagt aan een lichte en luchtige sfeer in de keuken.
 • Pasteltinten: Pastelkleuren zoals lichtblauw, zachtgroen, lavendel en lichtgeel zijn populair in Franse landelijke keukens. Deze kleuren kunnen worden gebruikt voor accentmuren, kasten, textiel en accessoires om een zachte, warme en uitnodigende sfeer te creëren.
 • Aardetinten: Diepe, rijke aardetinten zoals terracotta, donkerbruin en olijfgroen kunnen worden gebruikt voor vloeren, werkbladen en accenten om diepte en contrast toe te voegen aan het kleurenpalet.


Materialen en afwerkingen

Franse landelijke keukens maken gebruik van natuurlijke materialen en verouderde afwerkingen om een authentieke, rustieke uitstraling te creëren. Enkele van de meest voorkomende materialen en afwerkingen zijn:

 • Hout: Massief hout, zoals eiken, grenen of kastanje, wordt vaak gebruikt voor kasten, vloeren, tafels en andere houten elementen in Franse landelijke keukens. Om een verweerde en rustieke uitstraling te creëren, kunnen houten oppervlakken worden afgewerkt met een verouderde of verweerde afwerking.
 • Steen: Natuursteen, zoals kalksteen, leisteen of marmer, wordt vaak gebruikt voor vloeren, werkbladen en achterwanden in Franse landelijke keukens. Deze materialen voegen textuur en diepte toe aan de ruimte en zijn een mooie aanvulling op de houten elementen.
 • Terracotta: Terracotta tegels, zowel op de vloer als op de achterwand, zijn een populaire keuze in Franse landelijke keukens. Ze voegen warmte en kleur toe aan de ruimte en zijn ook duurzaam en onderhoudsarm.
 • Koper en messing: Koperen en messing accenten, zoals kranen, verlichting, potten en pannen, en accessoires, voegen een vleugje glans en elegantie toe aan Franse landelijke keukens.

Keukenindeling en ontwerptips

Bij het ontwerpen van een Franse landelijke keuken is het belangrijk om zowel de functionaliteit als de esthetiek in gedachten te houden. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het creëren van een prachtige en praktische Franse landelijke keuken:

Ontwerp de indeling zorgvuldig

Zorg ervoor dat er voldoende werkruimte en opslag is en dat de keuken een efficiënte werktriade heeft (de afstand tussen de gootsteen, het fornuis en de koelkast). Overweeg een keukeneiland of een peninsulablok toe te voegen voor extra werk- en opslagruimte.

Combineer open en gesloten opslag

Open rekken en glazen kastdeuren zijn kenmerkend voor Franse landelijke keukens, maar zorg ervoor dat je ook voldoende gesloten opslagruimte hebt voor keukengerei en apparatuur die je liever uit het zicht houdt. Dit helpt om de keuken georganiseerd en opgeruimd te houden.

Kies voor hoogwaardige materialen en vakmanschap

Franse landelijke keukens zijn gemaakt om lang mee te gaan, dus investeer in duurzame materialen en solide constructie. Kies voor massief houten kasten en meubels, en zorg ervoor dat alle afwerkingen en details met zorg en aandacht zijn uitgevoerd.

Voeg persoonlijke accenten toe

Franse landelijke keukens zijn bedoeld om warm en uitnodigend te zijn, dus aarzel niet om je persoonlijke stijl en smaak te laten zien door middel van accessoires, kunstwerken en decoratieve objecten. Vintage en antieke stukken, zoals servies, kandelaars en textiel, kunnen een authentieke en charmante sfeer creëren.

Vergeet de verlichting niet

Een combinatie van sfeervolle en taakgerichte verlichting is essentieel in een Franse landelijke keuken. Overweeg hanglampen boven het eiland of de eettafel, onderkastverlichting om het werkblad te verlichten, en staande of tafellampen om gezellige hoekjes te creëren.

Conclusie

Franse landelijke keukens zijn een prachtige combinatie van rustieke charme, klassieke elegantie en functionaliteit. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen, zachte kleuren en doordachte details, kun je een warme, uitnodigende en tijdloze keuken creëren die perfect is voor zowel dagelijks koken als voor gezellige bijeenkomsten met familie en vrienden. Met de juiste planning, materialen en ontwerpelementen, kun je een Franse landelijke keuken creëren die zowel mooi als praktisch is, en die jarenlang meegaat.

Reacties
Categorieën