Retro keuken kopen - Een vleugje nostalgie, kleur en speelsheid in huis - Geregeld24
Keuken
Zo Geregeld
Keuken
04/14/2023
4 min
0

Retro keuken kopen: Een vleugje nostalgie, kleur en speelsheid in huis

04/14/2023
4 min
0

Retro keukens 

Retro keukens zijn tegenwoordig enorm populair en brengen een vleugje nostalgie, kleur en speelsheid in het interieur. Ze zijn geïnspireerd op de keukens uit de jaren '50, '60 en '70 en combineren klassieke ontwerpelementen met moderne functionaliteit. In dit artikel bespreken we de kenmerken van retro keukens, de verschillende stijlen die je kunt kiezen, tips voor het ontwerpen en inrichten van je eigen retro keuken, en enkele ideeën voor het toevoegen van unieke en vintage accenten.

Kenmerken van retro keukens

Kleurrijk

Een van de meest opvallende kenmerken van retro keukens is het kleurgebruik. Heldere, levendige kleuren zoals rood, geel, blauw, groen en oranje waren populair in deze periode en worden vaak gebruikt in retro keukens. Je kunt kiezen voor een kleurrijk palet of slechts één of twee accentkleuren gebruiken.

Patronen

Retro keukens staan ook bekend om hun gedurfde en opvallende patronen. Denk aan geometrische vormen, bloemenprints en gestreepte of geruite motieven. Deze patronen kunnen worden gebruikt op de achterwand, vloeren, raambekleding of zelfs op keukenapparatuur en accessoires. 

Vintage apparaten

Retro keukens zijn vaak voorzien van vintage of vintage-geïnspireerde apparaten, zoals koelkasten, ovens en vaatwassers in klassieke kleuren en vormen. Veel fabrikanten bieden tegenwoordig moderne apparaten aan met een retro-uitstraling, zodat je de look kunt bereiken zonder in te leveren op prestaties en energie-efficiëntie. 

Open schappen

Open schappen en rekken zijn kenmerkend voor retro keukens, en bieden de mogelijkheid om kleurrijk servies, glaswerk en keukenaccessoires tentoon te stellen. Dit draagt bij aan de speelse en informele sfeer die vaak wordt geassocieerd met retro keukens.

Formica en linoleum

Formica en linoleum zijn materialen die vaak worden geassocieerd met retro keukens. Formica wordt meestal gebruikt voor werkbladen en tafelbladen, terwijl linoleum vaak wordt gebruikt voor de vloer. Beide materialen zijn duurzaam en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen, waardoor ze ideaal zijn voor het creëren van een retro look.

Stijlen van retro keukens

Jaren '50 keukens

De jaren '50 waren een tijd van optimisme en economische groei, en dit weerspiegelt zich in de vrolijke en kleurrijke keukens uit die tijd. Kenmerken van jaren '50 keukens zijn onder meer heldere pastelkleuren, gestroomlijnde apparaten en kasten met afgeronde hoeken. Diner-geïnspireerde accenten, zoals een chromen barkruk of een geblokte tafelkleed, kunnen de jaren '50 stijl nog verder versterken.

Jaren '60 keukens

De jaren '60 waren een tijd van verandering en experimenten, wat ook te zien is in de keukens uit deze periode. Kenmerkend voor jaren '60 keukens zijn felle, gedurfde kleuren, geometrische patronen en een mix van natuurlijke en synthetische materialen. Denk bijvoorbeeld aan kunststof stoelen, houten kasten en metalen accenten.

Jaren '70 keukens

De jaren '70 brachten een focus op organische vormen, aardse kleuren en natuurlijke materialen. Keukens uit deze tijd zijn vaak voorzien van houten kasten en werkbladen, warme kleuren zoals bruin, oranje en groen, en zachte verlichting. Accessoires zoals hangplanten en rotan meubels kunnen helpen om een authentieke jaren '70 sfeer te creëren.


Tips voor het ontwerpen en inrichten van een retro keuken

Kies een stijl en kleurenpalet

Bepaal welke periode je wilt nabootsen in je retro keuken en kies een bijpassend kleurenpalet en stijl. Je kunt kiezen voor een volledig authentieke look of een moderne interpretatie van de retro stijl.

Mix en match materialen

Retro keukens staan bekend om hun mix van materialen. Durf te experimenteren met verschillende materialen zoals hout, metaal, kunststof en glas. Dit helpt om diepte en interesse te creëren in je keukenontwerp.

Voeg vintage accenten toe

Vintage accessoires en meubels kunnen een retro keuken echt tot leven brengen. Denk aan oude reclameborden, nostalgische keukenapparatuur, of zelfs een vintage tafel en stoelen.

Speel met patronen

Gebruik patronen om een statement te maken in je retro keuken. Dit kan op de vloer, achterwand, of zelfs op de keukenapparatuur. Zorg er wel voor dat je patronen kiest die passen bij je gekozen stijl en kleurenpalet. 

Verlichting

Verlichting is een belangrijk aspect van het ontwerp van een retro keuken. Kies voor verlichting die past bij de stijl van je keuken, zoals hanglampen, wandlampen of zelfs fluorescerende verlichting voor een echt authentieke jaren '70 look.

Ideeën voor unieke en vintage accenten in je retro keuken

  • Vintage keukenapparatuur: Zoek naar vintage of vintage-geïnspireerde apparaten die passen bij je gekozen stijl. Dit kan variëren van een kleurrijke koelkast tot een nostalgische broodrooster.
  • Retro servies en glaswerk: Kleurrijk servies en glaswerk kunnen een leuke en speelse touch toevoegen aan je retro keuken. Gebruik deze items niet alleen voor dagelijks gebruik, maar ook als decoratie op open schappen of in vitrinekasten.
  • Vintage meubels: Geef je retro keuken extra karakter met vintage meubels zoals een klassieke eettafel, barkrukken of een ouderwetse keukenkast. Je kunt ook op zoek gaan naar meubels die zijn geïnspireerd op vintage ontwerpen maar zijn gemaakt met moderne materialen en technieken voor een interessante mix. 
  • Oude advertenties en posters: Voeg wat nostalgie toe aan je keukenmuren met oude advertenties, posters of kalenders uit de jaren '50, '60 of '70. Dit kan een leuke manier zijn om een vleugje geschiedenis en persoonlijkheid toe te voegen aan je keukenruimte.
  • Retro textiel: Gebruik retro textiel zoals tafelkleden, theedoeken en gordijnen om kleur en patronen toe te voegen aan je keuken. Dit is een eenvoudige en betaalbare manier om de retro look te versterken zonder grote veranderingen aan te brengen.
  • Decoratieve accessoires: Vintage accessoires zoals blikken, broodtrommels, keukenweegschalen en klokken kunnen zowel functioneel als decoratief zijn in een retro keuken. Ga op zoek naar items die passen bij je stijl en kleurenpalet om een samenhangend geheel te creëren.

Conclusie

Het ontwerpen van een retro keuken kan een leuke en creatieve manier zijn om je persoonlijke smaak en stijl tot uitdrukking te brengen. Of je nu kiest voor een volledig authentieke look of een moderne interpretatie, het belangrijkste is om te experimenteren met kleuren, materialen en patronen om een unieke en uitnodigende keukenruimte te creëren. Door vintage accenten toe te voegen en aandacht te besteden aan details zoals verlichting en textiel, kun je een keuken creëren die zowel functioneel als stijlvol is. 

Laat je inspireren door de verschillende stijlen uit de jaren '50, '60 en '70, en geniet van het proces van het creëren van je eigen retro keukenparadijs.

Reacties
Categorieën