Victoriaanse keuken kopen - Elegantie met een vleugje Geschiedenis en Romantiek - Geregeld24
Keuken
Zo Geregeld
Keuken
04/20/2023
4 min
0

Victoriaanse keuken kopen: Elegantie met een Vleugje Geschiedenis en Romantiek

04/20/2023
4 min
0

Victoriaanse keukens 

Victoriaanse keukens zijn geïnspireerd op de architectuur en het design uit de Victoriaanse tijd, een periode die duurde van 1837 tot 1901 tijdens het bewind van Koningin Victoria. Deze keukens staan bekend om hun elegantie, verfijning en weelderige details, die een vleugje geschiedenis en romantiek toevoegen aan het hart van het huis. In artikel zullen we de kenmerken en stijlelementen van Victoriaanse keukens verkennen, evenals praktische tips voor het creëren van een prachtige Victoriaanse keuken in je eigen huis.


Kenmerken van Victoriaanse keukens

De Victoriaanse keukenstijl is een mix van verschillende invloeden, zoals gotisch, rococo en neoklassiek design. Enkele van de belangrijkste kenmerken van Victoriaanse keukens zijn:

 • Ornamentele details: Victoriaanse keukens staan bekend om hun weelderige en gedetailleerde ontwerpen. Verwacht veel sierlijke vormen, patronen en reliëfs op kasten, meubilair en accessoires.
 • Hoge plafonds: Veel Victoriaanse huizen hebben hoge plafonds, wat zorgt voor een gevoel van grandeur en ruimtelijkheid in de keuken.
 • Donkere houtsoorten: Victoriaanse keukens maken vaak gebruik van donkere, rijkgekleurde houtsoorten zoals mahonie, eiken en walnoot voor kasten en meubilair.
 • Kleurrijk palet: Hoewel Victoriaanse keukens vaak een overwegend donker kleurenschema hebben, worden er ook levendige kleuren gebruikt om een gevoel van warmte en gezelligheid te creëren.
 • Luxe materialen: Victoriaanse keukens kenmerken zich door het gebruik van luxe materialen zoals marmer, graniet en messing, die een gevoel van elegantie en verfijning uitstralen.
 • Antieke en vintage elementen: Authentieke Victoriaanse keukens bevatten vaak antieke en vintage stukken zoals servies, bestek en decoratieve accessoires.

Stijlelementen in Victoriaanse keukens

Bij het creëren van een Victoriaanse keuken zijn er verschillende stijlelementen die je kunt integreren om een authentieke en elegante uitstraling te bereiken:

 • Kasten: Kies voor kasten met sierlijke details zoals houtsnijwerk, glazen inzetstukken en geprofileerde randen. Paneeldeuren met verhoogde panelen en kroonlijsten zijn ook typisch voor Victoriaanse keukens.
 • Vloeren: Victoriaanse keukens maken vaak gebruik van hardhouten vloeren of decoratieve keramische tegels met ingewikkelde patronen. Het gebruik van een patroon met zwart-witte tegels kan ook een dramatisch effect creëren.
 • Werkbladen: Marmer en graniet zijn populaire keuzes voor werkbladen in Victoriaanse keukens vanwege hun luxe uitstraling en duurzaamheid. Kies voor materialen met een rijke textuur en kleur om de weelderige sfeer van de keuken te versterken.
 • Verlichting: Victoriaanse keukens maken gebruik van sierlijke en opvallende verlichtingsarmaturen, zoals kroonluchters en hanglampen met glas-in-lood of geëtst glas. Wandlampen en tafellampen met decoratieve kappen kunnen ook bijdragen aan de Victoriaanse esthetiek.
 • Meubilair: Bij het kiezen van meubels voor een Victoriaanse keuken, zoek naar stukken met sierlijke details, zoals houtsnijwerk, gedraaide poten en fluwelen bekleding. Antieke of vintage stukken kunnen ook bijdragen aan de authentieke sfeer van de ruimte.
 • Accessoires en decoratie: Om de Victoriaanse look compleet te maken, voeg je decoratieve accessoires toe, zoals kant, porselein, kristal en fluwelen kussens. Hang zware gordijnen of draperieën om de ramen te versieren en gebruik weelderige tapijten om warmte en comfort toe te voegen.

Praktische tips voor het ontwerpen van een Victoriaanse keuken

Bij het ontwerpen van een Victoriaanse keuken zijn er enkele praktische overwegingen om rekening mee te houden:

Bedenk de indeling

Zorg ervoor dat je keuken een functionele indeling heeft die voldoet aan de behoeften van je gezin. Houd rekening met de plaatsing van apparaten, opslagruimte en werkruimte om een efficiënte en praktische keuken te creëren.

Kies de juiste apparaten

Hoewel je misschien de voorkeur geeft aan een authentieke Victoriaanse stijl, is het belangrijk om moderne apparaten te kiezen die voldoen aan de huidige energie- en prestatie-eisen. Er zijn veel apparaten verkrijgbaar met een vintage uitstraling die bij de Victoriaanse stijl passen zonder afbreuk te doen aan functionaliteit en efficiëntie.

Investeer in kwaliteit

Victoriaanse keukens staan bekend om hun duurzaamheid en vakmanschap. Investeer in hoogwaardige materialen en afwerkingen om ervoor te zorgen dat je keuken de tand des tijds doorstaat.

Personaliseer je keuken

Voeg persoonlijke accenten toe aan je Victoriaanse keuken door middel van accessoires, kunstwerken en stoffen die je stijl en persoonlijkheid weerspiegelen. Dit zorgt voor een unieke en sfeervolle ruimte die echt als thuis voelt.

Wees trouw aan de stijl

Zorg ervoor dat je trouw blijft aan de Victoriaanse esthetiek door het gebruik van authentieke materialen, kleuren en stijlelementen. Dit helpt je om een harmonieus en samenhangend ontwerp te creëren.

Combineer oud en nieuw

Terwijl je de Victoriaanse stijl in je keuken wilt behouden, is het belangrijk om moderne gemakken en functionaliteit te omarmen. Zoek naar manieren om moderne apparatuur en technologie te integreren zonder afbreuk te doen aan de historische charme van de ruimte.

Vergeet de details niet

Details zijn cruciaal in een Victoriaanse keuken, dus zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan de kleine dingen zoals kastknoppen, verlichtingsarmaturen en decoratieve accessoires. Deze elementen kunnen een grote impact hebben op de algehele uitstraling en sfeer van je keuken.

Maak het gezellig en uitnodigend

Victoriaanse keukens zijn bedoeld om warm en gastvrij te zijn. Gebruik zachte verlichting, comfortabele zitplaatsen en rijke textiel om een uitnodigende en gezellige sfeer te creëren waar je familie en vrienden graag tijd doorbrengen.

Experimenteer

Hoewel de Victoriaanse stijl duidelijke kenmerken en ontwerpelementen heeft, betekent dit niet dat je niet creatief kunt zijn met je keukenontwerp. Voel je vrij om te experimenteren met kleuren, patronen en materialen om een unieke en persoonlijke ruimte te creëren die perfect is voor jou en je gezin.

Door rekening te houden met deze richtlijnen en aandacht te besteden aan zowel de esthetiek als de functionaliteit van je keuken, zul je een prachtige Victoriaanse keuken creëren die de tand des tijds doorstaat en de perfecte plek biedt om te koken, dineren en samenkomen met geliefden.

Conclusie

Een Victoriaanse keuken biedt een elegante en romantische sfeer die de tand des tijds heeft doorstaan. Door de karakteristieke stijlelementen te combineren met praktische overwegingen en persoonlijke accenten, kun je een prachtige en functionele keuken creëren die de charme en grandeur van het Victoriaanse tijdperk weerspiegelt.

Reacties
Categorieën