Thuisbatterij, wel of niet dé oplossing? - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/08/2023
1 min
0

Thuisbatterij, wel of niet dé oplossing?

02/08/2023
1 min
0

Met de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt het verdienen aan het terugleveren van stroom een stuk minder interessant.. Veel mensen vragen zich daarom af of het een goed idee is om een thuisbatterij te installeren, zodat ze de zelfgeproduceerde zonne-energie zelf kunnen opslaan en gebruiken.

Niet duurzaam

Een thuisbatterij is niet per se duurzaam, omdat de productie ervan flinke milieu-impact heeft. Je maakt die impact pas goed als je veel zonnestroom opslaat die anders verloren was gegaan. Een thuisbatterij kan, afhankelijk van de grootte, tussen de 2 en 12 kilowattuur opslaan. Dit is in de zomer niet voldoende om al het overschot op te slaan en in de winter is er vaak te weinig stroom om de batterij op te laden.

Economische overwegingen

Er zijn wel economische overwegingen om voor een thuisaccu te kiezen. Als je stroom thuis opslaat, betaal je minder energiebelasting omdat je minder stroom hoeft te kopen. Toch is het aanschaffen van een thuisbatterij nog relatief duur.

Ontlasten elektriciteitsnet

Een thuisbatterij kan het elektriciteitsnet wel kan ontlasten doordat er minder stroom aan het net wordt geleverd. Maar de batterijen worden in de praktijk vaak in de ochtend opgeladen, wat juist aanleiding kan geven tot extra netwerkbelasting. Denk er ook aan dat een thuisaccu doorgaans 1 vierkante meter beslaat en op voorhand dus goed moet worden afgewogen of er plek is voor zo'n accu.

Niet bewezen milieu ontlasten

Milieu Centraal geeft aan dat een thuisbatterij nog niet bewezen is dat ze het milieu verbeteren, maar dat dit op de lange termijn wel het geval kan zijn. Als steeds meer mensen hun zonnestroom zelf gebruiken, is er minder stroom nodig uit het elektriciteitsnet en is er minder CO2-uitstoot nodig voor de energieproductie.

Tot slot

Op dit moment is er nog onzekerheid over de effectiviteit en de economische haalbaarheid van thuisbatterijen. Milieu Centraal, een milieu-onderzoeksinstituut, beveelt thuisbatterijen nog niet aan omdat de technologie nog steeds volop in ontwikkeling is en de kosten nog steeds hoog zijn. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen van thuisbatterijen te overwegen voordat je besluit om er een aan te schaffen en misschien is het slim om nog even te wachten op verdere ontwikkelingen van deze technologie.

Reacties
Categorieën