Hoe herken je mid-century meubelen? - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
04/13/2023
5 min
0

Hoe herken je mid-century meubelen?

04/13/2023
5 min
0

Mid-century meubelen 

Mid-century meubelen, ook wel bekend als mid-century modern meubelen, verwijzen naar een designstijl die populair was van de jaren '40 tot de jaren '60 van de vorige eeuw. De stijl is geïnspireerd door zowel Scandinavische als Amerikaanse invloeden en wordt gekenmerkt door strakke lijnen, organische vormen en minimalistische ontwerpen. Hier zijn enkele kenmerken waaraan je mid-century meubelen kunt herkennen:

Mid-century meubelen te herkennen aan

 • Eenvoudige, strakke lijnen: Mid-century meubelen hebben vaak eenvoudige, strakke lijnen zonder overbodige details. Ze zijn ontworpen met het oog op functionaliteit en laten onnodige versieringen achterwege.
 • Organische vormen: Hoewel de meubels eenvoudig zijn qua ontwerp, maken ze vaak gebruik van organische, vloeiende vormen die een zachte en uitnodigende uitstraling geven.
 • Gebruik van hout: Veel mid-century meubels zijn gemaakt van hout, zoals teak, walnoot en eiken. Het hout is vaak zichtbaar en wordt gekenmerkt door zijn natuurlijke kleur en nerf, waardoor de meubels een warme en authentieke uitstraling krijgen.
 • Taps toelopende poten: Een kenmerkend aspect van mid-century meubelen zijn de taps toelopende, vaak schuine poten. Deze poten zijn meestal slank en eenvoudig van vorm, waardoor het meubelstuk een luchtige en elegante uitstraling krijgt.
 • Contrasterende materialen: Naast het gebruik van hout worden er in mid-century ontwerpen vaak contrasterende materialen gebruikt, zoals metaal, glas, en textiel. Dit zorgt voor een interessant en dynamisch contrast tussen de verschillende elementen van het meubelstuk.
 • Geometrische patronen: Patronen die geïnspireerd zijn op geometrische vormen zijn kenmerkend voor mid-century ontwerpen. Deze patronen kunnen worden aangetroffen in stoffering, muurdecoratie of accessoires.
 • Felle kleuren en neutrale tinten: Mid-century meubelen kunnen zowel felle kleuren als neutrale tinten bevatten. Felle kleuren worden vaak gebruikt als accenten, terwijl neutrale tinten de basis vormen van het ontwerp.
 • Functionaliteit: Een van de belangrijkste principes van mid-century design is functionaliteit. Meubels zijn ontworpen met het oog op praktisch gebruik en comfort, zonder in te leveren op stijl en esthetiek.
 • Invloed van de natuur: Mid-century ontwerpers haalden veel inspiratie uit de natuur, en dit is terug te zien in de organische vormen en het gebruik van natuurlijke materialen in hun meubelontwerpen.
 • Iconische ontwerpers: Veel mid-century meubelen zijn ontworpen door bekende ontwerpers zoals Charles en Ray Eames, Eero Saarinen, Arne Jacobsen en Hans Wegner. Als je meubels tegenkomt die zijn ontworpen door een van deze beroemde ontwerpers, is de kans groot dat het om mid-century meubelen gaat.
 • Openheid en lichtheid: Mid-century meubelen zijn vaak ontworpen met een gevoel van openheid en lichtheid, waardoor ze perfect passen in kleinere ruimtes of kamers met veel natuurlijk licht.
 • Modulaire ontwerpen: Sommige mid-century meubels zijn modulair van aard, wat betekent dat ze kunnen worden aangepast of uitgebreid om aan verschillende behoeften en ruimtes te voldoen. Dit concept van flexibiliteit en multifunctionaliteit is kenmerkend voor de designfilosofie uit die tijd.
 • Vakmanschap: Mid-century meubelen staan bekend om hun vakmanschap en aandacht voor detail. Ze zijn vaak met de hand gemaakt, met hoogwaardige materialen en technieken die zorgen voor een lange levensduur en duurzaamheid.
 • Invloed van kunst en architectuur: Mid-century design werd sterk beïnvloed door de kunst- en architectuurtrends van die tijd, zoals het Bauhaus en het functionalisme. Hierdoor zijn de meubels vaak een mooie combinatie van kunst en functionaliteit.

Om mid-century meubelen te herkennen, kun je dus letten op de bovengenoemde kenmerken en eigenschappen. Hoewel niet alle mid-century meubels elk kenmerk zullen vertonen, zal een combinatie van enkele van deze aspecten je helpen om te bepalen of een meubelstuk inderdaad uit die periode komt of geïnspireerd is op die stijl.

Mid-century kasten herkennen

Mid-century kasten zijn meubelstukken die dateren uit het midden van de 20e eeuw (ongeveer 1933-1965) en zijn een belangrijk onderdeel van het mid-century modern design. Deze kasten worden gekenmerkt door hun strakke lijnen, minimalistische ontwerpen en het gebruik van zowel traditionele als innovatieve materialen. Hier zijn enkele aspecten van mid-century kasten die ze uniek en aantrekkelijk maken:

 • Eenvoudige vormen: Mid-century kasten zijn vaak voorzien van eenvoudige, geometrische vormen, zoals rechthoeken en vierkanten, zonder veel versieringen of details. Dit minimalistische ontwerp zorgt voor een tijdloze en elegante uitstraling.
 • Houtsoorten: De meeste mid-century kasten zijn gemaakt van hoogwaardige houtsoorten, zoals teak, walnoot, eiken en palissander. Deze houtsoorten geven de kasten een warme en natuurlijke uitstraling en zorgen voor duurzaamheid.
 • Dunne poten: Een typisch kenmerk van mid-century kasten zijn de dunne, taps toelopende poten, vaak gemaakt van hout of metaal. Deze poten geven de kasten een lichte en luchtige uitstraling en zorgen voor een visuele verbinding met de vloer.
 • Contrasterende materialen: Mid-century kasten combineren vaak verschillende materialen, zoals hout en metaal, of hout en glas. Dit zorgt voor een interessant contrast en benadrukt de moderne esthetiek van het ontwerp.
 • Modulair en functioneel: Veel mid-century kasten zijn modulair, wat betekent dat ze kunnen worden aangepast of uitgebreid om aan verschillende behoeften en ruimtes te voldoen. Ze zijn ontworpen met functionaliteit in gedachten en bieden vaak veel opbergruimte, zoals planken, lades en kastjes.
 • Kleurgebruik: Hoewel houttinten vaak de basis vormen voor mid-century kasten, kunnen ze ook worden aangevuld met heldere of pastelkleuren. Dit kleurgebruik versterkt de speelse en levendige sfeer die kenmerkend is voor deze designstijl.
 • Designer kasten: Veel beroemde ontwerpers uit de mid-century periode hebben iconische kasten ontworpen, zoals de Eames Storage Unit of de George Nelson Cabinet. Deze designer kasten zijn vaak duurder en worden beschouwd als verzamelobjecten voor designliefhebbers.

Mid-century kasten zijn veelzijdig en passen goed bij verschillende interieurstijlen, zoals minimalistisch, Scandinavisch, industrieel en zelfs bohemian. Ze zijn ook geschikt voor verschillende kamers, zoals de woonkamer, slaapkamer, eetkamer en zelfs de home office.

Als je op zoek bent naar een mid-century kast, zijn er een aantal belangrijke factoren om te overwegen. Ten eerste moet je nagaan welk type kast je nodig hebt, zoals een dressoir, boekenkast of vitrinekast. Daarnaast is het belangrijk om de grootte en schaal van de kast te bepalen, zodat deze past bij de ruimte waarin hij wordt geplaatst. Kijk ook naar de houtsoorten en kleuren die passen bij jouw interieur en persoonlijke smaak.

Mijn ervaring

Afgelopen week waren we in Dronten bij een tuinwinkel en besloten naderhand nog even rond te rijden. Daar viel ons oog op een kringloopwinkel of tweedehands winkel zoals anderen het noemen. Een mooi uitgestalde winkel waar ons oog al snel op een kast viel. M'n vriendin gaf aan dat dit een (dure) mid-century kast was. Ik zag wel dat die kast oud was maar vroeg me af hoe je nou de mid-century stijl herkent. Dat heeft me ook doen besluiten om onderzoek te doen en dit artikel te schrijven. Zij gaf aan dat een belangrijk kenmerk bij deze kast het (gouden) streepje in de kast was. Dus ik had weer wat geleerd! Mid-century  meubelen kom je naast Marktplaats dus ook regelmatig in kringloopwinkels tegen.

Hoe vind ik mid-century meubels

Er zijn verschillende opties als het gaat om het kopen van mid-century meubels. Je kunt op zoek gaan naar vintage meubelen in antiekwinkels, online marktplaatsen of veilingen. Deze meubelen kunnen authentiek zijn, maar kunnen ook enige tekenen van slijtage vertonen. Als je op zoek bent naar een nieuwere meubels, zijn er verschillende moderne meubelmakers die "mid-century" geïnspireerde kasten produceren. Deze kasten zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben een modernere twist aan het ontwerp.

Tot slot

Of je nu gaat voor vintage of modern, de mid-century stijl voegt een tijdloze en elegante uitstraling toe aan je interieur. Hun eenvoudige, functionele en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen maken ze een must-have voor liefhebbers van modern vintage design.

> Bekijk ook mid-century moderne stijl

Reacties
Categorieën