Het tijdloze design van de Scandinavische woonstijl - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
03/07/2023
2 min
0

Het tijdloze design van de Scandinavische woonstijl

03/07/2023
2 min
0

De Scandinavische woonstijl, ook wel Nordic of Nordic Design genoemd, komt uit de noordelijke landen van Europa, zoals Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Het is een minimalistische en functionele stijl, waarbij de focus ligt op eenvoud, licht en natuurlijke materialen. Hieronder vind je meer informatie over de kenmerken en geschiedenis van deze populaire woonstijl.

Kenmerken van de Scandinavische woonstijl

  • Kleurenpalet: De kleuren zijn meestal licht en neutraal, zoals wit, grijs, beige en pasteltinten. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van accentkleuren, zoals zwart, blauw en groen.
  • Natuurlijke materialen: Hout is een belangrijk materiaal in deze woonstijl. Vaak wordt er gebruik gemaakt van licht gekleurd hout, zoals grenen en berken. Andere veelvoorkomende materialen zijn wol, linnen, katoen, leer en steen.
  • Functionaliteit: In een Scandinavisch interieur staat functionaliteit centraal. Meubels hebben vaak een strak en minimalistisch design en zijn vooral bedoeld om praktisch te zijn. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van multifunctionele meubels, zoals een bank met opbergruimte of een bed met lades eronder.
  • Natuurlijk licht: In Scandinavische landen zijn de winters lang en donker, waardoor natuurlijk licht erg belangrijk is. In een Scandinavisch interieur vind je dan ook vaak grote ramen en lichte gordijnen die het daglicht binnenlaten.
  • Eenvoudige accessoires: Accessoires in een Scandinavisch interieur zijn vaak eenvoudig en functioneel, zoals kussens en plaids van natuurlijke materialen, vazen met takken of bloemen, en minimalistische lampen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van planten, zoals cactussen en vetplanten, die weinig onderhoud nodig hebben en een natuurlijke sfeer creëren.


Geschiedenis van de Scandinavische woonstijl

De Scandinavische woonstijl is ontstaan in de jaren 30 van de vorige eeuw en werd beïnvloed door de Bauhaus-beweging. De ontwerpers wilden een nieuwe, moderne stijl creëren die betaalbaar was en toegankelijk voor iedereen. Ze richtten zich op functionaliteit en eenvoudige vormen, en gebruikten natuurlijke materialen. 

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Scandinavische woonstijl steeds populairder. Het werd gezien als een symbool van moderniteit en vooruitgang. Het minimalistische en functionele design paste goed bij de naoorlogse tijdgeest, waarin soberheid en zuinigheid centraal stonden.

Tijdloze en duurzame stijl

Tegenwoordig is de Scandinavische woonstijl nog steeds erg populair en wordt het wereldwijd toegepast. Het wordt gezien als een tijdloze en duurzame stijl, die past bij zowel modern als klassiek interieur.

Tot slot

De Scandinavische woonstijl is een stijl die de tand des tijds heeft doorstaan en zich blijft ontwikkelen. Met zijn nadruk op functionaliteit, eenvoud, natuurlijke materialen en licht, blijft het een populaire keuze voor mensen die een minimalistische en serene uitstraling in hun huis willen creëren. De geschiedenis van de Scandinavische woonstijl toont aan dat het ontwerp ervan voortkomt uit een verlangen naar betaalbaarheid en toegankelijkheid voor iedereen. 

De stijl is nog steeds relevant en relevant voor de moderne tijd, en wordt gezien als een duurzame keuze voor interieurontwerp. Of het nu gaat om het ontwerpen van een geheel nieuwe ruimte of het toevoegen van Scandinavische elementen aan een bestaand interieur, deze stijl blijft een tijdloze en elegante keuze voor elke woning.

> Bekijk hier alle andere woonstijlen voor inspiratie
Reacties
Categorieën