Hoe tuin klaar maken bij verkoop huis? - Geregeld24
Tuin
Zo Geregeld
Tuin
02/28/2023
9 min
0

Hoe de tuin klaar maken voor de verkoop van je huis?

02/28/2023
9 min
0

Een goed onderhouden tuin is enorm belangrijk voor de verkoop van je huis. Het eerste visuele contact zowel online als bij de eerste bezichtiging. Een netjes verzorgde tuin zegt iets over het totaalbeeld van de woning en kan het positieve gevoel (anders hadden ze geen afspraak voor bezichtiging gemaakt) enorm versterken. Daarom vind je hieronder een aantal belangrijke stappen die kunt nemen om je tuin er mooier uit te laten zien voor de verkoop van je huis.

Tuin

Voorwoord

De belangrijkheid van een tuin wordt door verkopers nog weleens onderschat. Doe dat niet, dat is zonde wanneer je juist zo je best hebt gedaan om de woning verkoopklaar te maken. Vooral de voortuin geeft een eerste indruk en die moet positief zijn. Dat geldt ook voor de stoep en randen langs de tuin. Laat de voortuin er verzorgd uitzien want je krijgt maar één kans op een eerste indruk.

Ruim je tuin op

 • Ruim rommel op: Een nette en opgeruimde tuin kan een grote impact hebben op potentiële kopers bij de verkoop van je huis. Een van de belangrijkste stappen bij het klaarmaken van je tuin voor verkoop is het opruimen van alle rommel. Dit omvat het verwijderen van afval, bladeren, dode takken, en andere spullen die in de tuin liggen.
 • Maai het gras: Het maaien van het gras en het trimmen van struiken en bomen kan ook helpen om de tuin netjes te maken en er verzorgd uit te laten zien. Dit kan het verschil maken voor potentiële kopers die een eerste indruk krijgen van je woning.
 • Dode bladeren: Verwijderen van dode bladeren en takken is belangrijk, omdat dit kan helpen om de algehele gezondheid van je tuin te verbeteren. Dode planten en bladeren kunnen schimmels en ziektes verspreiden en kunnen er onverzorgd uitzien. 
 • Onkruid verwijderen: Het is ook een goed idee om onkruid te verwijderen en de tuin schoon te maken, zodat de bloemen en planten die er wel zijn beter zichtbaar zijn. Met een opgeruimde en nette tuin trek je meer aandacht van potentiële kopers.

Repareer gebreken

Het repareren van eventuele gebreken in je tuin is een belangrijke stap om je woning te presenteren als goed onderhouden en waardevol voor potentiële kopers. Dit omvat het repareren van kapotte hekken, losse stenen in het tuinpad, beschadigde bloempotten en andere beschadigingen die kunnen voorkomen in je tuin.

 • Herstel afrastering: Kapotte hekken of omheiningen kunnen een potentieel veiligheidsrisico vormen en een slechte indruk achterlaten bij potentiële kopers. Het is daarom essentieel om deze reparaties uit te voeren om een veilige en aantrekkelijke tuin te creëren.
 • Losse stenen: Losse stenen in het tuinpad kunnen ook een potentieel veiligheidsrisico vormen en een slordige indruk achterlaten. Het vervangen of vastzetten van deze stenen kan helpen om je tuin er verzorgd uit te laten zien en potentiële kopers te laten zien dat je de nodige aandacht besteedt aan het onderhoud van je woning.
 • Repareren: Het repareren van beschadigde bloempotten kan helpen om je tuin er netjes en verzorgd uit te laten zien. Het vervangen van beschadigde potten of het repareren van beschadigingen kan ervoor zorgen dat je bloemen en planten er gezonder uitzien.

Door deze reparaties uit te voeren, kun je de waarde van je woning vergroten en de aandacht van potentiële kopers trekken. Een goed onderhouden en aantrekkelijke tuin kan een belangrijke factor zijn bij een huis verkopen.

Voeg kleur toe aan je tuin

Het toevoegen van kleur aan je tuin kan een geweldige manier zijn om de aandacht van potentiële kopers te trekken en de waarde van je woning te verhogen. Het planten van bloemen en planten kan helpen om je tuin er levendig en verzorgd uit te laten zien.

 • Weinig onderhoud: Het is belangrijk om te kiezen voor planten die weinig onderhoud nodig hebben, vooral als je niet veel tijd hebt om je tuin te onderhouden. Kies voor planten die passen bij de tijd van het jaar en die gemakkelijk te verzorgen zijn. Bijvoorbeeld, kies voor lentebloemen zoals tulpen en narcissen in het voorjaar, zomerbloemen zoals petunia's en zonnebloemen in de zomer, en herfstbloemen zoals chrysanten en asters in de herfst.
 • Bijpassende stijl: Kies ook voor planten die passen bij de stijl van je woning en tuin. Bijvoorbeeld, als je een klassieke of formele tuin hebt, kunnen hagen en buxusstruiken geschikt zijn, terwijl voor een meer informele tuin wilde bloemen en siergrassen passender kunnen zijn.
 • Decoratie: Het toevoegen van kleur kan ook worden bereikt door middel van decoratieve plantenbakken en hanging baskets. Deze kunnen op strategische plaatsen in je tuin worden geplaatst om een vleugje kleur en stijl toe te voegen.

Door kleurrijke bloemen en planten toe te voegen, kun je de gevoelswaarde van je huis verhogen en potentiële kopers laten zien dat u de nodige aandacht besteedt aan het onderhoud van je tuin.

Verzorg beplanting

Het verzorgen van de beplanting is een belangrijke stap bij het klaarmaken van je tuin voor de verkoop van je huis. Een gezonde, goed onderhouden tuin kan de waarde van je woning verhogen en potentiële kopers aantrekken.

 • Aarde en compost: Een goede manier om je beplanting te verzorgen is door aarde en compost toe te voegen om de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Dit kan helpen om je planten en bloemen gezond te houden en ervoor te zorgen dat ze goed groeien.
 • Verwijderen onkruid: Het verwijderen van onkruid is ook essentieel om je tuin er netjes en verzorgd uit te laten zien. Onkruid kan snel groeien en zich verspreiden, waardoor je tuin er slordig en onverzorgd uitziet. Het is belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen om je tuin er netjes uit te laten zien.
 • Snoeien: Het snoeien of verwijderen van dode planten is ook belangrijk om je tuin er gezond uit te laten zien. Dode planten kunnen snel verspreiden en andere planten infecteren, waardoor je hele tuin er ziek en ongezond uitziet. Het snoeien van planten kan ook helpen om hun groei te bevorderen en je tuin er netjes uit te laten zien.

Door je beplanting goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat de tuin er gezond en goed onderhouden uitziet. Een gezonde, goed onderhouden tuin is voor potentiële kopers aantrekkelijk en verhoogt het positieve gevoel dat de verkopers goed met de tuin en woning zijn omgegaan. Hierbij moet de woning dan ook goed onderhouden zijn.

Verlichting in de tuin

Buitenverlichting kan niet alleen zorgen voor veiligheid in de avonduren, maar het kan ook helpen om jouw tuin en de buitenkant van jouw huis te accentueren en er aantrekkelijker uit te laten zien voor potentiële kopers. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van buitenverlichting om jouw huis verkoopklaar te maken:

 • Kies de juiste verlichting: Kies verlichting die past bij de stijl van jouw huis en de omgeving. Verlichting die te fel of te zwak is, kan afbreuk doen aan de uitstraling van jouw huis.
 • Accentueer architectonische details: Verlicht bijvoorbeeld de gevel van jouw huis om de architectonische details te accentueren. Dit kan helpen om het huis er aantrekkelijker uit te laten zien en meer op te laten vallen.
 • Verlicht de tuin: Voeg buitenverlichting toe aan de tuin om deze er aantrekkelijker uit te laten zien. Verlicht bijvoorbeeld de paden en het tuinmeubilair om het voor potentiële kopers gemakkelijker te maken om zich voor te stellen hoe ze de ruimte kunnen gebruiken.
 • Voeg sfeerverlichting toe: Verlichting kan ook worden gebruikt om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren. Overweeg bijvoorbeeld om stringverlichting toe te voegen aan een overdekt terras of pergola.
 • Wees zuinig met verlichting: Te veel verlichting kan afleidend zijn en afbreuk doen aan de uitstraling van jouw huis. Zorg ervoor dat de verlichting subtiel en goed gedoseerd is.
 • Gebruik energiezuinige verlichting: LED-lampen zijn energiezuiniger dan traditionele gloeilampen en gaan langer mee.
 • Installeer bewegingssensoren: Hierdoor worden de lichten automatisch ingeschakeld wanneer er beweging wordt gedetecteerd.
 • Plaats verlichting bij de voor- en achterdeur: Hierdoor wordt het voor jou en jouw gasten of bezichtigers (avondbezichtiging) gemakkelijker om 's avonds veilig binnen te komen en te vertrekken.
 • Tuinpad: Overweeg om verlichting toe te voegen aan het tuinpad: Hierdoor wordt het gemakkelijker voor bezichtigers om 's avonds veilig rond te lopen in de tuin.

Plaats tuinmeubelen

Het plaatsen van tuinmeubelen kan een geweldige manier zijn om je tuin aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Tuinmeubelen kunnen helpen om je tuin er gastvrij en uitnodigend uit te laten zien, en kunnen potentiële kopers ook een idee geven van hoe ze de tuin kunnen gebruiken.

 • Bijpassende stijl: Bij het kiezen van tuinmeubelen is het belangrijk om te kiezen voor meubels die passen bij de stijl van je huis en tuin. Als u een traditionele of klassieke tuin heeft, kunnen houten meubels met een vintage uitstraling geschikt zijn, terwijl moderne en strakke meubels beter passen bij een eigentijdse tuin.
 • Comfortabele meubels: Het is ook belangrijk om te kiezen voor comfortabele meubels, zoals stoelen en banken met zachte kussens en loungestoelen. Dit kan potentiële kopers helpen om zich voor te stellen hoe ze de tuin kunnen gebruiken voor ontspanning en recreatie.
 • Tafels en stoelen: Het plaatsen van tafels en stoelen in de buurt van de barbecue of buitenkeuken kan ook een geweldige manier zijn om de potentie van je tuin als entertainmentruimte te laten zien.
 • Decoratie: Overweeg ook om decoratieve elementen toe te voegen, zoals kussens, dekens en plantenbakken. Dit kan helpen om je tuin er stijlvol en uitnodigend uit te laten zien.

Door tuinmeubelen toe te voegen, kun je de potentie van je tuin als leefruimte laten zien en potentiële kopers aantrekken. Zorg ervoor dat je meubels goed worden onderhouden en er schoon en netjes uitzien. 

Accessoires toevoegen

Accessoires kunnen een belangrijke rol spelen bij het opfleuren van je tuin en het toevoegen van een persoonlijk tintje. Denk bijvoorbeeld aan bloempotten, beelden, vogelhuisjes, fonteinen, lantaarns en decoratieve stenen.

 • Stijl accessoires: Het is belangrijk om accessoires te kiezen die passen bij de stijl van je huis en tuin. Als je bijvoorbeeld een traditionele of landelijke tuin hebt, kunnen rustieke bloempotten en beelden van dieren of vogels geschikt zijn, terwijl een moderne tuin beter af is met strakke en minimalistische accessoires.
 • Bijpassende grootte: Zorg er bij het kiezen van accessoires voor dat ze passen bij de schaal van je tuin. Als je tuin klein is, kunnen grote en opvallende accessoires overweldigend zijn en de ruimte kleiner doen lijken. Kies in dat geval liever voor kleinere accessoires die subtiel en verfijnd zijn.
 • Benadrukken functie: Accessoires kunnen ook helpen om de functie van je tuin te benadrukken. Als je tuin bijvoorbeeld een zwembad heeft, kunnen strandstoelen en parasols bijdragen aan het creëren van een ontspannen vakantiegevoel.
 • Plaatsing: Het is belangrijk om accessoires op de juiste manier te plaatsen. Plaats ze op strategische plekken in je tuin om de aandacht te vestigen op mooie kenmerken en om een gevoel van evenwicht en harmonie te creëren.

Let erop dat de accessoires goed onderhouden en schoongemaakt worden. Vuile of beschadigde accessoires kunnen afbreuk doen aan de uitstraling van je tuin en potentiële kopers afschrikken. 

Onderhouden van je tuin

Het onderhouden van je tuin is van cruciaal belang als u je huis wilt verkopen. Een verzorgde en goed onderhouden tuin kan potentiële kopers een positieve indruk geven van je woning en kan het verschil maken bij het nemen van een aankoopbeslissing. Hier zijn enkele tips om je tuin goed te onderhouden:

 • Regelmatig snoeien en trimmen: Houd je struiken, bomen en heggen op een beheersbare grootte door ze regelmatig te snoeien en te trimmen. Dit geeft je tuin een nette en verzorgde uitstraling.
 • Maai je gazon regelmatig: Houd je gazon netjes door het regelmatig te maaien. Dit geeft je tuin een verzorgde uitstraling en zorgt ervoor dat je gras gezond blijft.
 • Verwijder onkruid: Onkruid kan snel groeien en je tuin overwoekeren. Verwijder daarom regelmatig het onkruid om je tuin er netjes en verzorgd uit te laten zien.
 • Water geven: Zorg ervoor dat je planten en gazon voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Een uitgedroogde en verkleurde tuin kan potentiële kopers afschrikken.
 • Bemesten: Geef je planten en gazon de nodige voedingsstoffen door ze regelmatig te bemesten. Dit zal je tuin helpen om gezond en groen te blijven.
 • Verwijder afval en rommel: Houd je tuin netjes en opgeruimd door regelmatig afval en rommel te verwijderen. Dit geeft je tuin een verzorgde uitstraling en voorkomt dat potentiële kopers worden afgeschrikt.
 • Repareren: Repareer eventuele gebreken in je tuin, zoals kapotte hekken, losse stenen in het tuinpad of beschadigde bloempotten. Dit zal je tuin er netjes en verzorgd uit laten zien.
 • Seizoensgebonden onderhoud: Houd rekening met seizoensgebonden onderhoud,

Tot slot

Zoals in het begin gezegd: Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk en zorg dat deze goed is. Potentiële kopers rijden vaak door de straat voordat ze een afspraak voor bezichtiging plannen. Hiermee is direct het belang van bijvoorbeeld de voortuin op scherp gezet. Ook de rest zoals schone ramen, schilderwerk enzovoort zijn enorm belangrijk voor een eerste indruk die mensen in hun gedachten mee naar huis nemen.

> Meer informatie over je huis verkopen


TuinTuin

Reacties
Categorieën