Betoverende Mediterrane Oase: Creëer je eigen stukje Middellandse Zee in de achtertuin - Geregeld24
Tuin
Zo Geregeld
Tuin
03/09/2023
3 min
0

Mediterrane Oase: Je eigen stukje Middellandse Zee in de achtertuin

03/09/2023
3 min
0

Een mediterrane tuin is een stijlvolle en prachtige tuin die is ontworpen om te lijken op de natuurlijke omgeving rond de Middellandse Zee. Deze tuinen zijn geïnspireerd op de traditionele tuinen van landen zoals Italië, Griekenland, Marokko en Spanje en zijn populair over de hele wereld vanwege hun schoonheid en eenvoudige, natuurlijke uitstraling.

Tuin

Kenmerken van een mediterrane tuin

De kenmerken van een mediterrane tuin zijn onder meer het gebruik van natuurlijke materialen, zoals terracotta potten en stenen muren, samen met planten die van nature voorkomen in de regio, zoals olijfbomen, lavendel, bougainvillea, agave, rozemarijn en citrusbomen. Deze planten worden vaak in groepen geplant, waardoor een overvloed aan kleur en textuur ontstaat.

Een ander belangrijk kenmerk van mediterrane tuinen is het gebruik van water. Fonteinen, waterpartijen en vijvers zijn populair in deze tuinen en kunnen bijdragen aan de rustgevende en ontspannen sfeer die ze uitstralen.

Ontwerpen van een mediterrane tuin

Bij het ontwerpen van een mediterrane tuin is het belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke omgeving. De tuin moet zo ontworpen zijn dat het de schoonheid van de omgeving benadrukt en niet overheerst. Een goed ontworpen mediterrane tuin moet ook gemakkelijk te onderhouden zijn en duurzaamheid bevorderen. Lees meer over het ontwerpen van een tuin >

De juiste planten en materialen

Om een mediterrane tuin te creëren, moet je beginnen met het kiezen van de juiste planten en materialen. Kies planten die goed gedijen in het klimaat van de regio waar je woont. Zorg ervoor dat de planten voldoende zonlicht krijgen en beschut zijn tegen wind. Kies voor materialen die natuurlijk en duurzaam zijn, zoals stenen, terracotta en hout.

Eenvoud en natuurlijkheid

Als het gaat om het ontwerp van de tuin, moet je streven naar eenvoud en natuurlijkheid. Houd de tuin niet te vol en zorg voor een goede mix van harde en zachte materialen. Creëer verschillende niveaus en zorg voor veel zitgelegenheid, zodat je kunt genieten van de schoonheid van de tuin vanuit verschillende perspectieven. 

Geïnspireerd op landen rond de Middellandse Zee

Een mediterrane tuin is geïnspireerd op de tuinen van de landen rond de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Italië, Spanje en Marokko. Nog even wat kenmerken van een mediterrane tuin op een rij:

 • Beplanting: Olijfbomen, lavendel, cipressen, agave, bougainvillea, rozemarijn, palmbomen, citrusbomen en andere soorten mediterrane planten.
 • Kleur: Een mediterrane tuin heeft over het algemeen aardse kleuren, zoals terracotta, beige, bruin en groen. Ook kunnen er accenten worden toegevoegd met felle kleuren, zoals rood, oranje en blauw.
 • Terrassen: Een mediterrane tuin heeft vaak meerdere terrassen, waar men kan zitten en genieten van het uitzicht. Deze terrassen zijn vaak bestraat met natuursteen of terracotta tegels.
 • Water: Water is een belangrijk element in een mediterrane tuin. Dit kan bijvoorbeeld een vijver, fontein of waterpartij zijn.
 • Decoratie: Decoratieve elementen zoals beelden, potten en andere kunstwerken kunnen de mediterrane sfeer van de tuin versterken.
 • Muurtjes: Muurtjes van natuursteen of stucwerk zijn een belangrijk onderdeel van de mediterrane tuin. Ze bieden beschutting tegen de zon en creëren een intieme sfeer.
 • Verlichting: Verlichting kan de mediterrane sfeer van de tuin 's avonds versterken. Het gebruik van lampen in warme tinten en met een zacht licht zorgt voor een gezellige sfeer.
 • Tuinmeubelen: Tuinmeubelen zijn belangrijk in een mediterrane tuin. Kies voor stoelen en banken met warme kleuren en natuurlijke materialen, zoals hout en rotan.
 • Kiezelstenen en grindpaden: in plaats van traditionele bestrating, gebruiken mediterrane tuinen vaak kiezelstenen en grind voor paden en terrassen. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en past goed bij de omringende planten.
 • Waterpartijen: een fontein, vijver of andere waterpartij kan een prachtige toevoeging zijn aan een mediterrane tuin. Het water zorgt voor verkoeling op warme dagen en voegt een rustgevend geluid toe.
 • Kruiden: mediterrane keukenkruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano zijn populaire planten in mediterrane tuinen. Ze ruiken heerlijk en kunnen worden gebruikt in vele gerechten.
 • Terracotta potten: aardewerk potten en schalen in warme kleuren zoals rood, oranje en geel zijn typische accessoires voor een mediterrane tuin. Ze geven een authentieke sfeer en kunnen worden gebruikt om planten te accentueren.
 • Kleurrijke bloemen: mediterrane tuinen zijn vaak kleurrijk met bloemen in warme tinten zoals geel, oranje, rood en paars. Populaire bloemen zijn bougainvillea, oleander, zonnebloemen en irissen.
 • Zitplaatsen: mediterrane tuinen nodigen uit om te ontspannen en te genieten van de omgeving. Daarom zijn er vaak verschillende zitplaatsen zoals bankjes, stoelen, ligbedden en schaduwrijke plekken onder pergola's of bomen.
 • Natuurlijke materialen: materialen zoals hout, steen en ijzer passen goed bij de natuurlijke uitstraling van een mediterrane tuin. Gebruik bijvoorbeeld een houten pergola, stenen muurtjes of ijzeren hekken om de tuin af te bakenen.

Tot slot

Tot slot moet je regelmatig onderhoud uitvoeren om de tuin er mooi en gezond te laten uitzien. Verwijder regelmatig onkruid en snoei planten waar nodig. Geef de planten regelmatig water en voeg compost toe om de grond gezond te houden.

Al met al is een mediterrane tuin een prachtige keuze voor iedereen die houdt van eenvoud, natuurlijkheid en schoonheid. Met de juiste planning en aandacht voor detail, kan een mediterrane tuin de perfecte plek zijn om te ontspannen, te genieten van de zon en te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Tuin

Reacties
Categorieën