Tuin inrichten: Hoe doe je dat? - Geregeld24
Tuin
Zo Geregeld
Tuin
03/09/2023
4 min
0

Tuin inrichten: Hoe doe je dat?

03/09/2023
4 min
0

Een prachtige en functionele tuin is een lust voor het oog en kan ook nog eens bijdragen aan je gemoedstoestand. Maar het inrichten van een tuin kan een uitdaging zijn, vooral als je geen ervaring hebt met tuininrichting. In deze blog delen we tips en handvatten om je te helpen bij het inrichten van jouw droomtuin.

Tuin

Start met een ontwerp

De basis van een stijlvolle en functionele tuin is een goed ontwerp. Begin met het analyseren van de beschikbare ruimte en maak vervolgens een plattegrond van de tuin. Denk na over wat je graag in de tuin zou willen hebben, zoals een terras, borders, een gazon, een tafel voor in de tuin of misschien zelfs een vijver. Werk met laagjes om de tuin meer diepte en dimensie te geven en overweeg de verlichting om een gezellige sfeer te creëren. Door een duidelijk ontwerp te maken, weet je precies wat je nodig hebt en voorkom je impulsieve aankopen. Lees meer over ontwerpen van je tuin >

Bijpassende meubels en accessoires

Het kiezen van de juiste meubels en accessoires is essentieel bij het inrichten van een tuin. Tuinmeubels en accessoires hebben een grote impact op de uitstraling van de tuin en kunnen ervoor zorgen dat de tuin een persoonlijke en aantrekkelijke sfeer krijgt. Bij het kiezen van tuinmeubels is de stijl of het thema van de tuin belangrijk. Er zijn verschillende stijlen en thema's waaruit je kunt kiezen, van landelijk en mediterraan tot modern en industrieel. Bijvoorbeeld, als je een landelijke of mediterrane stijl hebt gekozen, passen tuinmeubels van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe of rotan perfect bij deze stijl. Metalen meubels passen daarentegen beter bij een moderne of industriële stijl.

Naast meubels zijn accessoires ook belangrijk om de sfeer van de tuin te bepalen. Denk hierbij aan kussens, kleden, kaarsen en bloempotten. Door te spelen met verschillende kleuren en materialen kun je een unieke uitstraling creëren die past bij jouw persoonlijke smaak.

Thema of stijl van jouw tuin

Een samenhangende sfeer creëren in de tuin begint bij het kiezen van een stijl of thema. Misschien houd je van een landelijke uitstraling, of ga je liever voor modern en strak. Kies planten en decoraties die passen bij de gekozen stijl. Door creatief te zijn met het gebruik van materialen, kun je een unieke uitstraling creëren. Overweeg ook om contrasten aan te brengen, bijvoorbeeld door het combineren van verschillende kleuren of materialen.

Voorbeelden van verschillende tuinstijlen 

Er zijn veel verschillende tuinstijlen en -ontwerpen, elk met hun eigen kenmerken en esthetiek. Hieronder vind je een lijst met enkele van de meest voorkomende tuinstijlen:

  • Formele tuinen: deze tuinen worden gekenmerkt door symmetrische en geometrische ontwerpen, met rechte lijnen, strakke vormen en vaak gebruik van buxushagen en strak geschoren gras.
  • Cottage tuinen: deze tuinen hebben een meer informele, rustieke uitstraling, met overvloedige bloeiende planten, vaak in een willekeurig patroon geplant, langs kronkelende paden en omheiningen. Lees meer >
  • Mediterraanse tuinen: deze tuinen zijn geïnspireerd op de tuinen in Zuid-Europa en hebben vaak een mix van kleurrijke bloemen, geurige kruiden en groenblijvende planten, samen met muren en fonteinen die doen denken aan de oude Romeinse en Griekse stijlen.
  • Siertuin: Een siertuin is een tuin die is ontworpen voor esthetische doeleinden, zoals bloemen, bomen, struiken, gazon en decoratieve elementen zoals tuinbeelden, fonteinen of tuinmeubilair. Lees meer >
  • Japanse tuinen: deze tuinen zijn geïnspireerd op traditionele Japanse tuinontwerpen en zijn gericht op rust en eenvoud. Ze bevatten vaak waterpartijen, rotsen, gravel, en subtiele bloemen en planten.
  • Tropische tuinen: deze tuinen hebben vaak exotische planten en kleurrijke bloemen die gedijen in een warm en vochtig klimaat. Vaak vind je hier ook palmbomen, varens en andere weelderige planten.
  • Moderne tuinen: deze tuinen hebben vaak strakke lijnen en geometrische vormen, met minimalistische beplanting en hardscape-elementen zoals beton, metaal en glas.
  • Eclectische tuinen: deze tuinen mengen vaak verschillende stijlen en hebben een ongedwongen en creatieve uitstraling. Ze kunnen een mix zijn van formele en informele ontwerpen, en bevatten vaak unieke planten en decoratieve elementen.

Dit is slechts een selectie van de vele tuinstijlen die er zijn. Tuinontwerp kan ook worden aangepast aan de individuele voorkeuren en behoeften van een eigenaar of ontwerper. Verschillende benamingen voor een mix van stijlen worden vaak gebruikt om het thema van de tuin te benadrukken.

Tuinelementen als accent

Tuinelementen kunnen een prachtig accent zijn in de tuin en de uitstraling van de tuin versterken. Denk aan waterornamenten zoals fonteinen en watervallen, tuinbeelden en sculpturen, pergola's en veranda's. Overweeg de grootte en stijl van de tuinelementen om te passen bij de uitstraling van de tuin. Bijvoorbeeld, als je een kleine tuin hebt, kies dan voor kleine tuinelementen, anders kan het de tuin onnodig vol laten lijken.

Kies daarom voor kleine tuinelementen, zoals een decoratieve vogelbad of een bloempot. Dit kan de uitstraling van de tuin verbeteren zonder dat het te vol of chaotisch lijkt. Verder is het belangrijk om ook de verlichting mee te nemen in het ontwerp. Door te spelen met verschillende soorten verlichting, zoals grondspots en hanglampen, kun je de sfeer van de tuin in de avond versterken.

Tot slot

Een goed ontworpen en ingerichte tuin kan niet alleen prachtig zijn om naar te kijken, maar kan ook bijdragen aan je gemoedstoestand. Het startpunt voor een stijlvolle en functionele tuin is een goed ontwerp. Maak een plattegrond en bedenk wat je graag in de tuin wilt hebben. Het kiezen van bijpassende meubels en accessoires is essentieel om de gewenste sfeer te creëren. Er zijn veel verschillende tuinstijlen waaruit je kunt kiezen, van formele en cottage tot Japanse en moderne tuinen. Het creëren van een samenhangende sfeer in de tuin begint bij het kiezen van een stijl of thema en het spelen met verschillende kleuren en materialen om een unieke uitstraling te creëren die past bij jouw persoonlijke smaak.

Tuin

Reacties
Categorieën