Verschillende tuinstijlen op een rij - Geregeld24
Tuin
Zo Geregeld
Tuin
03/09/2023
2 min
0

Verschillende tuinstijlen op een rij

03/09/2023
2 min
0

Er zijn enorm veel tuinstijlen en thema's die voor het tuinontwerp en de inrichting gebruikt kunnen worden. Vaak volgt er een mix van meerdere stijlen om het persoonlijk naar eigen smaak te maken. Om je wat inspiratie te geven vind je hier een overzicht van enkele veelvoorkomende tuinstijlen en hun belangrijkste kenmerken.

Tuin

Formele tuin

Een formele tuin wordt gekenmerkt door symmetrische ontwerpen en geometrische vormen. Strakke lijnen, aangelegde gazons, formele hagen, afgemeten bloemperken, fonteinen en sculpturen zijn allemaal kenmerkend voor deze stijl.

Informele tuin

Een informele tuin is minder gestructureerd dan een formele tuin en heeft een natuurlijker uiterlijk. Bloembedden en borders zijn vaak organisch van vorm, en paden en opritten zijn kronkelend. Informele tuinen maken gebruik van een breed scala aan planten, waaronder wilde bloemen, struiken en bomen.

Cottage tuin

Een cottage tuin is een romantische, informele tuin die vaak wordt gekenmerkt door bloeiende planten en een overvloed aan kleur. Deze tuinen zijn vaak klein en omringen een traditionele Engelse cottage. Kenmerkende planten zijn rozen, floxen, viooltjes en vergeet-mij-nietjes. Vaak wordt er gebruik gemaakt van trellises, rozenbogen en oude stenen muren om een rustieke uitstraling te creëren. Lees meer >

Japanse tuin

Een Japanse tuin is een tuin die ontworpen is om te reflecteren en te inspireren. De belangrijkste kenmerken zijn strakke lijnen, asymmetrische ontwerpen en subtiele plantencombinaties. Waterpartijen, zoals vijvers en watervallen, zijn een essentieel onderdeel van de Japanse tuin. Vaak worden er ook stenen en keien gebruikt om de tuin te decoreren en een Zen-achtige sfeer te creëren.

Mediterrane tuin

Een mediterrane tuin is geïnspireerd op de tuinen van de landen rond de Middellandse Zee. Kenmerkende elementen zijn olijfbomen, lavendel, citrusbomen, terracotta potten en zonovergoten terrassen. Kleurrijke bloemen zoals bougainvillea en oleanders worden vaak gebruikt om een accent toe te voegen aan deze tuinen. Lees meer >

Moderne tuin

Een moderne tuin is een minimalistische en strakke tuinstijl. De belangrijkste kenmerken zijn strakke lijnen, geometrische vormen en een beperkt aantal planten. Er wordt vaak gebruik gemaakt van materialen zoals beton, glas en metaal om een moderne uitstraling te creëren.

Tropische tuin

Een tropische tuin is ontworpen om een gevoel van weelderige vegetatie en een exotische sfeer te creëren. Kenmerkend zijn grote bladeren, heldere kleuren en exotische planten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een waterpartij, zoals een vijver of een fontein, om de sfeer van de tropen te versterken.

Wilde tuin

Een wilde tuin is een stijl die zich richt op het creëren van een natuurlijke en wilde uitstraling. Het kenmerkt zich door het gebruik van inheemse planten, ruige borders en onregelmatige vormen.

Aziatische tuin

De Aziatische tuin is geïnspireerd op de tuinen van Azië en heeft vaak elementen zoals stenen lantaarns, waterelementen, boeddhistische beelden en bonsaibomen.

Tropische tuin

De tropische tuin is geïnspireerd op de exotische tuinen van de tropen en kenmerkt zich door het gebruik van grote, kleurrijke en exotische planten, palmbomen en watervallen.

Siertuin

Siertuinen kunnen ook thematisch zijn, zoals een Engelse landschapstuin, een Franse tuin of een Japanse tuin. Een thematische siertuin kan worden ontworpen om een specifieke sfeer of gevoel te creëren, zoals een romantische sfeer of een serene en meditatieve omgeving. In een thematische siertuin worden vaak specifieke planten en decoraties gebruikt om het thema te benadrukken. Lees meer over de siertuin >

Tot slot

Elke tuinstijl heeft zijn eigen unieke kenmerken en uitstraling, waardoor er voor iedereen wel een stijl is die aanspreekt. Daarnaast kun je verschillende stijlen door elkaar heen gebruiken. Ga daar creatief mee om en maak er iets moois van.

> Bekijk ook: Tips en adviezen tuinontwerp maken

TuinTuin

Reacties
Categorieën