Een bouwkundige keuring is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een woning. Het is een visuele inspectie van de bouwkundige staat van een woning, uitgevoerd door een bouwkundig inspecteur. Tijdens de keuring worden eventuele gebreken, defecten en risico's op bouwkundig gebied in kaart gebracht. In dit artikel bespreken we waarom een bouwkundige keuring belangrijk is bij de aankoop van een woning.
> Klik hier om bouwkundige keuring aan te vragen
Voorkom financiële verrassingen
Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de bouwkundige staat van de woning en mogelijke gebreken en risico's. Dit kan financiële verrassingen voorkomen. Wanneer er bijvoorbeeld tijdens de keuring gebreken worden ontdekt, kan dit (afhankelijk van de strategie) meewegen in de prijsonderhandelingen. Het kan ook zijn dat de kosten voor het herstellen van de gebreken meegenomen worden in de financiering van de woning. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, krijg je als koper een beter beeld van de kosten voor het herstellen van de woning.
Veiligheid van de woning
Een bouwkundige keuring kan ook bijdragen aan de veiligheid van de woning. Bijvoorbeeld door het ontdekken van gebreken in de constructie of het dak. Dit zijn zaken die niet direct zichtbaar zijn voor de gemiddelde koper, maar wel zeer belangrijk zijn voor de veiligheid van de bewoners. Ook kunnen er tijdens de keuring eventuele brandgevaarlijke situaties aan het licht komen.
Zicht op verbouwingsmogelijkheden
Een bouwkundige keuring kan ook inzicht geven in de mogelijkheden voor verbouwingen en renovaties. Een deskundige kan bijvoorbeeld aangeven welke verbouwingen haalbaar zijn en welke niet, en wat de eventuele kosten daarvan zijn. Hierdoor kan je als koper beter bepalen of de woning wel of niet aan jouw eisen en wensen voldoet.
Onderhandelingspositie
Een bouwkundige keuring kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn in de onderhandelingen over de prijs van de woning. Als er bijvoorbeeld gebreken worden ontdekt tijdens de keuring, kan dit een reden zijn om te onderhandelen over de prijs of de koop te ontbinden. Hierdoor kan je als koper mogelijk geld besparen op de aankoop van de woning of alsnog van de koop afzien.
Kwaliteit van de investering
Een bouwkundige keuring kan ook bijdragen aan de kwaliteit van de investering. Een woning is een grote investering en het is daarom belangrijk om er zeker van te zijn dat de kwaliteit goed is. Met een bouwkundige keuring krijg je inzicht in de staat van de woning en kan je beter bepalen of het een goede investering is.
Wel moment een bouwkundige keuring?
Je kan een bouwkundige keuring op verschillende momenten tijdens een aankooptraject. Hieronder een overzicht:
- Voor de start van het verkooptraject: Voordat verkoper de woning in de verkoop zet kan verkoper in overleg met de makelaar besluiten alvast een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is meestal het geval bij achterstallig onderhoud. Het doel hiervan is om de kijkers en uiteindelijke koper alvast te informeren over de gebreken. Ook kan de verkoper op basis van het bouwkundig rapport de vraagprijs aanpassen.
- Voor de start onderhandelingen door koper: Dit kan voordat de onderhandelingen starten maar daar ben ik zelf geen voorstander van tenzij er een garantie is dat na het ontvangen van het bouwkundig rapport de onderhandelingen kunnen starten maar dit is maar zelden het geval.
- Tijdens het onderhandelen: Tijdens het onderhandelen kunnen partijen op een punt komen waardoor wordt besloten tot een bouwkundige keuring over te gaan om elkaar net dat laatste zetje in de rug te geven om de deal te sluiten. Ook dit komt niet vaak voor.
- Na mondelinge deal: Na het sluiten van de deal kan de koper direct overgaan tot het inschakelen van een bouwkundig expert om de woning te laten keuren. Ondertussen worden gegevens uitgewisseld en kan de koopovereenkomst worden opgemaakt. Voor het tekenen van de koopovereenkomst is het bouwkundig rapport beschikbaar waardoor de koper nog van de koop af kan zien. Dat geldt ook wanneer het rapport na het tekenen maar binnen de wettelijke bedenktijd beschikbaar is.
- Na tekenen koopakte: Na het tekenen van de koopovereenkomst waarin een clausule staat vermeld dat bij een bepaald bedrag aan directe herstelkosten de koop kan worden ontbonden kan een bouwkundige keuring worden uitgevoerd. Meestal heeft de koper dan 1 á 2 weken de tijd om de bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zijn de directe herstelkosten hoger dan het bedrag wat in de koopovereenkomst is vermeld kan de koper op basis van het rapport ontbinden. Meestal wordt er weer opnieuw over de prijs onderhandeld en alsnog een deal gesloten.
Tot slot
Zo zijn er dus een aantal bepalende momenten waarop er tot een woningkeuring kan worden besloten. Omdat een bouwkundige keuring geld kost adviseer ik altijd om eerst een mondelinge deal te sluiten, dan de keuring uit te laten voeren en wanneer het bouwkundig rapport binnen is pas de handtekeningen zetten. In ieder geval moet het rapport dan binnen de wettelijke bedenktijd binnen zijn.
Wanneer er wordt gekocht volgens een biedprocedure (met meerdere bieders) is het soms slim om een clausule voor het bouwkundig rapport in de koopovereenkomst op te laten nemen en te tekenen voordat de keuring heeft plaatsgevonden. Hiermee voorkom je dat de woning voor het tekenen van de koopovereenkomst alsnog aan een ander wordt gekocht. Wettelijk gezien mag dat!
> Vraag hier een bouwkundige keuring aan