Taxateurs zijn gewaarschuwd voor desktoptaxatie - Geregeld24
Huizenmarkt nieuws
Zo Geregeld
Huizenmarkt nieuws
02/06/2023
1 min
0

Taxateurs zijn gewaarschuwd!

02/06/2023
1 min
0

De Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) heeft gewaarschuwd dat taxateurs die gebruikmaken van een nieuw product genaamd desktoptaxatie, waarbij de waarde van een huis wordt bepaald zonder fysiek bezoek van de taxateur, de regels van de toezichthouder schenden. Als zij hun werkwijze niet aanpassen, zal er mogelijk een tuchtprocedure volgen. Volgens de toezichthouder is deze werkwijze van bedrijf Calcasa in strijd met de "fundamentele beginselen van zorgvuldigheid, transparantie en professionaliteit" en voldoet het niet aan de "kerntaken van rechercheren, analyseren en waarderen".

Goedkoper alternatief

De desktoptaxatie is een goedkoper alternatief voor de reguliere waardebepaling waarbij een taxateur een rapport opstelt na een uitgebreide inspectie van een huis. Veel geldverstrekkers, zoals ING, Rabobank en ABN Amro, accepteren dit nieuwe product al. De prijs is een stuk goedkoper dan een reguliere taxatie die flink kan oplopen. Deze taxatie is vooral populair bij het oversluiten van een hypotheek of een lening aanvraag voor een verbouwing.

Niet voldoen aan de regels

De invoering van de desktoptaxatie was een antwoord op nieuwe Europese regels. Voorheen accepteerden banken ook taxaties waarbij geen taxateur meer aan te pas kwam en een computermodel de waarde bepaalde. Hoewel het kabinet deze innovatie aanmoedigde, mocht het niet meer van de Europese Bankenautoriteit (EBA).

De NRVT vindt nu dat het product van Calcasa niet aan zijn eigen regels voldoet, omdat de waardebepaling te veel afhankelijk zou zijn van het computermodel en de controle van de taxateur te gering zou zijn. Ook zouden de taxateurs bij de desktoptaxatie niet goed kunnen aantonen wat hun kennis is over de lokale markt en dat is wel een vereiste.

Optreden tegen taxateurs

De toezichthouder zal optreden tegen taxateurs die bij een volgende controle deze zomer nog steeds niet aan de regels voldoen, waarbij een tuchtklacht tot de mogelijkheden behoort.

Noot van de taxateur

Taxateurs hebben in 2021 opnieuw examen gedaan om te kunnen taxeren met het nieuwe taxatiemodel waarbij ook de bouwkundige aspecten zijn uitgebreid. Een vereenvoudigde taxatie staat dan ook haaks op de doelstelling van professionele taxaties. Daarnaast is een waardeverklaring zoals vroeger niet meer toegestaan omdat deze te summier is wat betreft onderzoek en onderbouwing van de marktwaarde. Ook de desktoptaxatie staat eveneens haaks op dit verbod.

Reacties
Categorieën