Is de makelaar van de toekomst een artificial intelligence Robot?
06 februari 2023 

Is de makelaar van de toekomst een artificial intelligence Robot?

Met de snelle ontwikkeling van technologie, wordt de vraag steeds relevanter of de makelaar van de toekomst een artificial intelligence (AI) robot zal zijn. 

AI-robot neemt taken van makelaar over

Een AI-robot kan veel taken van een makelaar overnemen, zoals het beantwoorden van vragen van klanten, het opstellen van verkoopdocumenten en het plannen van bezichtigingen. Dankzij geavanceerde algoritmen zijn AI-robots ook snel en efficiënt in het analyseren van de woningmarkt, wat kan helpen bij het bepalen van de juiste verkoopprijs. Ook presentaties maken en video's samenstellen zal in de toekomst waarschijnlijk door een AI kantoorrobot worden gedaan.

AI-robots in de vastgoedbranche

Er zijn al diverse startups die AI-robots gebruiken in de vastgoedbranche, zoals het automatisch opstellen van verkoopcontracten of het voorspellen van verkoopsuccessen. Ik kan me voorstellen dat een vriendelijke robot best een rondleiding door de woning kan doen waarbij de potentiële koper vragen stelt waarop direct antwoord wordt gegeven.

Persoonlijk, veilig en vertrouwd

Aan de andere kant, is er ook een groot deel van de vastgoedbranche die gelooft dat een AI-robot nooit een menselijke makelaar kan vervangen. Een makelaar heeft immers vaak een persoonlijke band met zijn klanten, die ervoor zorgt dat de klant zich veilig en vertrouwd voelt bij de makelaar. Dit geeft een gevoel van zekerheid voor de klant en kan een groot verschil maken in de koop of verkoop van een huis.

AI en emoties

Daarnaast is het ook zo dat AI-robots nog niet in staat zijn om rekening te houden met emoties of persoonlijke voorkeuren, wat voor sommige klanten een belangrijke rol kan spelen bij de zoektocht naar hun droomhuis.

Tot slot

AI zal een steeds grotere rol gaan spelen in de vastgoedbranche, maar het is nog maar de vraag of een AI-robot de menselijke makelaar volledig zal vervangen. Beide zullen waarschijnlijk hun eigen unieke rol blijven spelen in de vastgoedbranche.

> Bekijk meer over AI


Over de schrijver
Mijn naam is Meindert Zomer, register makelaar taxateur en eigenaar van Geregeld24. Geregeld24 is hét platform voor consument en bedrijf. Allerlei dagelijkse zaken en informatie is hier te vinden op het gebied van economie, makelaardij, verhuizen, artificial intelligence, robots, muziek en nog veel meer! Voel je vrij om een reactie te plaatsen maar houd het wel netjes.
Reactie plaatsen